Ми у соцмережах
Головна » Новини » У Запоріжжі показали як змінять курган на Хортиці

У Запоріжжі показали як змінять курган на Хортиці

У Запоріжжі показали як змінять курган на Хортиці

Перетворять на громадський простір.

Курган Єдності, що знаходиться на Хортиці біля Музею історії запорозького козацтва, вирішили реконструювати. Його перетворять на зручний громадський простір.

Проєкт реконструкції представили на сторінці Національного заповідника “Хортиця”.

14-метровий курган виник не так давно – під час будівництва Музею на початку 70-х рр. ХХ ст. В основі насипу – грунт з будівельного котловану. Тут мали встановити скульптурну композицію «Козаки в дозорі». Проте з певних технічних причин цього так і не зробили.

У 2011 році на кургані змонтували найвищий на той час в державі флагшток для державного прапора, що символізує єднання правого та лівого берегів Дніпра та всієї України.

Сьогодні курган – це елемент єдиного туристично-музейного комплексу та популярне місце серед туристів, які підіймаються на цю найвищу точку Хортиці.

Водночас технічний стан кургану залишається незадовільним та небезпечним для відвідувачів Хортиці. Він потребує суттєвої реконструкції, яка передбачатиме благоустрій, створення оглядового майданчика, зручного підйому, зокрема для осіб з особливими потребами. Перетворення кургану на зручний громадський простір дозволить значно розширити туристичний та рекреаційний потенціал та значення об’єкта, – йдеться на сторінці заповідника.

Як повідомлялося раніше, проєкт реконструкції передбачає створити універсальні зручні стежки, піднятися на курган якими стане можливим для кожного.

Нагадаємо, у Запоріжжі також хочуть реконструювати Музей історії запорозького козацтва.