Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Вокзал «Запоріжжя-2» отримає статус пам’ятки культурної спадщини

Вокзал «Запоріжжя-2» отримає статус пам’ятки культурної спадщини

Вокзал «Запоріжжя-2» отримає статус пам’ятки культурної спадщини

Вокзал Запоріжжя-2

Судом відкрито провадження за позовом Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя про зобов’язання забезпечити складання облікової документації на виявлений об’єкт культурної спадщини вокзал «Запоріжжя-2».

Про це повідомляє Запорізька обласна прокуратура.

Прокурорами встановлено, що через бездіяльність спеціально уповноваженого органу об’єкт культурної спадщини архітектури та містобудування понад 10 років залишається без статусу пам’ятки культурної спадщини.

Місцевою владою не забезпечено складання пакета документів та направлення подання до Міністерства культури та інформаційної політики України з метою занесення Вокзалу «Олександрівськ» (Вокзал «Запоріжжя-2») до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Це стало підставою для захисту інтересів держави в суді.

Вокзал «Олександрівськ» зведений у 1904 році, є першим у тодішньому Олександрівську (історична назва Запоріжжя)  вокзалом  на новозбудованій колії, яка поєднувала Криворізький залізорудний та Донецький вугільний басейни. Його будівля є визначеною в архітектурному та містобудівному аспекті на території України, що цілісно зберегла свій первинний вигляд на початку ХХ століття.

Нагадаємо, 8 травня 2022 року росіяни ракетним ударом знищили на Харківщині Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди — українського філософа світового масштабу. Музей став одним із 1946 закладів культури, знищених або пошкоджених росіянами за два роки великої війни.

Українські об’єкти культурної спадщини є важливими цілями для російської армії, що вписується в  загальну стратегію країни-агресора — стерти українську ідентичність та знищити пам’ятки української історії. Відтак, відновлення та реконструкція музеїв, забезпечення їхньої роботи під час війни, — завдання стратегічного рівня.