Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: народження видатного поета

Історія Запорізького краю: народження видатного поета

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались у період 11 січня у Запорізькій області десятки років тому.

11 січня 1918 р. народився Григорій Жученко (псевдонім – Яр Славутич) у давньому (заснованому ще в XVII столітті) козацькому зимівнику, родовому хуторі Жученки на Херсонщині, у сім’ї гербового шляхтича, чий родовід сягав часів Галицько-Волинської держави, прославився за козацької доби. Яр Славутич – випускник Запорізького педінституту.

Поет, автор книги «Розстріляна муза» (1955), присвяченій визначним українським митцям, які зазнали репресій.

У 1930-1932 рр. Григорій учився в Гурівській семирічці. Як найстарший із шести дітей Жученків, він допомагав по господарству батькові, який «був фактично хліборобом», бо й дід уже перестав бути шляхтичем, «дворянином», і також трудився на землі, як і всі».

Читайте также: Історія Запорізького краю: факти з життя Петра Симоненка

Жученки відмовилися стати колгоспниками, тому однієї ночі було арештовано 14-річного Григорія та його батька, матір із доньками вигнано з хутора. Статки сім’ї поділили між сільськими активістами, хутір зруйнували. Коли їх із батьком везли на заслання, а хлопець вискочив (на ходу) крізь отвір, прорізаний у стелі дірявого товарного вагона й таким чином урятувався.

Повернувся Григорій у рідні краї, а там голодомор. У 1935 році повернувся батько з заслання. Йому вдалося влаштуватись на роботу до радгоспу конюхом і забрати туди решту родини. Григорій вирушив шукати щастя до м. Запоріжжя, де навчався на вечірніх курсах, займався самоосвітою, а водночас брав участь у ліквідації неписьменності серед робітників комбінату «Запоріжсталь».

Читайте также: Історія Запорізького краю: перейменування села Новоолександрівка у місто Мелітополь

Наступного року Г. Жученко вступив до Запорізького педагогічного інституту, брав участь у літературних вечорах, читав власні вірші, збирав фольклорні перлини, цікавився історією України, козацькими звичаями, долею свого роду.

Улітку 1940 року він отримав диплом викладача української мови та літератури, восени його мобілізували та направили до саперно-інженерної школи.

На початку війни молодший лейтенант Жученко разом зі своїм взводом будував мости на білоруських річках, а потім руйнував їх, відступаючи. На десятий день війни його дивізія потрапила в оточення. Григорій разом із іншими червоноармійцями створив підпільну групу, яка боролася за вільну Україну. З 1941 р. Григорій Жученко поміняв своє ім’я та прізвище на Яра Славутича.

Читайте также: Історія Запоріжжя: смерть автора пам’ятника Глинці

З наближенням східного фронту Чернігівська Січ розформувалася, її вояки продовжили боротьбу в лавах УПА. Восени 1943 р. Яр Славутич потрапив до Львова, влітку 1944 р. виїхав на Захід: Катовіце, Брно, Прага, Берлін, Ваймар, Авгсбург… Арешти, втечі, табори, американська зона в Баварії.

Протягом 1945-1946 рр. письменник був слухачем Українського вільного університету в Авгсбурзі, брав участь у заснуванні Мистецького Українського Руху (МУРу).

У 1948 р. письменник одружився з Вірою Цибар, родом із Мелітопольщини.З 1949 р. письменник із дружиною жив у США, в Філадельфії, де вчителював у суботній та вечірній школах, працював у палітурні. Виховували сина Богдана, дочку Оксану.

Читайте также: Історія Запоріжжя: видання газети “Запорізька Січ” і заснування ТВ-5

У 1953-1955 рр. Яр Славутич здобував освіту в Пенсильванському університеті, отримав науковий ступінь магістра (1954), доктора філософії (1955).

У 1955-1960 рр. був викладачем в Американській військовій школі мов у Каліфорнії, в Монтереї. У цей період з’явилась друком книга «Розстріляна муза» (1955), присвячена визначним українським митцям, які зазнали репресій.

Викладав українську мову в Альбертському університеті (м. Едмонтон) з 1960 до 1983 рр. Помер в Едмонтоні 4 липня 2011 р., похований на цвинтарі св. Михайла.