Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізької області: народження народного поета, мітинг більшовиків і затвердження символіки міста

Історія Запорізької області: народження народного поета, мітинг більшовиків і затвердження символіки міста

Сторінки запорізької історії гортаємо разом із дослідницею та журналісткою Ганною Черкаською.

26 липня 1919 – у с. Сентаво, Олександрівського повіту махновці вбили отамана Матвія Григор’єва. За 10 днів до цього вони уклали союз про об’єднання повстанських сил: Григор’єв був командувачем, а Махно – голова Реввійськкому.

Крайній зліва –  Отаман Григор’єв Матвій Олександрович.

101 рік тому у міському (Платонівському) саду Олександрівська відбулося грандіозне гуляння, концерт-мітинг більшовиків РСДРП (б), на якому з доповідями про поточні справи виступили Й. Леппік та Т. Михелович.

Читайте также: Выходные в Запорожье: Miss Avrora Summer 2018, футбольный матч и пижамная вечеринка

27 липня у 1935 році у Оріхівському районі у селі Омельник Запорізької області народився поет Іван Сухар.

Де широкий степ, де річеньки три,
Там пасе Правда молоді вітри.
Та ще б’є в набат, щоб народ вставав,
Та зове хлоп’ят до козацьких лав.

Селянський син у Оріхові закінчував середню школу, після служби в армії у Мелітополі одержав диплом садівника і повернувся до рідного села. Працював Іван Потапович агрономом, садівником. До світла вставав, росяні трави збирав, ткав свої пісні та мелодії до них.

Український поет Іван Сухар

Не байдужий до рідної історії, долі України Іван Сухар зазнав доносів добродіїв, брежнєвських психушок. З 1989-го року щотижня приїздив до Запоріжжя на засідання “Просвіти”, дарував свої збірочки поезій, власноручно написані ноти своїх пісень, пучечки цілющого зілля.

Читайте также: Возле Бердянской косы задержали три суда

Спливло 63 роки, дні-близнюки, бо першим у селі вставав, городик і худобу доглядав. Вечорами на баяні грав, власних пісень співав, а вночі творив. Так Іван виспівав 5 збірочок поезій. Іван Потапович уклав 50 пісень про голод і війну, записав спогади земляків.

Золотава осінь землю обійма,
У холодних росах очерет дріма.
Дощик іде, плеще довкруг,
Яблука в саду бух тай бух.

26 лютого 1999 р. годинник життя Івана Сухаря зупинився на цифрі 63.

Читайте также:Сегодня в Запорожье можно будет наблюдать лунное затмение – астроном

2001 – 22-а сесія 23-го скликання Запорізька обласної ради затвердила герб і прапор області. Автор – В.Пилипенко.