Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Майже перемога: запорізькі чиновники зняли усі обмеження для журналістів

Майже перемога: запорізькі чиновники зняли усі обмеження для журналістів

Майже перемога: запорізькі чиновники зняли усі обмеження для журналістів

ЗМІ

Мабуть, це головна перемога запорізьких медійників за останні півроку: 11 червня Запорізька міська рада скасувала акредитацію для журналістів, запроваджену наприкінці лютого 2021 року. Запорізькі депутати також внесли певні зміни до регламенту міськради, який до цього досить вагомо обмежував можливості журналістів в їх роботі.

Тепер журналісти, працівники засобів масової інформації, які бажають висвітлювати діяльність ради, допускаються на пленарне засідання ради за наявності редакційного посвідчення. Це – єдина умова. 

“Вказані особи можуть знаходитися в сесійній залі, приміщеннях загального користування Запорізької міської ради з вільним доступом до них. Обмеження прав журналістів щодо висвітлення роботи ради не допускається”, – йдеться в рішенні червневої сесії. До речі, рішення про скасування акредитації підписали п’ять із шести депутатських фракцій Запорізької міської ради. Не підписали рішення депутати промерської фракції “Партія Володимира Буряка “Єднання”.

До цього умов доступу до міськради було набагато більше. Так, з лютого для журналістів діяло досить сумнівне рішення про акредитацію, яке фактично стало ще одним інструментом недопуску журналістів на заходи Запорізького виконкому і ради. І це при тому, що акредитація, за законом, є не обмежувальним, а  допоміжним заходом в роботі журналістів. Тим не менш, тоді депутати проголосували за частковий допуск медійників до приміщення міськради і попередили, якщо хтось буде, приміром, запізнюватися, вхід до ради буде неможливий. Чиновники також обмежили пересування журналістів всередині виконкому, фактично закривши їх на балконі сесійної зали. Також автори рішення визначили чіткі часові рамки, коли журналісти можуть потрапити всередину Запорізького міськвиконкому. В результаті, окремі журналісти зіткнулися з тим, що їм відмовили у допуску до приміщення міськради. 

За останні сім місяців, з грудня 2020 по червень 2021 року, було зафіксовано не менше десяти інцидентів, пов’язаних саме з недопуском журналістів до приміщення Запорізької міськради. За результатами 2020 року, Запорізька область опинилася у лідерах по порушенням серед регіонів: в області було зафіксовано 18 порушень прав журналістів. 

Частина цих порушень з боку чиновників стала основою для кримінальних проваджень, в яких фігурують, як мінімум, п’ять запорізьких журналістів. Перше провадження про перешкоджання професійній журналістській діяльності правоохоронці відкрили в перших числах лютого. Пізніше усі три провадження об’єднали в одне і тепер питання за правоохоронцями, які запевняють про принципову позицію щодо  цього розслідування.

Правда, потерпілі у справі піддають сумніву такі заяви. Відомо, що на сьогодні не проведено ряд необхідних слідчих дій. А головне, все ще не висунуто підозру жодному з чиновників, які фігурують у справі. Це точно зроблять, але не можуть сказати, коли, запевняють і в поліції, і в прокуратурі. На сьогодні інформації щодо цього все її, як тільки з’ясують у керівництва.

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House