Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: перші ефіри «Радіо Запоріжжя»

Історія Запорізького краю: перші ефіри «Радіо Запоріжжя»

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю та видатних особистостей.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались у період 12 по 15 лютого у Запорізькій області десятки років тому. Зокрема, про перші ефіри «Радіо Запоріжжя», прем’єра вистави Лесі Українки “Касандра” і страйки на заводах. 

12 лютого

1919 – у м. Гуляйполі відбувся ІІ районний з’їзд Рад для вирішення питання про подальший шлях махновської політики, оскільки на той час Н. Махно був лідером селянського руху, господарем вільного району.

12 лютого 1920 р. Олександрівський (сьогодні м.Запоріжжя) військово-революційний комітет вирішив із метою встановлення “единообразного времени” (синхронізації) всім володарям годинників перевести стрілки на 12 годин дня після першого удару у дзвін Святопокровського собору.

Читайте также: Прокуратура отсудила в госсобственность санаторий в Бердянске

1962 – у Запоріжжі створено обласне відділення Спілки художників України.

1971 – у Запорізькому драматичному театрі відбулася прем’єра вистави Лесі Українки “Касандра”, режисер М. Равицький.

1982 – вийшло перше число газети “Нова Таврія”, Василівський район.

13 лютого

1784 – Указом уряду Росії військово-морський оборонний форт дістав назву Севастополь, Крим переіменовано на Таврію та включено до Катеринославської губернії.

13 лютого 1784 р. указом Катерини II із приєднаних 1783 року до Російської імперії земель Кримського ханства (Крим, Тамань, Кубанська сторона) утворено Таврійську область на правах намісництва (центр — Сімферополь) і включено до складу Катеринославської губернії.

Читайте также: В Запорожье на территории кладбища построят крематорий

1997 – голова Запорізької обладміністрації видав розпорядження за № 67, згідно з яким на будівлі вокзалу Запоріжжя-ІІ встановлено меморіальну дошку з написом: “9-10 серпня 1907 року в м. Олександрівську перебувала велика українська поетеса Леся Українка”. Автор дошки В. В’ялий.

14 лютого

1905 – на всіх заводах німецької колонії “Хортиця” відбулися страйки.

1998 – Запоріжжя, ПК “Орбіта” конференція обласного відділення Конгресу української інтелігенції. 

Читайте также: ГСЧС спасли запорожанку, провалившуюся в цистерну с семечками (ФОТО)

15 лютого

1920 – в Олександрівську проведено перший комуністичний суботник.

1921 – з 15 до 18 лютого в Олександрівську проходив І губернський З’їзд Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів.

1939 — в обласному ефірі новоствореної Запорізької області вперше прозвучали позивні Радіо Запоріжжя. Регулярні передачі обласного комітету з радіомовлення та радіофікації почалися з 25 лютого 1939 року. Спочатку це були три 15-хвилинні випуски, через рік обсяг обласного мовлення становив одну годину і 7 хвилин на добу. Мова – українська. Першим головою комітету з радіомовлення був Іван Білий, першим диктором обласного радіо – Матвій Медведовський.

Читайте также: Через аэропорт в Запорожье пытались провезти крупную сумму валюты

Передачі з запорізької студії велися міжміськими проводами через дніпропетровську радіостанцію. З радіотехніки були: мікрофони вугільні, підсилювачі напівкустарні, програвачі грамплатівок дуже низької якості, але під пильним оком московського цензора радіо стало головним агітатором і пропагандистом. У районах області було побудовано 27 радіовузлів, у квартирах та установах нараховувалося 40 000 радіоточок.

Радіожурналісти практикували трансляції з будов, підприємств, стадіонів, із театру ім. М. Заньковецької; надавали мікрофони І. Паторжинському, О. Петрусенко, М. Литвиненко-Вольгельмут; які приїздили до Запоріжжя. 2000 – відкриття персональної виставки акварелей А. Гуліча у виставочному залі фотохудожників.