Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

В Україні стартував Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Його щороку відзначають з 1 до 7 серпня. Майже 170 країн світу долучаються до заходів з підтримки та популяризації вигодовування немовлят материнським молоком.

Грудне вигодовування — унікальний продукт харчування малюків та один із найефективніших способів забезпечення їхнього гармонійного психофізичного розвитку. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і UNICEF рекомендують вперше прикладати до грудей та розпочинати годування впродовж першої години після пологів, а також продовжувати грудне вигодовування перші пів року життя дитини, й не давати малюкам інших харчових продуктів, рідини, у т.ч. води.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, тому розпочинати отримувати повноцінний безпечний прикорм діти мають із шестимісячного віку, залишаючись при цьому на грудному вигодовуванні до 1,5 – двох років.

Чому грудне молоко так корисне для немовляти?

  1. Містить антитіла, що захищають малюків від найпоширеніших інфекційних хвороб, які є основними причинами дитячої смертності в світі.
  2. Має ідеальне співвідношення поживних речовин та мікроелементів, воно значно легше засвоюється, ніж штучна суміш.
  3. Грудне вигодовування зменшує ризик виникнення синдрому раптової дитячої смерті, а в довгостроковій перспективі знижує ризик появи зайвої ваги, виникнення цукрового діабету в дитячому віці.

Утім такий тип вигодовування корисний і для матері, адже регулярне прикладання дитини до грудей:

  1. Пришвидшує післяпологове відновлення.
  2. Знижує ризик виникнення діабету та серцево-судинних захворювань, раку молочної залози, яєчників.
  3. Забезпечує особливо близький зв’язок матері з немовлям.
  4. Допомагає витрачати додаткові калорії (близько 300 калорій на день).
  5. Є природним методом контрацепції- метод лактаційної аменореї

Що важливо знати для успішного налагодження грудного вигодовування:

  1. Немовлят треба годувати на вимогу, так часто, як вони цього потребують вдень і вночі. Отже, медичні працівники з перших годин після пологів допомагають жінці та заохочують її до годування грудьми.
  2. Краще відмовитися від пляшечки чи пустушки.
  3. Мамі необхідно якомога більше відпочивати, пити достатню кількість рідини, повноцінно та раціонально харчуватися й зосередитися на догляді за дитиною, за можливості делегувавши близьким хатні обов’язки.
  4. Після початку введення прикорму не варто зменшувати кількість грудного молока. Їжу варто подавати малечі в чашці чи ложечкою. Використання пляшечки може передчасно завершити грудне вигодовування.

5 маловідомих фактів про грудне вигодовування.

 Грудне молоко постійно змінюється, містить понад 1000 інгредієнтів і навіть після розморожуванням корисніше для малюка, ніж штучні суміші.

 Після народження дитини перше молоко може мати різний колір – від каламутного й ненасичено-жовтого до яскраво-оранжевого.

 В перші 3–4 дні життя малюк може втратити близько 8% від початкової ваги. У цей час йому не потрібне додаткове харчування. Продовжуйте годувати грудьми — дитині вистачить вашого молозива.

Дитина завжди сигналізує, коли хоче їсти: відкриває ротик, висовує язичок, повертає голову з боку на бік у пошуку грудей.

 Плач малюка також може бути сигналом про голод. Піднесіть дитину до грудей, навіть якщо вона їла 5–15 хвилин тому.

Безпечне грудне вигодовування під час пандемії COVID-19

Якщо ви нещодавно народили дитину або вагітні, цілком природно мати запитання про те, що є найбільш безпечним для вашої дитини під час спалаху пандемії COVID-19.

Існує величезна кількість аргументів на користь грудного вигодовування. Контакт «шкіра до шкіри» та виключно грудне вигодовування дітей раннього віку допомагають їм рости, і немає жодних причин припиняти годувати груддю через пандемію вірусу. На сьогодні випадків передачі активного COVID-19 (вірусу, який може спричинити інфекцію) через грудне молоко та грудне вигодовування не виявлено.

Якщо ви незабаром народите дитину, вам знадобиться підтримка для того, щоб безпечно годувати грудьми, зберігати контакт «шкіра до шкіри» з новонародженою дитиною і якомога більше часу перебувати поруч із нею.

Ось кілька відповідей на поширені запитання тих, хто нещодавно став або збирається стати мамою. Вони допоможуть вам здобути досвід у тому, що є для вашої дитини найбезпечнішим, незалежно від того, чи ви почуваєтесь здоровою або відчуваєте ознаки та симптоми COVID-19.

