Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Геть алергію” – як Запоріжжю перемогти у боротьбі з амброзією

“Геть алергію” – як Запоріжжю перемогти у боротьбі з амброзією

“Геть алергію” – як Запоріжжю перемогти у боротьбі з амброзією

Незабаром в повітрі знову літатиме пухнастий пил від небезпечної для людей рослини. Хоча раніше її навіть вважали чудодійною та вживали в якості їжі, свідчить грецька міфологія. Йдеться про амброзію полинолисту, яка скоро зацвіте по всій Україні. Щороку, з липня по вересень, вона тероризує містян та погіршує їхнє самопочуття. 

Ми опитали декілька десятків запорожців про реакцію їх організмів на пил амброзії. Більшість кожного літа стикається з симптомами алергії. Це свербіж очей, шкіри, чхання, сльозотечі та погіршення самопочуття в цілому. Майже всі відповіли, що для поліпшення стану вживали пігулки або користувалися спреями. 

Думки містян щодо того, хто ж несе відповідальність та має боротися з плантаціями карантинної рослини, дуже різняться. Дехто вважає, що боротьба з амброзією лежить повністю на місцевій владі,  інші пропонують людям об’єднуватися та спільними зусиллями знищувати осередки бур’яну. 

За даними ВООЗ, амброзія стоїть у першому ряду найбільш небезпечних для здоров’я людини карантинних видів рослин, потрапляючи на слизову оболонку носа, трахеї і бронхів, її пил викликає алергічні бронхіти, кон’юнктивіт, нежить, головний біль, підвищення температури і навіть напади астми. Особливо актуальна ця проблема для міських жителів.

В запорізькій екоінспекції говорять, що розповсюдженню бур’яну сприяють вітер, птахи, для яких насіння амброзії є кормом, навіть транспорт (особливо колеса), а також взуття людей, до якого насіння прилипає разом із грунтом. Після покосу бур’яна зернятка та пил можуть роками залишатися та ш кодити здоров’ю людей. 

Крім того, амброзія впливає на зниження родючості ґрунтів,  що  завдає великих збитків сільському господарству, зазначають фітосанітарні інспектори Держспоживслужби у Запорізькій області. 

Разом з фахівцями розберемося, в чому недосконалість боротьби з карантинними рослинами в Запоріжжі, що робить влада, щоб змінити ситуацію та як в цьому можуть допомогти громадяни.

Косити чи не косити, та коли?

Шість років тому в місті затвердили Програму боротьби з карантинними рослинами, яка розрахована до 2025 року. В рамках програми використовуються три методи боротьби з амброзією – механічний, хімічний і фітоценотичний (агротехнічний). 

В рамках цієї програми щорічно з червня в місті працює телефонна “гаряча лінія”. Містяни можуть повідомляти про виявлені місця зростання амброзії. А відповідні інстанції повинні реагувати на ці звернення. 

Крім того, надана запоріжцями інформація дозволяє доповнити існуючі карти територій з амброзією. Торік влітку на “гарячу лінію” від жителів надійшло 89 звернень (що вдвічі менше, ніж в попередні роки).

Програма є, але вона недосконала. Починаючи з того, що один з методів  знищення амброзії – косіння з весни до початку цвітіння. А фахівці з Національної академії наук кажуть, що косити амброзію треба безпосередньо перед  цвітінням. Саме в цей період проростання вона майже не розгалужується. І якщо в цей час її покосити, то в наступні роки на цих територіях її вже буде менше або взагалі не буде. А за програмою діють зовсім по-іншому. Спочатку дозволяють розгалужитися, а потім починають косити, – коментує еколог Микола Ралик. 

За інформацією районних адміністрацій, в минулому році за допомогою механічного методу (4-6 кратні покоси і виривання вручну) обробили втричі більше територій, ніж в позаминулі роки.

Торік пік цвітіння амброзії зсунувся ближче до вересня. Для аналізу ситуації міська влада брала за основу виміри Європейської аерологічної лабораторії. Вона моніторить ситуацію щодо поширення амброзії по всій Європі, в тому числі і в Україні. Наприклад, в минулому році у Запоріжжі виявилося не більше 3 мікрочастинок пилку амброзії на 1 кубічний метр повітря. Для порівняння – середньостатистична цифра по всій Європі – 25,5 мікрочастинок на 1 куб. метр повітря; в Запорізькій області – 30 мікрочастинок. 

У 2010 році рівень поширення амброзії в Запоріжжі досягало 98 мікрочастинок на кубометр повітря. Коли почали працювати за комплексною Програмою знищення карантинних рослин, обсяги зменшились. Ми стабільно йдемо до зниження показників наявності пилку алергенів в повітрі. В цьому показник Запоріжжя в рази краще, ніж в інших регіонах України та в Запорізькій області. Тож, міська програма дає  результати, – наголошував Валерій Еделєв, радник міського голови. 

Проте, міська влада стверджує, що одна регіональна Програма не може повністю вирішити проблему. Адже боротися з амброзією потрібно комплексно. Тому вони пропонують створити велику програму по боротьбі з рослинами-алергенами на державному рівні. 

