Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Какую елку выбрать на Новый год 2024: живую, искусственную или в горшке

Какую елку выбрать на Новый год 2024: живую, искусственную или в горшке

Какую елку выбрать на Новый год 2024: живую, искусственную или в горшке

Ілюстраційне фото

За святковими звичаями, більшість українців перед Новим Роком ставлять в оселі новорічне дерево – зазвичай, сосну або ялинку.

Питання, яку ж ялинку обрати: живу або штучну, постає з року в рік.

Враховуючи всі ризики для здоров’я людини і навколишнього середовища, ми спробували знайти відповідь на це питання. І в підсумку знайшли альтернативу. Про це – наш матеріал.

Штучна ялинка

Сенс в штучній ялинці буде тільки при десятирічному використанні
У дослідженні, яке проводила консалтингова фірма Ellipsos, говориться, що штучні дерева надають втричі більший вплив на зміну клімату і виснаження ресурсів, ніж живі. Вони виготовлені з пластику та сталі, для виробництва продукції потрібно більше енергії. До того ж такі «дерева» перевозяться з Китаю і згодом спочивають на звалищі.

Згідно з порівняльною оцінкою життєвого циклу впливу на навколишнє середовище живих і штучних ялинок, компанія WAP Sustainability Consulting дійшла висновку, що одна справжня ялинка має менший вплив на навколишнє середовище, ніж одна штучна ялинка. Однак штучна може мати менший негативний вплив на навколишнє середовище, якщо замовник зберігає її протягом 10 років або довше.

У свою чергу компанія Carbon Trust підрахувала, що 2-метрова штучна ялинка залишає вдвічі більший вуглецевий слід, ніж аналогічна жива ялинка, яка виявляється на звалищі. Але якщо живу ялинку спалити – вуглецевий слід стає в 10 разів більше штучної. Висновок вони зробили такий: якщо ви не плануєте використовувати штучне деревце близько 10 років – краще не купуйте його.

Однак навіть після того, як штучна ялинка вийшла з ужитку, вона не може бути природним чином використана або перероблена.

Як вибрати ідеальну штучну ялинку

Одним з найпопулярніших матеріалів штучних ялинок є полівінілхлорид (PVC). Це, можна сказати, золота середина на ринку штучних ялин, ідеальне співвідношення ціни і якості. Сосна виготовляється з полімерних стрічок, які нарізаються на спеціальних верстатах і намотуються на металеві каркаси. Такі ялинки досить міцні, надійні, хвоя не запалюється і не має сторонніх запахів.

Штучна ялинка з ПВХ дуже пухнаста і за зовнішнім виглядом, має схожість зі справжньою сосною. Але, в свою чергу, її гілочки дуже колючі і схожі на йоршики для миття пляшок. Це досить дешевий матеріал, і такі ялинки вважаються бюджетним варіантом.

Найдорожчими і якісними вважаються штучні ялинки, виготовлені з високоміцної РЕ-гуми. Такі дерева мають максимальну схожість з натуральною ялинкою. Сосна дуже м’яка і приємна на дотик, що дозволяє виключити травми при падінні, таку ялинку сміливо можна встановлювати в дитячих кімнатах.

Штучні голки робляться з безпечного негорючого матеріалу, який навіть при сильному нагріванні не виробляє викиду в повітря небезпечних речовин. Оскільки виготовлення литих ялин вимагає впровадження новітніх технологій, це, в свою чергу, не може не позначитися на ціні товару.

Литі штучні ялини по праву вважаються ялинками преміум-класу.

Світлодіодні (оптоволоконні) штучні ялинки мають міцний сталевий каркас, а хвоя виробляється з плівки ПВХ. Її голки мають вплетені світлодіодні нитки, рівномірно розподіляються по всій ялинці. При включенні в розетку такої ялинки кінчики гілок починають переливатися різними кольорами веселки. Вони не потребують додаткових прикрас і виглядають дуже добре, коли включені.

Штучні ялинки з паперової хвої найдешевші, але і найнебезпечніші, оскільки їх хвоя дуже швидко може спалахнути від найменшої іскри або невеликого нагрівання. Термін їх експлуатації зазвичай до 3 років.

Жива ялинка

Для багатьох сімей на Різдво прикраса іграшками живого деревця, що пахне хвоєю – це хороша традиція, підтримувана поколіннями. Вибирати деревце щороку – відмінна сімейна забава. До того ж живі деревця дешевше штучних.

Якщо ви залишаєтеся шанувальником старих традицій, купуйте святкові деревця тільки на спеціальних базарах. Жива ялинка обов’язково повинна бути з етикеткою, яка свідчить, що її виростили спеціально для зрубки до новорічних свят. Для того щоб точно переконатися, що ялинка зрубана легально, введіть номер на етикетці або бирці на сайті: open.ukrforest.com або в додатку yalynka.info.

Після свят ялинку можна здати в спеціальні пункти утилізації, де деревце перетворять в стружку для спалювання в твердопаливних котлах, або добриво для насаджень, або вона піде на мульчування. Також непродані або викинуті ялинки можна віддавати в зоопарки на корм тваринам.

Деревце в горщику

Також хорошим варіантом є вибір ялинки в горщику. Таке деревце потім обов’язково потрібно висадити в грунт, адже це не кімнатна рослина, і йому важко прижитися в квартирних умовах.

Щоб ялинка в горщику, купити яку ви плануєте на Різдво і Новий рік, не загинула до весни, потрібно відповідально ставитися як до вибору самої рослини, так і до умов його утримання.

Жива рослина, що належить до сімейства хвойних, не пристосоване до домашніх умов з температурою в кімнаті більше +20°з, з рівнем вологості менше 60-40%. Тому потрібно створити оптимальні умови – без пересушеного і дуже теплого температурного режиму.

Не слід тримати живу ялинку в будинку довше 2-3 тижнів. Після закінчення свят потрібно перемістити рослина в прохолодне темне місце. Це може бути балкон або лоджія, тераса, гараж, закрита веранда, літня кухня, внутрішній двір.

Регулярно провітрюйте приміщення, 2 рази в день обприскуйте гілочки відстояною водою, щоб не допустити пожовтіння, пересихання.

Не забувайте про регулярний полив. Для цього використовуйте чисту воду, температура якої становить 20-25°С.Поливайте в піддон, під корінь.

Якщо зовнішня температура повітря менше 0°З, потрібно виконати утеплення коренів. Горщик з ялинкою поміщають в ємність відповідного розміру, щоб між стінками контейнера і ємності залишався шар, наповнений тирсою не менше 5 см з усіх боків.

Оптимальний період пересадки ялинки з горщика в грунт – це квітень. Попередньо підготуйте місце, відповідне майбутньому розміру дерева і в якому рослина не буде заважати вам, вашим сусідам. Також врахуйте, що хвойні вимагають відповідних грунтів – важких, родючих, високогумусових, глиновидних.

Підготуйте яму, розмір якої на 30-50 см більше розміру контейнера. На дно насипте дренажну суміш (можете використовувати дрібні камінчики, бита цегла).

Виймайте ялинку з горщика акуратно, разом із земляною купою, щоб не заподіяти шкоди коріння. Під час висадки не потрібно знімати пласт землі, в якому весь час знаходилося рослина.

Після висадки не ущільнюйте грунт занадто сильно. Полийте дерево чистою водою.

Раніше Inform.zp.ua писав, де в Запоріжжі продають новорічні дерева.