Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: факти з життя дисидента Петра Григоренка

Історія Запорізького краю: факти з життя дисидента Петра Григоренка

Історія Запорізького краю: факти з життя дисидента Петра Григоренка

Ганна Черкаська – запорізька краєзнавиця и журналістка – розповіла журналістам Inform.zp.ua про життя дисидента Петра Григоренка.

16 жовтня 1907 р. у селі Борисівці Приморського району Запорізької області народився Петро Григоренко, дисидент, борець за права кримських татар. Він створив і очолив першу в СРСР кафедру військової кібернетики, опублікував 86 наукових праць із цієї галузі, захистив докторську дисертацію. Петро Григоренко завжди йшов першим у бій і вів своїх трьох синів.

Читайте также: В Шевченковском районе во дворе дома сгорел автомобиль

Разом зі старшим сином пройшов Другу світову. Генерал-майор разом із синами-офіцерами 1963 року заснував “Союз боротьби за відродження ленінізму”. Вони виготовляли саморобні листівки про розстріли робітників у Новочеркаську, Теміртау, Тбілісі, що тоді відбулися в СРСР. Генерала Григоренка арештували біля прохідної заводу, коли він роздавав листівки.

Листівки Григоренко роздавав біля прохідних заводів, просто перехожим, поки його не арештували. 37 діб допитів на Луб’янці. Плівки прослухав головний ідеолог Михайло Суслов і виніс вирок: “Так это же опасный сумасшедший, его надо надежно изолировать от людей!” Медичний і військовий трибунал засудив на довічне лікування. Так генерал опинився у ленінградській психушці №2.

У квітні 1965 року Григоренка було звільнено, але позбавлено пенсії, звання понижено до рядового, роботи. Довелося працювати вантажником у двох овочевих крамницях. Вистояти допомагала родина та друзі.

Читайте также: Запорожцев предупреждают о высокой пожарной опасности

У той час генерал виступив із ґрунтовним дослідженням поразок Червоної армії 1941 року. Це було вибухом крамоли. А Григоренко не заспокоївся: протестує проти вторгнення до Чехословаччини, виступає на захист кримських татар. Він виступив у Ташкенті на суді над лідерами руху кримських татар.

За це довелося заплатити п’ятьма роками психушки. У цей час молодий лікар Семен Глузман, не знайомий із генералом, зібрав самвидави, свідчення родичів, зробив заочне обстеження і виніс вирок: “здоровий!” За що Глузман одержав 7 років концтаборів і 3 роки заслання.

Невтомна боротьба дружини, приїзд Ніксона допомогли визволити Григоренка. На волі він знову продовжив свою справу: разом із Сахаровим створив Гельсінкську групу 1975 року. І хоч складалася вона із 9 осіб, але на вільний світ пішла правда про радянських політичних в’язнів. 9 листопада 1976 року за участю Григоренка було створено УГС у Києві.

Читайте также: В 60 километрах от Бердянска зафиксировали землетрясение

Наступного року генерал змушений був поїхати до США на операцію з приводу аденоми. У Штатах він звернувся з проханням про своє психічне обстеження і комісію із кращих світових світил здивував інтелект Григоренка.

Читайте также: Как выглядит каскад фонтанов “Радуга” после концерта

Після операції земляк одержав повідомлення про позбавлення громадянства СРСР. Так і спочив бунтівний генерал у Нью-Йорку 21 лютого 1987 р., похований на українському цвинтарі.