Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » Які лідери гідні довіри

Які лідери гідні довіри

Які лідери гідні довіри

Які лідери гідні довіри

Місцеві партіі показують свої результати не словами, а справами.

Таку думку висловила кандидатка політичних наук Лілія Жужа.

Соціологи відзначають цікавий факт: якщо дивитися на рейтинги парламентських партій, які заміряють перед місцевими виборами в різних регіонах, то вони, в середньому, нижче, ніж рейтинги тих самих партій в цілому по країні. Цей парадокс пояснюється просто: коли соціологи проводять дослідження на тему місцевих виборів, вони включають в анкети опитувань регіональні політичні сили, які і відбирають солідну частку рейтингу у парламентських партій.

Тенденція абсолютно зрозуміла. З одного боку, всеукраїнські парламентські партії катастрофічно втратили довіру за минулий після парламентських виборів рік. Особливо це, звичайно, стосується партії влади. Їхні гасла, їхня програма, з якою вони рік тому гучно перемогли на виборах до Верховної Ради, дуже сильно відрізняється від практичних результатів їхньої діяльності.

Вони говорили, що однодумці президента і мають чітку програму швидкого виведення країни з кризи. Що їхній прихід до влади стане кінцем епохи бідності і корупції. Що, отримавши повноваження, вони змінять саму систему влади, зроблять її народною.

На жаль, «монобільшість однодумців» розпалася на окремі групки, і створюється враження, що ці групи відстоюють інтереси різних олігархів. Замість обіцяного економічного зростання маємо рекордний спад, але в деклараціях про власність чиновників і депутатів «життя налагоджується». Найрезонансніші закони, прийняті Радою – про продаж землі та гральний бізнесу. Зовсім не те, на що сподівалися виборці.

Навіть скасування депутатської недоторканності не привело до того, щоб хоч один депутат або високопосадовець був покараний. А корупційні скандали вже з новими депутатами і чиновниками множаться так само швидко, як і «заминаються», «заметені під килим», і забуваються. За фактом, депутати і чиновники все ще «рівніші» перед законом, ніж прості люди.

Але і інші партії, що пройшли до Верховної Ради, нічим не виправдали довіру своїх виборців. Жодна з них не запропонувала конкретний план виходу з кризи для країни, навколо якого могли б об’єднатися різні політичні сили і прості люди. Замість цього ми знову спостерігаємо в українському парламенті політичні склоки і чвари.

На щастя, обман довіри виборця дорого обходиться українським політикам. У цьому не так давно переконався Петро Порошенко і його БПП «Солідарність», вже майже забуті «Народний фронт» Яценюка і «Самопоміч» Садового. Всі ці партії або зовсім зійшли з політичної арени, або залишилися «маргіналами».

Та ж доля, схоже, чекає і нинішні парламентські партії. І якщо на загальноукраїнському рівні у них поки зберігаються такі-сякі рейтинги за рахунок того, що поки не зарекомендували себе нові політичні сили всеукраїнського масштабу, то на місцевих виборах українцям є на кого звернути увагу.

Як правило, це регіональні партії, які не лізуть у велику політику, не пов’язані з олігархами, зате складаються з людей, які дійсно знайомі виборцям не за словами, а за справами. У справах, результати яких можна побачити, відчути, «помацати». Вони не стрясають повітря порожніми гаслами і політичними заявами, але показують результати своєї роботи і цілком конкретні плани щодо поліпшення життя мешканців міст і сіл. І щоб запитати за виконання цих планів, не доведеться споряджати експедицію до Києва, пікетувати Кабінет міністрів і Верховну Раду. Тому що особи, які приймають рішення в цих партіях, живуть поруч із нами, ходять по тих самих вулицях, їхні діти вчаться у тих самих школах і лікуються у тих самих лікарнях. Їм є що втрачати, і є заради чого, заради кого будувати і ремонтувати дороги, парки, лікарні і дитсадки.

У той час, як київські політики довели економіку і соціальну сферу в Україні, що називається, «до ручки», ті позитивні зміни, які, незважаючи ні на що, вдається впроваджувати на місцях: освітлені вулиці, нові дороги, сучасний громадський транспорт, відремонтовані і модернізовані медустанови, упорядковані парки – такі зміни дають надію. Що попри «київську» політику і «київських» політиків, ми зможемо жити гідно.


Нагадаємо, раніше міський голова Запоріжжя у своєму черговому зверненні розповів про масштабне оновлення обладнання комунальних лікарень та розвиток первинної ланки надання медичної допомоги.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал і станьте частиною подій нашого міста: https://t.me/informzp1