Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Запорізькому ветерану Івану Залужному виповнилося 103 роки

Запорізькому ветерану Івану Залужному виповнилося 103 роки

Запорізькому ветерану Івану Залужному виповнилося 103 роки

Іван Залужний

10 травня до дня народження легендарного ветерана представники військової частини 3033 та 3026 передали йому відзнаку від Духовенства «За жертовність і любов до України».

Про це повідомляється на сторінці 23 окремої бригади «Хортиця».

Іван Оникійович Залужний – капітан І-го рангу, полковник морської піхоти Військово-Морського флоту СРСР. Майстер спорту СРСР зі стрільби. Був учасником Другої світової та радянсько-японської воєн.

Іван Оникійович народився у селі Кисличувата Дніпропетровської області. У дитинстві пережив Голодомор 32-го-33-го років. Доросле життя починав вже у Запоріжжі. У 20 років був призваний до армії. У той же рік і розпочалася його служба на війні, ще напередодні Другої світової. Перший бій був на озері Хасан, де відбулися зіткнення між радянськими військами та Японією.

Після закінчення бойових дій командування надало йому можливість отримати цінні знання воєнної науки. Спочатку послали у полкову школу, а потім – вчитися на офіцера. Коли почалася війна 1941-го року, Іван Оникійович вже був молодим офіцером у званні молодшого лейтенанта.

У 1942 році брав участь у Сталінградській битві у складі 297-го окремого стрілецького полку Шкотовського сектору берегової оборони Тихоокеанського флоту.

Закінчив свій бойовий шлях він у 1945-му році на Далекому Сході. Командував кулеметним взводом 355-го окремого батальйону морської піхоти Тихоокеанського флоту.

Але на цьому війна для нього не скінчилася. Найгірше сталося у 2014 році, коли Іван Оникійович розміняв свій 10-й десяток. Єдиний його 23-річний онук, командир взводу Нацгвардії, лейтенант Іван Гутник-Залужний, воїн АТО, ціною власного життя врятував 50 бойових товаришів. Саме тоді про ветерана Івана Оникійовича Залужного дізналися, без перебільшення, в усьому світі. Його промову на похованні онука неможливо було чути без сліз.

Іван Оникійович Залужний – кавалер ордена Червоного Прапора. За бойові заслуги перед Батьківщиною нагороджений двома орденами Вітчизняної війни II-го ступеня, орденом Червоної Зірки, орденом Богдана Хмельницького III-го ступеня та орденом «За мужність» III-го ступеня. Отримав 18 медалей.

Як писав раніше Inform.zp.ua, у Запоріжжі та області 9 травня пройшли пам’ятні мітинги з нагоди 76-ї річниці Перемоги над нацизмом. Традиційно, біля пам’ятних меморіалів відбулися покладання квітів і масові акції. За період 9 травня запорізькі правоохоронці виявили 4 випадки, коли люди порушували громадський порядок і використовували заборонену комуністичну символіку.