Тобто потрібно, щоб у кожній області велася комплексна боротьба з амброзією. Для цього запорізькі депутати спрямували звернення до Кабінету Міністрів України щодо розробки та впровадження державної програми боротьби з карантинними рослинами.

Запорізькі екоактивісти на сторожі амброзії

Громадська ініціатива “Запоріжжя без амброзії” існує в місті вже більше п’яти років. Вона об’єднує містян, які хочуть впливати на розв’язання проблеми. Активісти добиваються, аби боротьба з амброзією в Запоріжжі була правильною та дієвою. Зокрема, шукають рішення, як допомогти в цьому місцевій владі. 

В останні роки завдяки громадськості, косіння амброзії продовжують і в той час, коли вона починає цвісти. Таким чином знижується кількість квітів, насіння та пилу в місті. Наприклад, в минулому році кількість пилу амброзії була найменша за весь період з 2004 року. 

На думку Миколи Ралика, треба розробити детальну карту поширення амброзії в місті. Це допоможе ретельніше розподіляти кошти на щорічні кампанії з ліквідації рослини.

Ще одне ключове питання – виділення коштів на знищення амброзії різними методами. На тендері має стояти завдання цілковитого знищення рослини, не важливо, яким способом. У нас поки що платять не за результат покосу, а за процес. Тому, амброзія з кожним роком повертається, – наголошує Микола Ралик.

В Україні є ресурс, де містяни зможуть отримати підтримку небайдужих до боротьби з карантинною рослиною – інтерактивна карта Аmbrozii.net. Її засновники – одеські екоактивісти. 

За її допомогою містяни можуть об’єднуватись та спільними зусиллями ліквідувати амброзію біля дому або в парку. На карті зображені території, заражені амброзією полинолистою. За допомогою міток люди сигналізують у компетентні служби і сприяють реалізації розроблених програм по боротьбі з амброзією, уточнюють засновники ресурсу. 

Запорізькі екоактивісти також користуються цією інтерактивною картою, наносять мітки з осередками амброзії. За допомогою ресурсу у громадськості є можливість впливати на місцевих чиновників. Микола Ралик наводить приклади реакції влади на, коли влада реагувала на звернення – чиновники  аналізували карту та передавали інформацію профільним службам. 

За даними карти, в Запоріжжі зараз в кожному районі є уражені  амброзією ділянки (їх позначено червоними мітками). Найактивніше про карантинну рослину сигналізують мешканці центральної частини міста, Хортицького, Дніпровскього та Комунарського районів. Але це не значить, що в інших районах її немає. 

Сині мітки на карті означають, що там можна знайти однодумців, готових долучитися до боротьби з амброзією.

Зелені мітки показують, скільки амброз ліквідували містяни своїми силами. А помаранчеві з’являються після того, як територія буде очищена відповідними державними службами.

Інтерактивність та відкритість: як борються з амброзією в Європі

В деяких європейських країнах задля знищення амброзії громадяни та влада активізувались більше десяти років тому. Там вдалось виробити чіткий алгоритм дій, щоб поступово знищувати осередки проростання амброзії та залучити громадян. 

В 2009 році в Німеччині почала діяти “Берлінська програма дій проти амброзії”. Її мета – запобігання поширенню амброзії та зведення до мінімуму популяції бур’яну. 

Працювала програма наступним чином: якщо ви виявили одне або кілька рослин амброзії, можна було повідомити про це через сайт або на пошту. Також, для зручності громадян створили ресурс під назвою “Ambrosia-Scout”. Згодом з’явився однойменний мобільний додаток.  

Схожий механізм є у Франції. Там можна взяти участь в боротьбі з амброзією, повідомивши про рослини за допомогою смартфона або на сайті signalement-ambroisie.fr. Повідомлення отримує відповідний орган місцевої влади, який координує дії по боротьбі з амброзією.

В уряді Австрії презентували план дій, механізм якого дозволяє швидко скошувати і знищувати квітучі рослини амброзії. Для залучення громадян австрійські спеціалісти створили додаток Ragweed Finder, через який можно повідомляти про осередки амброзії. 

Дані з ресурсу допомагають людям виявляти і зменшувати кількість амброзії, знаходити гарячі точки і повідомляти, які алергічні симптоми бувають від пилу амброзії. Також інформацію з карти використовують для дослідницьких цілей. 

Зробити внесок у знищення амброзії може кожен

Кожен може долучитися до громадських об’єднань, які регулярно виходять на рейди з ліквідації амброзії. В Запоріжжі найактивніше цим займається громадська ініціатива “Запоріжжя без амброзії”. Активісти намагаються регулярно збиратись аби повідомляти про нові території проростання амброзії та боротись із ними. Своїми успіхами діляться з аудиторією та залучають містян. 

Варто вивчити інтерактивну карту  Аmbrozii.net. Її сервіс простий. Кожен користувач зможе робити мітки осередків амброзії або території, де рослину вже знищено. Як нею користуватися, ми написали вище. 

А на мапі європейського континенту можна відслідковувати рівень рівень пилку деяких рослин в повітрі, зокрема амброзії, вільхи та злакових.

Зрештою, міська та районна влада повинна виконувати положення Конституції. А за ст. 50 “Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди”. Тому, громадяни можуть надсилати звернення та запити для того, щоб отримати чисте довкілля та безпечну екологію.