Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Запорізька історія: запуск ЗТЗ, відкриття торгового інституту і пам’ятника “Тривожна молодість”

Запорізька історія: запуск ЗТЗ, відкриття торгового інституту і пам’ятника “Тривожна молодість”

Запорізька історія: запуск ЗТЗ, відкриття торгового інституту і пам’ятника “Тривожна молодість”

Ганна Черкаська – запорізька краєзнавця і журналістка – розповіла Іnform.zp.ua про факти з історії Запорізького регіону.

28 жовтня 1949 – пуск ЗТЗ, феросплавного заводу.

28 жовтня 1953 р. у Запоріжжі урочисто відкрили концертний зал ім. Глинки на 860 місць;

28 жовтня 1953 р. – розпочав роботу Запорізький телецентр.

29 жовтня у 1889 році у Гуляйполі народився “батько” Нестор Махно.

Фото: Pik.ua
Фото: Pik.ua

1935 – у Львові помер художник Юрій Магалевський. Народжений у Олександрівську в 1877 році. Учився в художній школі Одеси. З 1898 року учився в АМ Петербурга, у Рєпіна. 31 жовтня 1907 року за картину “Перемогли” одержав звання художника. Працював викладачем чистописання та малювання в Олександрівському міському комерційному училищі ім. графа С. Ю. Вітте. У 1917 році працює головою української повітової ради і повітовим комісаром освіти в Олександрівську. З 1918 – директор першої української гімназії в Катеринославі, радник губернського земства. У 1920 році передав малюнки, збірку портретів на зберігання університету Камінця-Подільського і переїхав за Збруч. Поселився у Львові.

1949 – у Запоріжжі відновив роботу завод феросплавів;

Фото: Цензор.НЕТ
Фото: Цензор.НЕТ

1949 – ЗТЗ випустив першу продукцію – силовий трансформатор потужністю 1 тис. КВт, напругою 10 кв.

1969 – у Запоріжжі відкрито торговий інститут.

29.10 1969 – у Запоріжжі на честь 50-річчя комсомолу на дамбі було відкрито пам’ятник “Тривожна молодість”. Голова на постаменті динамікою нагадувала “Легендарну тачанку” із Каховки (1967 р.), риси обличчя будьонівця нагадували Жана Маре, тому прижилася назва “Фантомас”.

Фото: godrivefly.com

1975 – у Мелітополі помер письменник Ловецький.

1989 – у концертному залі ім. Глинки відбувся вечір українського мистецтва, проведений за сприяння обласного Товариства української мови ім. Т. Шевченка, а також хору Степкіна “Запорозькі козаки”.