Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » Єгор Семенков: про вибори, чутки та чорний піар

Єгор Семенков: про вибори, чутки та чорний піар

Єгор Семенков: про вибори, чутки та чорний піар

Єгор Семенков: про вибори, чутки та чорний піар

Місцеві вибори заплановані на 25 жовтня. З наближенням до них з’являється все більше пліток, компромату та «запального тверку» від потенційних кандидатів в мери. Правда, такі танцюристи поки не претендують на посаду міського голови Запоріжжя. Проте і наш регіон чутками повниться.

Наприклад, хто висуватиме кандидатури в мери обласного центру? Щотижня з’являються нові прізвища. Від провладної партії «Слуга народу» називають мінімум 5 потенційних кандидатів (докладніше про це в наступних публікаціях).

Сьогодні Inform.zp.ua поставили «питання руба» відомому посадовцю Єгору Семенкову, першому заступнику голови обласної ради. Його прізвище теж серед ймовірних кандидатів на посаду запорізького мера.      

  Чи Ви будете брати участь у виборах?

Однозначно.

В якості депутата обласної ради, депутата міської ради або мера одного з міст Запорізького регіону?

Можна зберегти інтригу? Точно буду балотуватись до Запорізької обласної ради. Однак відчуваю, що маю достатньо досвіду, сил і енергії поборотися і за місце в міській раді. В якому статусі – подивимось. Але я знаю точно: Запоріжжя повинно увійти у нове десятиріччя з більш енергійним і ефективним мером.

Але Вас називають серед тих, хто може балотуватися на посаду мера Запоріжжя?

Я відчуваю підтримку запоріжців. Буває, що зупиняють прямо на вулиці і говорять, що їм близькі наші ідеї розвитку Запоріжжя, розширення горизонтів і наведення порядку у дворах багатоповерхівок, у парках, в інфраструктурі, у місті в цілому. Але поки що я не прийняв остаточного рішення.

– На Вашу думку, у кого найбільше шансів стати наступним міським головою?

Я не думаю, що відповідь на це питання така лінійна, яку нам намагаються нав’язати через соціальні мережі та муніципальний телеканал, що одна посадова особа 100% стане наступним міським головою. Я дуже гарно пам’ятаю вибори 2010 року, коли неочікувано Олександр Сін переміг Володимира Кальцева. Всі говорили про те, що це було протестне голосування. Населення Запоріжжя  – 780 тис. осіб, голосують приблизно 600 тис. людей. Вважаю, що ситуація може змінитися у будь-який момент. Вибори за 3,5 місяці.

Кажуть, місцеві вибори суттєво змінять склади міських та обласних рад по всій Україні. Що Ви прогнозуєте в Запорізькому регіоні? Які політичні сили зможуть опинитися в новому складі обласної ради?

Я б змінив трошки питання. Хто буде балотуватися від тих чи інших політичних сил? Ми ж розуміємо, що в сесійній залі обласної, міської ради чи ради ОТГ рішення приймає не назва партії. Рішення і позицію формують конкретні люди з конкретними поглядами. Вважаю, що Запоріжжя є достатньо консервативним містом, тому багато з тих депутатів, яких ми сьогодні знаємо по обласній та міській раді, вони залишаться.

Однак, в той же час, з 2015 року спостерігається тенденція до зміни облич. Дуже багато нових молодих активних людей зайшло, наприклад, до обласної ради. Тому я б зараз відповів, що склад зміниться на 50%.

Мені особисто хочеться, щоб всі наміри тих депутатів, посадових осіб, які будуть працювати в обласній, міській раді, були направлені на стратегічний розвиток регіону. Я вважаю, що на сьогодні дуже мало оперувати тим бюджетом, який є. Як звикла працювати влада? Є певний бюджет, який наповнюють підприємства або фізичні особи, поповнюють міську скарбничку, і за рахунок цього фінансується вся система. Однак вважаю, що в сучасному світі необхідно вміти вести перемовини, залучати інвестиції,

Наприклад, в деяких містах України вдається залучати мільйонні інвестиції, в інших ми цього не спостерігаємо. Тому влада не повинна бути статичною, влада має бути чесною, відповідальною і дивитися в майбутнє, розуміти, що відбуватиметься найближчим часом, підтримувати місцевого виробника, повертати платників податків з інших регіонів до Запоріжжя та області, залучати інвестиції. Це мають бути не просто слова, а конкретні дії, які полягають в укладанні угод про інвестування, про меценатство, про будівництво нових виробництв. У нас передумови для цього є.

Моя особиста мрія, щоб в Запоріжжі почав розвиватися аерокосмічний кластер. Зараз у нас вона в стагнації, є одне підприємство «Хартрон», яке займається відповідними розробками. Однак, вважаю, що космос стає більш сучасним та відкритим. Доказом цього є те, що в США вперше приватний космічний корабель полетів на орбіту Землі. Ми ж розуміємо, що в найближчу тисячу років буде розвиватися саме цей напрямок. Тому треба, щоб люди, які будуть представляти владу як депутати, як посадові особи, дивилися в майбутнє і пропонували регіону нові інструменти розвитку.

Пане Єгоре, як дипломат, уникаєте точних назв політичних сил. І все ж таки, кого Ви бачите у складі обласної ради наступного скликання?

Якщо я буду називати конкретні політичні сили, – це буде певним просуванням з мого боку.

 

Давайте брати за основу парламент. Чи всі ці політичні сили, які зараз є у Верховній Раді, будуть представлені в міських радах?

