Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » Успех » Муніціпальна картка 2 в 1: адресна допомога та економія бюджету ОТГ

Муніціпальна картка 2 в 1: адресна допомога та економія бюджету ОТГ

Українцям відома історія із запровадженням «карт киянина»: гучно на всю країну. В той же час подібний соціальний проект реалізовано в Запорізькій області: тихо, але ефективно.

У 2015 році всі компенсації перевезення пільгових категорій переклали з держбюджету на місцеві бюджети. Для того, аби знизити навантаження на бюджет, Оріхівська громада вирішила запровадити соціальну картку оріхівця, що мала вирішити нагальну проблему. Експеримент виявився вдалим: вже протягом майже двох років в ОТГ успішно компенсують проїзд пільговим категоріям населення, а «оріхівський» досвід переймають громади інших областей, зокрема, Дніпропетровська.

Як громаді вдалося запровадити прозору систему відшкодування витрат за пільгове перевезення, скільки грошей на це знадобилось та як вона працює наразі – розповіла заступниця голови Оріхівської міської ради Олена Трифанова.

Соціальна картка оріхівця: як отримати та де користуватись

Картка увійшла в обіг з 1 лютого 2018 року. Її можна безкоштовно отримати у виконавчому комітеті Оріхівської міської ради чи у виконуючих обов’язки старост сіл ОТГ. Претендувати на карту можуть пільгові категорії населення. Для оформлення картки потрібно принести паспорт, посвідчення про право на пільгу та ідентифікаційний код – вже за 15-20 хвилин людина отримує соціальну картку, якою зможе користуватися у залізничному та автомобільному транспорті.

Для сканування картки громада купила спеціальне обладнання – шість сканерів обійшлися у 30 тисяч гривень,  принтер для карток зі штрих-кодом – ще у 6 тисяч гривень.

Один зі сканерів встановили на маршруті, який обслуговує Оріхівську ОТГ (м. Оріхів – с. Новопавлівка – с. Новоандріівка). Ще два пристрої передали до «Укрзалізниці» –соціальну картку людина зможе відсканувати у касі станцій або у вагоні електропотягу. Решта (три сканери) знаходяться у міськраді, у майбутньому їх встановлять на нових маршрутах.

За словами заступниці голови  Оріхівської міської ради Олени Трифанової, за два роки таку картку та право на безкоштовний проїзд отримали майже 90% пільговиків (близько 5 тисяч людей).

«Ніяких проблем з оформленням карток та їх впровадженням – не виникло. Це зручно, ніяких претензій не фіксувалось. Людям, які приходили оформлювати картку, на місці все пояснювали, після чого вони ділилися інформацією зі своїми родичами та знайомими, які також потім звертались за оформленням», – розповіла Олена Трифанова.

Механізм використання картки надзвичайно простий: пільговик надає картку водію автотранспорту чи касиру залізничної, який сканує штрих-код на картці за допомогою спеціального пристрою. Таким чином дані про пільговика, який скористався пільговим проїздом, зберігаються у сканері і знімаються працівником міськвиконкому щомісяця. Потім міськвиконком проводить аналіз отриманих даних про кількість пільговиків і виплачує компенсацію перевізнику.

«Раніше ПАТ «Укрзалізниця» щомісяця надавала розрахунок на компенсацію за пільговий проїзд громадян на суму близько 50 тисяч гривень, проте за останнє півріччя нам надали лише 10 тисяч гривень на компенсацію. По автомобільному транспорту, с січня по липень цього року було надано близько 40 тисяч гривен (проїзд відшкодовано 4,5 тисячам пільговиків). У місяць спеціалісти фіксують близько 600-900 поїздок», – зазначила заступниця голови Оріхівської міської ради Олена Трифанова.

Наразі валідатори є у касирів на залізничних станціях «Запоріжжя-2» та «Оріхівська» (якщо у пільговика така картка відсутня, квиток він отримає за стандартним посвідченням), а також водіїв автомобільного транспорту. Поки що дія картки розповсюджується на приміський маршрут – в межах громади, але розглядається можливість відшкодування проїзду в інші населені пункти, зокрема у Запоріжжя.

«Ми направили договори перевізникам, але поки що відповідь не надійшла», – відзначила заступниця голови Оріхівської ОТГ.

Водіям маршруту сполученням «м. Оріхів – с. Новопавлівка – с. Новоандріівка» такі інновації сподобались:

«Звикнути до сканера було дуже просто. Ця картка облегшила нам роботу, адже категорій пільговиків безліч, усіх й не запам’ятаєш, а тепер ми просто скануємо картку пільговика, а щомісяця компанія отримує компенсацію, – розповів один з водіїв (Редакція не називає ім’я за побажанням співрозмовника, – Прим авт.).

Самі ж користувачі карток поки що також задоволені нововведенням, кажуть, що згодом ця система стала звичною та зручною:

«Давно потрібно було ввести щось подібне. У міськраді, де отримала картку, усе розповіли під час оформлення. Користуватись також дуже зручно – єдине, що від тебе потрібно, віддати картку водію. Крім того, на картці є моя фотографія, і я не боюсь, що хтось інший може нею скористатись, якщо я загублю», – розповіла жителька міста Оріхів Наталія.