Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » У Запоріжжі можуть встановити пам’ятник Тарасу Шевченку

У Запоріжжі можуть встановити пам’ятник Тарасу Шевченку

У Запоріжжі можуть встановити пам’ятник Тарасу Шевченку

Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку

Петицію про встановлення першого повноцінного пам’ятника поетові Тарасу Шевченку подали на сайті електронних петицій Запоріжжя. Ця пропозиція зібрала понад 900 голосів.

Наразі петиція знаходиться на розгляді у міськраді.

Автор документу зазначає, що світовий рекорд із найбільшої кількості встановлених пам’ятників культурному діячу належить українському поетові, прозаїку та художнику Тарасові Шевченку. Проте у Запоріжжі майже за 30 років Незалежності не встановлено жодного повноцінного пам’ятника Шевченку.

Тож автор петиції закликає депутатів Запорізької міської ради внести зміни до бюджету міста та виділити кошти на побудову повноцінного пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку.

Місцем для встановлення пам’ятника пропонують – навпроти театру ім. Магара.

Де у Запоріжжі знаходяться пам’ятні місця, присвячені Шевченку?

За інформацією голови обласної письменницької організації Ольги Стадниченко, у місті є кілька шевченківських пам’яток – бронзовий бюст на гранітному постаменті, встановлений у Шевченківському районі та погруддя Кобзаря у парку біля Театру молоді. Окрім того, погруддя Шевченка є й біля 3-го корпусу Запорізького національного університету.

Що з проєктом архітектора Владлена Дубініна?

Скульптура Шевченка від цього митця мала постати у 2014 році саме на 200-річчя українського поета, але події на Майдані завадили планам.

 

Нині питанням збереження творчої спадщини скульптора переймається голова Запорізького відділення Національної Спілки художників України Ірина Гресик. За її словами, глиняна скульптура козака-бандуриста заввишки 2,5 метри досі зберігається в майстерні митця. Пам’ятник потребує реставрації, адже якщо не зробити цього, роботу можна вважати втраченою.

Як писав раніше Inform.zp.ua, Запорізький обласний краєзнавчий музей може змінити свою назву.