Традиційно влітку та на початку осені українці беруться за консервацію: закривають овочі, салати, фрукти та компоти, щоб узимку смакувати домашнім заготовленням. Попри те, що під час термічної обробки частина вітамінів (особливо водорозчинних, як-от вітамін С) може руйнуватися, більшість мінералів — кальцій, магній, калій — добре зберігаються. Тож консервація — це не лише смачно, а й корисно.
Журналістка Inform.zp.ua вирішила підрахувати, скільки цього року коштує банка домашніх помідорів.



Обрати один із сотень рецептів в інтернеті було непросто, тож за порадою звернулися до начальниці відділу ГУ ДСНС у Запорізькій області Юлії Баришевої. Для неї консервація — улюблене хобі та спосіб боротися зі стресом:
«Мені потрібно перезавантаження після важкого психологічного стану, прильотів, великого обсягу роботи. Я обрала для себе землю, город і консервацію. Земля допомагає мені позбутися негативної енергії. А рослини, поки я пораюся на городі, не докучають розмовами. Я просто відпочиваю в тиші», — розповідає Юлія Баришева.


На своєму городі вона вирощує огірки, помідори, моркву, буряки, цибулю, петрушку та базилік. Також на ділянці з родиною має виноград, персики, малину, сливу й полуницю, що родить кілька разів на рік. Останній урожай очікують навіть у листопаді.
Цього літа жінка вже закрила близько 300 банок консервації. Звісно, родина фізично не встигає з’їсти таку кількість, тож частину вона віддає рідним, друзям і навіть Червоному Хресту.
«Я людина щедра. Ділюся з друзями, родичами, знайомими. Допомагаю Червоному Хресту. У мене нічого не пропадає», — каже пані Юлія.
З журналістами вона поділилася перевіреним рецептом «Голі та смачні помідори», який легко повторити навіть аматору.
«На день народження я робила десятилітрове відро таких помідорів. Так жодного не залишилося — це найкраще частування для гостей», — усміхається запоріжанка.



Рецепт «Голі та смачні помідори»
Інгредієнти (на 3 кг помідорів):
помідори твердих сортів («сливка»), не перестиглі;
вода — 1 л;
цукор — 8 ст. ложок;
сіль — 2 ст. ложки;
оцет 9% — 100 мл;
перець чорний горошком — 5 шт;
перець духмяний — 5 шт;
перець стручковий — 0,5–1 шт;
лавровий лист — 5 шт;
гвоздика — 3 шт.
Приготування:
Помідори надрізати зверху хрест-навхрест, ошпарити окропом 10–15 хвилин (середні — 10 хв, великі — 15). У цей час приготувати маринад: усі інгредієнти довести до кипіння й залишити охолоджуватися.
Помідори очистити від шкірки. На дно банки викласти «підстилку» — порізаний кріп, петрушку, базилік, селеру, цибулю кільцями, солодкий перець смужками, часник. Додати очищені помідори й залити холодним маринадом. Через 12 годин страва готова до вживання.
«Підстилка» маринується разом із помідорами й подається до столу разом з ними.



Вартість інгредієнтів (середні ціни):
помідори «сливка» — 61,77 грн/кг;
цукор — 29,90 грн/кг;
сіль — 14,50 грн/кг;
оцет 9% — 17,90 грн;
перець чорний горошок — 13,40 грн (30 г);
перець духмяний — 26,80 грн (30 г);
перець стручковий — 49,95 грн/кг;
лавровий лист — 10,90 грн (10 г);
гвоздика — 22,90 грн (20 г).
Трилітрову банку зараз продають по 39,90 грн за штуку, а набір із 50 кришок за акційною ціною коштує 119 грн.
Тепер підрахуємо, у скільки обійдеться одна трилітрова банка такої смакоти.



Розрахунок (грн):
- помідори (3 кг × 61,77) — 185,31
- цукор (8 ст. л. ≈ 100 г) — 2,99
- сіль (2 ст. л. ≈ 36 г) — 0,52
- оцет (100 мл, ціна за 1 л — 17,90 грн) — 1,79
- перець чорний горошком (5 шт ≈ 0,2 г) — 0,09
- перець духмяний (5 шт ≈ 0,3 г) — 0,27
- перець стручковий (0,5 шт ≈ 25 г) — 1,25
- лавровий лист (5 шт ≈ 2,5 г) — 2,73
- гвоздика (3 шт ≈ 0,6 г) — 0,69
- «підстилка» (кріп, петрушка, базилік, селера, цибуля, солодкий перець, часник) — ≈30,00
- банка (1 шт) — 39,90
- кришка (119 грн / 50 шт → 1 шт) — 2,38
Загалом близько 268 грн за банку. Виходить, що це не так уже й дорого, якщо порівняти з магазинними цінами. Наприклад, у «Сільпо» мариновані томати “Ніжин” (920 г) коштують 134 грн. І це при тому, що там менший об’єм і значно простіший склад інгредієнтів.

Що показує офіційна статистика про ціни
За даними Головного управління статистики у Запорізькій області, у липні 2025 року ціни на споживчому ринку регіону знизилися на 0,6% порівняно з червнем (по Україні — на 0,2%). Водночас із початку року вони зросли на 5,7% (в Україні — на 6,3%).
Продукти харчування та безалкогольні напої у липні подешевшали на 1,9%. Найбільше знизилися ціни на:
- буряк, кабачки, моркву, солодкий перець, цибулю, картоплю, капусту, помідори (на 62,5–27,2%),
- персики, нектарини, сливи, огірки,
- молоко (до 2,6% жирності), торти, лимони, курячі частини, печиво сухе, кулінарні вироби з м’яса (на 10,6–3,1%).
Водночас подорожчали:
- баклажани, кавуни, яблука, ківі, мед,
- делікатесні м’ясні вироби, сири твердих сортів, фарш, гриби, апельсини, куряче філе,
- чай, вафлі, кава, шоколадні цукерки, гречка, варено-копчені м’ясні вироби та морозиво (на 38,5–3,5%).
Очікувано, у серпні ціни на овочі знову трохи знизилися через масовий збір урожаю. Для прикладу: в липні журналісти Inform.zp.ua досліджували вартість борщового набору. Тоді помідори в середньому коштували 90–100 грн за кілограм.
Нагадаємо, щоб з’ясувати, якою є ситуація в регіоні та чого очікувати від цін на олію, журналістка Inform.zp.ua поспілкувалася з фермером і головою Кушугумської громади. Вони розповіли про стан полів, поділилися прогнозами на майбутній сезон та пояснили, чи справді сарана знищила соняшник.
Авторка: Оксана Щербина

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Amediastiftelsen в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.