Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Журналістка розповіла про життя генерального архітектора Запоріжжя Павла Хаустова

Журналістка розповіла про життя генерального архітектора Запоріжжя Павла Хаустова

Журналістка та дослідниця  Ганна Черкаська розповіла про факти з життя генерального архітектора Запоріжжя.

14 листопада 1882 – у Томській області у родині селянина народився генеральний архітектор Запоріжжя Павло Прокопович Хаустов.

Читайте также: В центре Запорожья горел заброшенный дом: есть погибший

 У 1906 р. вступив до Томського технологічного інституту. 1911-го поїхав у Москву і поступив на інженерно-технологічне відділення Костянтинівського інституту. 1915-го року закінчив Московський інженерно-будівельний інститут (колишня назва Костянтинявський межевий інститут.

З 1919 року доля Хаустова повязана з Україною: він очолив роботу над складанням проектного плану Києва. На той час Хаустов був єдиним професором з питань містобудування (градостроительства), викладав Геодезію в Київському художньому інституті; серед його учнів були І.Ю. Каракіс, В.І. Заболотний.

У вересні 1930–го було створено Державний інститут проектування міст України (Діпромісто). У ньому Павло Прокопович посідав провідні пости. Вчений мав тоді під 50, але відчував відповідальність за все зроблене.

П. П. Хаустов: «продолжая и дальше работать по планировке и строительству городов…, и чувствуя потребность пополнить свои теоретические знания в области архитектуры, я окончил инженерно-строительный институт в Киеве по архитектурной специальности».

У 1933 р. закінчив Київський інженерно-будівельний інститут. У 1930—1932 рр. Павло Прокопович Хаустов разом із І.І. Малозьомовим розробив генеральний план Великого Запоріжжя.

Читайте также: В Запорожье задержали членов ОПГ, занимавшихся вымогательством – СБУ

Павло Хаустов. Фото: uahistory.com

Вперше в Україні була втілена в життя концепція паралельного розвитку міста: Нове місто було автономним, проектувалося окремо від старого Олександрівська. Вперше в світі архітектори зробили спробу створити величезний територіально-виробничий комплекс.

Читайте также: Где в Запорожской области возникли проблемы со стартом отопительного сезона

У Києві Хаустов жив на вулиці Артема (нині вулиці Січових Стрільців), 42. 11 вересня 1949 р. у Києві після важкої хвороби упокоївся 66-річний український архітектор Хаустов Павло Прокопович. Похований у Києві на Лук’янівському кладовищі (ділянка 17, ряд 15, місце 19).