Головна » Суспільство » Їжа » Кавуни й дині у Запоріжжі: скільки коштують та як обрати найсмачніші

Кавуни й дині у Запоріжжі: скільки коштують та як обрати найсмачніші

Кавуни та дині у Запоріжжі. Зображення створене ШІ

У Запоріжжі триває сезон баштанних культур – на ринках та в супермаркетах міста вже можна знайти кавуни й дині на будь-який смак і гаманець. Вигідні пропозиції трапляються і в магазинах, і на ринку. 

Розповідаємо, які ціни у Запоріжжі, чи очікувати здешевлення, а також як обрати найсмачніші.

Найдешевші кавуни можна знайти від 19 гривень за кілограм у “Варусі”, ціна діє у супермаркетах на акційний товар. Такі ж цінники нерідко зустрічаються й на ринках. Утім, все залежить від сорту: наприклад, жовтий кавун у “Варусі” коштує близько 100 грн/кг, а в “АТБ” – майже 36 грн за кілограм. Загалом у мережі АТБ ціни варіюються від 25 до 46 гривень, дорожчі – без кісточок. Походження продукції з-за кордону часто не вказане, водночас найчастіше можна помітити позначки “Україна”.

Із динями ситуація схожа – ціни у різних місцях суттєво відрізняються. Вартість коливається від 43 грн/кг у АТБ до 60 грн у “Апельмоні” та “Варусі”. Тим часом у “Сільпо” ціни стартують від 50 грн і можуть сягати 100 грн за кілограм залежно від сорту. На ринках доведеться віддати у середньому 60-75 гривень за кілограм. 

Вартість у мережі “АТБ”. Фото: Inform.zp.ua

Чи знизяться ціни

Цього року на ринках Запоріжжя вже багато кавунів і динь, але чекати значного здешевлення не варто, вважає аграрій Роман Ганноцький, який зараз вирощує баштанні культури.

“І справа не в жадібності — просто все подорожчало: і пальне, і насіння, і полив, і робочі руки. А ще через холодну весну частина рослин постраждала, не всі виросли так, як мали б. Тому, навіть якщо урожай є, то його менше, ніж хотілося б. А коли витрати високі, а продукції менше — дешевше продавати вже не виходить”, – коментує він.

За його словами, найбільше проблем мали ті, хто сіяв кавуни одразу у ґрунт: через холодні ночі ріст зупинився й урожай вийшов менший, ніж очікувалося. Натомість розсада під плівкою дала кращий результат, адже рослини були захищені від вітру та знаходились у теплі. Із динями ситуація трохи краща через їхню витривалість, але й вони дозрівають нерівномірно – хвилями.

Як обрати найсмачніші кавуни та дині

Агропідприємець розповідає, що стиглий кавун має сухий хвостик і жовту пляму на боці. Це є ознакою, що він дозрів на полі, а не під час транспортування. При постукуванні звук має бути глухий і пружний, але не порожній і не дзвінкий, як барабан.

Диня повинна мати характерний аромат. Якщо плід твердий і без запаху – він ще зелений. Дуже м’які боки свідчать про перезрілість або початок псування.

“І найголовніше — не бійтеся питати продавця, звідки кавун чи диня, і який сорт. Якщо людина вирощувала сама — вона розкаже і покаже з гордістю. А якщо тільки перепродає — то теж стане ясно по тому, як відповідає. Зараз саме той час, коли кавун і диня найсмачніші. Але сезон не триватиме довго”, – зауважив Роман.

Фото надав Роман Ганноцький

Читайте також:

Нещодавно на ринках і в супермаркетах Запоріжжя з’явилася свіжа молода кукурудза. Inform.zp.ua розповідає актуальні ціни на стихійних ринках і супермаркетах та про користь від солодкого овоча.


📢 Inform.zp.ua працює, щоб ви знали правду. Ми щодня збираємо важливі новини про Запоріжжя, окуповані території та життя в регіоні. Якщо наша робота важлива для вас, підтримайте редакцію донатом — ваша допомога дозволить нам продовжувати писати для вас! ❤️ Підтримати: за посиланням 👈