В міській та обласній раді будуть представлені «Слуга народу». З яким відсотком, покажуть виборці. Буде партія «ОПЗЖ», знову ж таки, ми не знаємо, з яким відсотком. Думаю, що на цих виборах і в міську, і в обласну раду з’являться місцеві політичні партії, які працюють саме з місцевою проблематикою. І вони також мають всі шанси потужно зайти до міської та обласної ради. Є величезний запит на наведення порядку в області та місті.

Ви звернули увагу, що ця кампанія місцевих виборів досить «тиха»? Завжди за півроку ми бачили людей, які будуть представляти ті чи інші політичні сили, хто буде балотуватися в мери. А зараз все тишком-нишком, можна тільки здогадуватися хто куди піде.

Кампанія безумовно відрізняється від тієї, яку звикли бачити, наприклад, у 2015 році, коли масово по місту було розміщено біг-борди. У 2019 році ми також спостерігали масовану візуальну агітацію. В цьому році ситуація кардинально змінилась. Ми не бачимо масованої агітації на біг-бордах. Це свідчення того, що формується нова політична культура. Згадайте 2019 рік – такий результат, особливо на парламентських виборах, ніхто спрогнозувати не міг, але це відбулося. Створено монобільшість від однієї партії. Якщо перекладати на кількість вкладених зусиль і коштів, це непропорційний результат. Отже, ми говоримо з вами про певні очікування людей, на що саме виборці зроблять ставку, чого вони очікують. Партії можуть вигадувати різні стратегії перемоги. Однак, якщо вони не працюють з тим, що дійсно потрібне людям, і не мають дійсно цього продукту і тих політиків, які здатні виконати обіцянки з біг-бордів, то «гра в політику» не має сенсу.

Ви прогнозуєте, що люди знову будуть голосувати «за зміни»?

Ноунейми вже не пройдуть. Бачу запит на політиків, яких знають, які показали свою відповідальність, чесніть і які здатні конкретними прогнозованими кроками навести порядок. Запит 2019 року «зробимо їх разом». Зробили? Щось змінилося? Стала кращою економічна ситуація? Не стала, бачимо фінансову кризу. А точніше, маємо симбіоз факторів впливу світової фінансової кризи, пандемії коронавірусу і недостатнього професіоналізму людей, які сьогодні знаходяться при посадах у центральних органах влади. Отже, сьогодні є запит на людей, що мають досвід в управлінні та не мають негативного шлейфу.

Ви передбачаєте, що будуть голосувати за «старих» політиків?

Я не можу їх назвати «старими» політиками. Можу їх назвати відомими політиками з досвідом, однак в той же час перевіреними. Зараз всі отримують інформацію з Інтернету: там є все – хто звідки, хто де працював, в кого яка декларація, люди будуть це аналізувати.

Прокоментуйте новий політичний проект «Порядок». Про нього багато пліткують. Ваша думка?

Вважаю, що одним із найбільших запитів сьогодні є наведення порядку у всьому – в економіці, в системі управління, медицині, освіті. Це саме те, про що я говорив, необхідно, щоб були професіонали, які здатні в команді навести порядок. Чому я говорю в команді? Адже найгеніальніший керівник повинен мати команду фахівців для ефективної роботи у конкретних напрямках.  

– Кого підтримує «Запоріжсталь»? Промисловий гігант минулого разу робив ставку на Буряка…

Коли я говорю про нову політичну культуру, я вважаю, що рішення щодо підтримки тих чи інших кандидатів будуть формуватися в системах громадянського суспільства. Думаю, що лінійно не буде вже тієї системи, яку ми, наприклад, бачили в 2015 році.

Після децентралізації яку роль відіграватиме обласна рада?

Дивно, однак на сьогодні конкретних змін до Конституції нам не пропонують. Сьогодні йдемо на вибори з тим самим обсягом повноважень обласних рад, які є сьогодні в Конституції. Нагадаю, що ще Порошенко вносив зміни до Конституції, які передбачали передачу повноважень від ОДА облрадам. На сьогодні вибори, які відбудуться в жовтні 2020 року, проходять по тій же системі, коли ОДА мають повноту виконавчої влади, а облрада залишається представницьким органом, який складається з депутатів обласної ради. Мені шкода, що держава на рівні Конституції не довіряє обласним радам право управляти територіями за допомоги виконавчих комітетів.

Вважаю, що на момент прийняття Конституції 1996 року позиція Леоніда Кучми була абсолютно правильною і прогнозованою для того, щоб Україна не розвалилися, адже країна була молода, з різними мовами спілкування у регіонах. Він зробив абсолютно правильно, однак на сьогодні ця система дуалізму влади на рівні області є неефективною.

Я вважаю, що обласна рада повинна мати свій виконком, формувати департаменти за конкретними напрямками.

Одним з передвісників виборів є чорний піар. Чим далі, тим його більше. Ваше прізвище також з’являється в цьому контексті. Ви знаєте замовників? Як реагуєте?

Я знаю замовників! Однак я нікому не казав про наміри балотуватися. Все, що Ви зараз бачите або читаєте у певних ЗМІ, розповсюджено третіми особами, які в мене нічого не запитували. Тому хай думають і гадають… А у мене є право у визначений законом і виборчим кодексом термін заявити кандидатуру на вибори у відповідні органи влади. Я скористаюсь цим правом і зроблю той вибір, який мені до душі.