Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » История » День археолога: що знаходили запорізькі археологи

День археолога: що знаходили запорізькі археологи

День археолога: що знаходили запорізькі археологи

Археологические раскопки

15 серпня відзначається День археолога. У Запорізькому краї чимало історичних знахідок, тож напрям археології доволі розвинутий. Щороку наші археологи знаходять історичні споруди та цінності навіть в непередбачуваних місцях.

Редакція inform.zp.ua вирішила пригадати, які знахідки були у запорізьких археологів за останній рік.

Місця поховань в археологічному комплексі на острові Хортиця

У липні минулого року запорізькі археологи знайшли місця поховань на острові Хортиця. Їх виявили під час розкопок в археологічному комплексі «Генералка-2» або «український Стоунгендж».

У похованні дослідники знайшли спеціальний горщик, який використовували, як частину ритуальних обрядів. Знахідка датується 1500 років до н.е. Її створенням займались виключно жінки.

Що стосується самого місця поховання або кенотафа, як їх називали у ті часи, то такі об‘єкти створювали, коли людина помирала на чужині або просто зникала. На думку дослідників, це поховання належало одному з вождів.

Старовинна піч на березі Каховського водосховища

У вересні 2021 року запорізькі археологи під час експедиції на березі Каховського водосховища знайшли частину старовинної пічки. Як виявили дослідники, ця піч була датована Середньовіччям, початком існування Київської Русі.

Коли піч знайшли археологи, вона була частково зруйнована, але знайдені залишки дозволили встановити, що у ній готували їжу для рибалок. Здебільшого це були страви з риби та птиці.

Піч мала колообразний вигляд з дещо сплющеною верхівкою. Основа печі була щільно викладена з місцевого вапняного каменю та обмазана глиною. Її використовували довгий час – про це три зафіксовані спроби відремонтувати піч.

В Запорожье археологи обнаружили уникальную находку (ФОТО)

Схованка у похованні скіфа на Хортиці

Торік у жовтні археологи знайшли у похованні скіфа на Хортиці схованку зі зброєю. Співробітники національного заповіднику «Хортиця» раніше виявили на тому місці чоловіче поховання. До того, не розкрадене.

Під камінням у похованні вони знайшли набір зброї. Зазвичай при катакомбному похованні вхід у камеру засипали камінням. Цього разу було так само, але каміння виявилось надто великим – деякі з каменів мали вагу до 100 кг.

Під нижнім каменем археологи знайшли вістря списа та дротику. Обидва були застромлені у землю.

Експерти встановили, що скіф помер у 30 років. Його поховали з сагайдаком і стрілами. Проте органічні матеріали розклалися і залишились лише накінечники. Частина з них виготовлена із заліза, а частина з бронзи.

Старовинний корабель, що потонув біля Хортиці

Одна з найсвіжіших знахідок була у січні цього року. Запорізькі археологи знайшли старовинний дерев‘яний корабель у Дніпрі, неподалік від острову Хортиця.

Зайцев и Кобалия

Археологи В‘ячеслав Зайцев та Дмитро Кобалія занурились у річку та оглянули цей корабель. Він був довжиною близько 15 метрів. Орієнтовно корабель виготовили наприкінці 19-го початку 20-го століття.

Нагадаємо, у Енергодарі чутно вибухи. Їх чули у районі стели та молитовного будинку. Містян просили не знаходитись на вулиці і перебувати в укриттях.