Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Навчанню бути: як організують освітній процес в Запоріжжі і на окупованих територіях

Навчанню бути: як організують освітній процес в Запоріжжі і на окупованих територіях

Навчанню бути: як організують освітній процес в Запоріжжі і на окупованих територіях

Ілюстративне фото

Українські школярі за три тижні зустрінуться зі своїми однокласниками та викладачами, щоб розпочати новий навчальний рік. Однак, в цьому році в умовах воєнного стану традиційне 1 вересня та перші уроки в класах замінить дистанційне або так зване “змішане” навчання. 

В Запорізькій області разом з її окупованими частинами вже оголосили про початок нового навчального року для школярів. Українська влада намагатиметься організувати насамперед безпечний навчальний процес для дітей. 

Тому, перед початком навчання, перш за все, в закладах перевірять умови безпечного перебування дітей. І тільки потім будуть приймати рішення щодо проведення очних занять.

Яка ситуація зараз із організацією навчального процесу в Запорізькій області та як зможуть отримувати знання діти з окупованих територій читайте далі. 

Як в Запоріжжі готують заклади до очного навчання 

В Запорізькому регіоні формать навчання школярів з 1 вересня визначатимуть виходячи з безпекової ситуації в регіоні.  

По-перше, це буде залежати від воєнної ситуації. По-друге, від того, чи готові заклади освіти до роботи. 

В школах мають бути встановлені не лише сирени, але й інформаційні табло та інші способи оповіщення про тривогу. Також у кожному закладі мають бути позначені шляхи евакуації, створені запаси води, медикаментів тощо.

В освітніх закладах укриття також мають бути приведені до ідеального стану і розраховані на достатню кількість учнів. Повинні бути витримані всі умови для забезпечення навчання в тих складних обставинах, – зазначив голова ЗОВА Олександр Старух.

Директорка Департаменту освіти і науки ЗОВА Людмила Бухаріна наголосила, що працівники ДСНС перевірять кожен заклад та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів. А на початку навчального року для персоналу та учнів проведуть тренування щодо порядку дій у разі сигналу повітряної тривоги.

Кожен навчальний заклад в майбутньому повинен мати протокол безпеки, в якому будуть зафіксовані всі позиції, а саме відеокамери, кнопка безпеки, достатня кількість запасів води, медикаментів. Належним чином мають бути облаштовані укриття з позначками та системою оповіщення. 

В Запорожских школах может появиться новая должность

Як організують навчання в Запоріжжі та на окупованих територіях 

З 1 вересня у режимі офлайн мають запрацювати ті навчальні заклади, в яких є належно обладнані укриття. Всі інші будуть навчати в онлайн-форматі або практикувати змішану форму навчання. 

Що стосується освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях, учні зможуть продовжити навчання дистанційно або в інших закладах освіти на підконтрольній Україні території. 

Учні шкіл, які знаходяться поруч з лінією бойових дій, також будуть переведені на дистанційну форму навчання. Рішення керівництво ОВА прийматиме в залежності від безпекової ситуації, та за потреби змінювати його в залежності від обставин.

З початком війни кількість дітей та педагогів в регіоні значно скоротилася. Багато хто евакуювалися за межі області або за кордон. Зокрема, проблемним є питання тимчасово окупованих територій. Там деякі люди йдуть на колаборацію з загарбниками, у тому числі співробітники навчальних закладів, – уточнив голова ЗОВА Олександр Старух. 

Що стосується окупованих територій Запорізької області, то першим про початок та формат навчання в цьому році оголосив мер Мелітополя Іван Федоров. 

В Мелітополі всі навчальні заклади будуть проводити для школярів онлайн-навчання. Співробітники управління освіти розробляють єдину онлайн-платформу, де будуть розміщуватись завдання для учнів та вся необхідна інформація щодо навчального процесу.

Батькам учнів, які хочуть вступити до 1-х та 10-х класів, необхідно вибрати один із двох способів реєстрації в мелітопольській школі:

Також батьки можуть звернутись до кол-центру з питань освіти Відкритого простору допомоги «Саме тут» у Запоріжжі: +38 (096) 115-53-25.

 

Математика школа обучение

Цього року очікується, що в Запоріжжі до перших класів піде понад п’ять тисяч дітей.

В.о. мера Запоріжжя Анатолій Куртєв повідомив, що незалежно від того, в якій формі буде організовано навчальний процес (оффлайн, онлайн чи змішана система), школи підготують до роботи.

Куртєв уточнив, що за результатами перевірки стану укриттів у навчальних закладах, 30 із перевірених укриттів рекомендовано до використання.

Ще 72 рекомендовано за умови виконання відповідних вимог. Ці результати не є остаточними, адже перевірка ще триває.

62,5% батьків обирають для дітей дистанційну форму навчання 

Більшість батьків – 62,5% обрали для своєї дитини дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Серед причин, через які батьки побоюються очного навчання: відсутність укриття, розташування в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, або їхнє рішення відповідає рішенню закладу освіти.

Лише 13,8% від усіх батьків обрали очне навчання в закладі освіти. На їхню думку очне навчання найкраще для здобуття знань та розвитку дитини. 

Крім того, частина батьків обрала таку форму через безпекову ситуацію в регіоні. 

Що кажуть в Міністерстві освіти і науки України про формат навчання дітей

Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, новий навчальний рік має бути максимально наближеним до традиційного формату навчання, але з урахуванням обмежень воєнного часу. 

За словами очільника директорату дошкільної, шкільної освіти МОН України Олега Єресько, МОН розробило чотири базові моделі навчання, кожна з яких має багато моделей:

  • дитина на безпечній території — проживає чи повернулася;
  • дитина проживає на ТОТ російською федерацією територіях України чи на території, на якій проводяться бойові дії, там, де про офлайн навчання не йдеться;
  • дитина, яка є ВПО внаслідок російської агресії;
  • діти, які перебувають за межами України.

Також вам буде цікаво почитати: У тимчасово окупованому Криму батьків школярів просять “поділитися” російськомовними підручниками та книгами з навчальними закладами Запорізької та Херсонської областей.