Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: життя чемпіона Володимира Ященко

Історія Запорізького краю: життя чемпіона Володимира Ященко

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю та видатних особистостей.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались у період 12 і 13 січня у Запорізькій області десятки років тому, а також біографію чемпіона у стрибках у висоту Володимира Ященко.

12 січня

21 січня 1959 року у Запоріжжі народився Ященко Володимир, легкоатлет, стрибун у висоту, рекордсмен світу, чемпіон Європи. Останній чемпіон у стрибках у висоту стилем «перекидного стрибка» (235 см).

Одинадцятилітнім Ященко прийшов до тренера Василя Телєгіна. Високий, майже 165 см, худорлявий, дуже легкий, спокійний, серйозний, не лідер-заводій, не шибеник, а цілеспрямований хлопчик сподобався тренерові. Новенький мав талант і працелюбність, за що хлопці поважали його, дали прізвисько Яшка. Вісімнадцятилітнім він установив свій перший світовий рекорд для стадіонів – 233 см, через рік поліпшив його на один сантиметр, а також установив найвище досягнення для закритих приміщень – 235 см. При зрості у 193 см він мав вагу 78 кг, був координованим і швидким.

Рекорд Ященка належав радянському спорту, а сам він належав радянській системі, тому його почали нещадно експлуатувати. Володя змушений був виступати за трьома графіками: юнацьким, юніорським і дорослим. Він зазнав страшного перевантаження. Не встиг відійти від Річмонда, а його вже везли на матч юніорів УРСР – Румунія. Глядачі прийшли подивитися, а у Володі не було снаги дати рекорд, він прислуховувався до себе і не чув натхнення для злету. Після брали буквально з ліжка, інколи навіть шипівки не встигав узяти.

Читайте также: Історія Запорізького краю: народження видатного поета

Ященко Володимир

1978-го року Володю послали на чемпіонат Європи до Мілана, але відмовили тренеру. Ященко поставив перед керівництвом збірної СРСР: “Якщо мій тренер не їде – я теж лишаюся вдома”. Зрештою, справу владнали на користь запоріжців. 5-годинна боротьба у секторі завершилася для Володі світовим рекордом для залів – 235 см. Його суперник німець Ральф Бальшмидт кинув спересердя шипівки на доріжку і вимовив: “З ним змагатися може тільки вертоліт”.

Після цього Володимира Ященка було названо кращим спортсменом планети, щоденно він одержував по три тисячі листів.

Слава ніяким чином не змінила Володю: він лишався таким же з друзями, знайомими. Ященко належав до людей, які не вміли жити, бо не використовував славу для рішення власних земних проблем. Разом із тим стрес завжди супроводжував Володимира, йому легше було стрибати у атмосфері напруження.

Він мав півтора роки світової слави: чемпіон Європи, три світові рекорди, кращий спортсмен планети за 1978 рік. Заслужений майстер спорту СРСР, рекордсмен світу із стрибків у висоту. 1979 року його фото обійшло обкладинки усіх спортивних видань світу, коли молодий запорізький спортсмен подолав фантастичну для того часу висоту: 2 метри 35 сантиметрів. Коли Володя йшов на світовий рекорд, він відбив п’ятку і нікому було навіть вколоти новокаїн, бо лікаря з економії не взяли.

Читайте также:Городские власти Запорожья анонсировали снижение цен на проезд

Про його феноменальний політ у височінь ходили легенди, а Володя на тренуваннях з розбігу атакував верхню штангу футбольних воріт (257 см), залітав на неї і пірнав униз.

З того часу його почали запрошувати почесним гостем на різні урочистості. Особливо цим відзначалася комсомольська зональна школа на Хортиці. Зазвичай, такі заходи закінчувалися пиятикою, під час якої багатьом хотілося випити особисто із знаменитістю. Володя по молодості, по доброті характеру не завжди міг відмовити. Дійшло до того, що Володі виділили квартиру в обкомівському будинку, а він так надегустувався, що не зміг сходити за ордером і ключами. До Японії взагалі відправили у чому був. Коли його речі побачила японка, яка зустріла зірок із візком, вона була вражена. Після травми ноги талановитий парубок із ніжним, майже дівочим обличчям змушений був піти з сектору для стрибків. Неповторна спортивна кар’єра обірвалася.

Ященко Володимир

Читайте также:Сотрудник мелитопольского “Водоканала” скончался после рабочей смены

Коли Володі була потрібна операція, йому намагалися довести, що у нас незамінних немає і – ганебно програли домашню Олімпіаду в Москві. Потім оговталися, зробили кілька складних операцій і дома, і за кордоном. У Відні Володимиру зробили успішну операцію, він пройшов у Австрії курс післяопераційної реабілітації. Після повернення до Запоріжжя Володя практично відновив свої колишні показники: з трьох кроків долав висоту 205-207 см, але стрибки з повного розбігу не йшли: посттравматичний рефлекс самозбереження травмованого коліна давався взнаки. Це завадило здійсненню заповітної мрії – виступу на Олімпійських іграх у Москві 1980 року.

Йому допомогли закінчити університет, пропонували тренерську роботу: “Не моя це справа”, але знайти себе він так і не зміг.

Потім десятиліття забуття, трагедія особистості, яка не змогла пристосуватися. Дехто називав його слабовільним, не дуже контактним, схильним до надмірного споживання алкоголю. Володимир уникав журналістів, розмов про свої досягнення.

Читайте также: В “Вельтум-Запорожье” прокомментировали конфликт с участием работников компании

За чотири дні до смерті Володя сказав тренеру: “Шефе, поїду я до Москви, є доволі цікава пропозиція і хороша жінка чекає там на мене”. Але не склалося… У понеділок у стані найглибшої посталкогольної коми, коли мозок ні на що не реагував, його доставили до 9-ї міської лікарні. Вивести його із цього стану лікарі не змогли. У четвер 29 листопада 1999 року на цифрі 41 обірвалося життя Володимира Ященка.

13 січня

1808 – Житомир народився історик козаччини, письменник Аполлон Скальковський.

1989 – у будинку політосвіти (нині Культурно-діловий центр облдержадміністрації) відбулися установчі збори обласної організації Товариства української мови ім. Т. Шевченка. Головою обрали професора Віктора Чабаненка.