Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » В Україні не скасували правила нового правопису

В Україні не скасували правила нового правопису

В Україні не скасували правила нового правопису

Новий український правопис

Новий український правопис, затверджений у 2019 році, хотіли скасувати рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва. Але Шостий апеляційний адміністративний суд визнав це протиправним.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць на сторінці Мін’юсту у фейсбуці. 

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення ОАСК щодо відміни нового правопису. Тобто, апеляцію Кабінету Міністрів України у цій справі повністю задоволено. Тому, шановні учні, студенти, абітурієнти, – можете й надалі вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Його норми були та залишаються чинними», – повідомила Коломієць.

Що це означає?

Українці й надалі зможуть користуватися правилами нового правопису у всіх сферах суспільного життя. Але це не є обов’язковим.

Чому новий правопис хотіли скасувати?

У червні 2018 року до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов про оскарження нової редакції Українського правопису. Позивачка вважала, що “уряд діяв поза межами своїх повноважень та не врахував реального стану розвитку української мови, що ускладнить її вивчення та грамотне використання”.

Згодом ОАСК все-таки скасував новий правопис, але у Мін’юсті вважали, що він має залишитися чинним. Що й довели офіційно рішенням Шостого апеляційного суду.

Чим новий правопис відрізняється від старого?

Як писав раніше Inform.zp.ua, узапорізьких абітурієнтів зовсім скоро розпочнеться основна сесія складання зовнішнього незалежного оцінювання