Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запоріжжя: смерть автора пам’ятника Глинці

Історія Запоріжжя: смерть автора пам’ятника Глинці

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались 3-го січня у Запорізькій області у минулому. Зокрема, Ганна Черкаська розповіла про факти з життя автора пам’ятника Глинці та затверждення проекту будівництва Дніпрогесу-2.

Читайте также:  Видео: по побережью Кипра пронесся мощный смерч

3 січня

1911 р. – у місті Великий Токмак на Запоріжжі народився літературознавець Михайло Бернштейн. У 1934 закінчив педагогічний інститут Запоріжжя. 1938-81 – працював у Інституті літератури АНУ. Досліджував літературу ХІХ ст.

Читайте также: Історія Запоріжжя: видання газети “Запорізька Січ” і заснування ТВ-5

1919 р. – у місті Пологи відбувся з`їзд представників повстанських загонів. Створено оперативний штаб на чолі з В.Білашем.

1976 р. – затверджено проект будівництва Дніпрогесу-2.

Читайте также: В Бердянске торжественно встретили финалиста шоу «Х-фактор»

1979 р. на 83 році у Харкові помер скульптор, художник Адольф Страхов (справжнє прізвище Браславський), автор пам’ятника Глинці у Запоріжжі.

пам’ятника Глинці
Джерело фото: uahistory.com

Раніше ми вже розповідали, що Страхов із ентузіазмом писав плакати для нової влади «Азбука революції»; публікував сатиричні малюнки у газетах «Зірка», «Донецький комуніст». У 1924 році А. Страхов створив плакат «В.Ульянов (Ленін)», за який на міжнародній виставці в Парижі удостоївся Великої Золотої медалі та Гран-Прі. А у 1954 році створив бронзовий пам’ятник М. Глинці в Запоріжжі (праворуч у куті є напис: А. Страхов. 1954 р.). Більше інформації про життя скульптора можна знайти тут.

Читайте также: Історія Запоріжжя: звільнення від гітлерівців, будівництво “Запоріжсталі” і привітання Діда Мороза