Чи слід годувати груддю під час пандемії?

Так, безумовно. Грудне молоко містить антитіла, необхідні для здоров’я малюка та захисту від багатьох інфекцій. Якщо дитина заразитися COVID-19, антитіла та біологічно активні речовини, що містяться в грудному молоці, допоможуть їй боротися проти інфекції.

Підтримуйте з малюком контакт «шкіра до шкіри». Якщо ви покладете новонароджену дитину поруч або на себе, це дасть можливість якомога раніше почати грудне вигодовування, що також зменшить ризик неонатальної смертності. Час має вирішальне значення, тому рекомендується розпочинати грудне вигодовування протягом першої години після пологів.

Якщо вашій дитині ще немає 6 місяців, її слід годувати виключно грудьми. Коли вона досягне 6 місяців, продовжуйте грудне вигодовування, а також давайте дитині безпечний та здоровий прикорм.

Чи слід годувати грудьми, якщо в годуючої мами є COVID-19 чи підозра на нього?

Так, необхідно продовжувати грудне вигодовування, дотримуючись відповідних запобіжних заходів. Це включає носіння (за можливості) медичної маски, миття рук із милом або протирання рук спиртовмісним засобом до та після того, як мати торкаєтеся дитини, а також регулярне очищення та дезінфекцію поверхонь, до яких ви торкалися. Мити груди потрібно лише в тому разі, якщо ви щойно кашляли на них. Не потрібно мити груди перед кожним годуванням.

Чи може мати передати COVID-19 своїй дитині, годуючи грудьми?

На сьогодні випадків передачі активного COVID-19 (вірусу, який може спричинити інфекцію) через грудне молоко та годування грудьми не виявлено, хоча дослідники продовжують вивчати ймовірність такої передачі.

Чи слід вакцинуватися проти COVID-19, якщо жінка годує грудьми?

Так, вакцинація проти COVID-19 рекомендується здоровим мамам, які годують грудьми або зціджують молоко.

Чи безпечно продовжувати грудне вигодовування після вакцини проти COVID-19?

Так, ви повинні продовжувати грудне вигодовування після вакцинації, щоб захистити свою дитину. Жодна із затверджених ВООЗ вакцин проти COVID-19, які зараз використовуються, не містить живого вірусу, тому немає ризику передати вірус вашій дитині через грудне молоко.

Що робити, якщо мати почувається занадто погано, щоб годувати грудьми?

Якщо ви почуваєтеся занадто погано, щоб годувати дитину, знайдіть інші способи допомогти дитині безпечно отримати грудне молоко. Спробуйте зцідити молоко і давати його дитині за допомогою чистої чашки або ложки. Ви також можете розглянути можливість використання донорського молока, якщо у вашому місці проживання воно доступне. Поговоріть із консультантом з грудного вигодовування або медичним працівником про доступні вам варіанти.

Зціджуватися також важливо для підтримки вироблення молока, щоб ви змогли надалі годувати грудьми свою дитину, коли почуватиметеся краще. Не існує фіксованого інтервалу часу, на який припиняють годувати грудьми в разі захворювання на COVID-19 або підозри на інфікування. Відновіть грудне вигодовування, щойно зможете.

Якщо зціджування молока або використання донорського молока неможливе, розгляньте можливість залучення годувальниці (якщо це прийнятно) або годування сумішшю (якщо ії правильно приготували, вона безпечна та легко доступна).

Чи слід годувати грудьми, якщо дитина хвора?

Продовжуйте годувати грудьми дитину, якщо вона захворіє. Незалежно від того, чи захворіло ваше маля на COVID-19 чи іншу хворобу, важливо продовжувати годувати його грудним молоком. Грудне вигодовування стимулює імунну систему дитини, і через грудне молоко їй передаються мамині антитіла, що допомагають маляті боротися з інфекціями.

Яких запобіжних заходів слід вживати при грудному вигодовуванні?

Обов’язково дотримуйтеся вказівок щодо миття рук. Мийте руки з милом щоразу перед тим і після того, як торкаєтеся дитини. Ви також можете обробляти руки антисептиками на спиртовій основі. Також важливо очищати та проводити дезінфекцію будь-яких поверхонь, яких ви торкаєтесь. Мийте молоковідсмоктувачі, контейнери для зберігання молока та посуд для годування після кожного використання, як зазвичай.