Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Перші гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу у Запорізькій області

Перші гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу у Запорізькій області

Перші гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу у Запорізькій області

Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу на базі КНП “Обласний перинатальний центр” Запорізької обласної ради

У Запорізькій області працюють гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу UNFPA — сервіси, які допомагають забезпечити жінкам легкий доступ до якісної медичної допомоги. 

Наразі в Україні вже працюють 94 таких гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу, де місцеві мешканки, ВПО, постраждалі від гендерно зумовленого насильства та люди з інвалідністю можуть отримати кваліфіковану медичну або психологічну допомогу. 

Журналісти сайту Inform.zp.ua поспілкувалися з лікаркою-акушеркою-гінекологинею — Ісмаіловою Ельмірою, яка розказала детально про роботу гінекологічного кабінету, який створено на базі КНП “Обласний перинатальний центр” Запорізької обласної ради.

Ісмаілова Ельміра — завідувачка організаційно-методичного відділу, лікарка-акушерка-гінекологиня, координаторка мобільної гінекологічної бригади у Запорізькій області
Ісмаілова Ельміра — завідувачка організаційно-методичного відділу, лікарка-акушерка-гінекологиня, координаторка мобільної гінекологічної бригади у Запорізькій області

Розкажіть, будь ласка, детальніше про гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу.

У Запорізькому обласному перинатальному центрі гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення почав функціонувати у липні 2023 року. Це медичний простір, де кожна жінка може отримати комплексну допомогу в комфортних умовах відповідно до її потреб. У кабінеті є все необхідне для роботи медичного персоналу та надання якісних гінекологічних послуг усім пацієнткам, у тому числі жінкам з обмеженими можливостями та порушеннями опорно-рухового апарату. Тут кваліфіковану медико-психологічну допомогу можуть отримати як місцеві мешканки, так і внутрішньо переміщені жінки, які були змушені покинути рідні домівки через російське вторгнення та активні бойові дії.

Як виникла ідея створення кабінету безбар’єрного доступу?

Кабінет створили та обладнали у межах заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у співпраці з Українським Жіночим Фондом та благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

Чим цей кабінет відрізняється від звичайного гінекологічного кабінету? 

Допомогу в гінекологічному кабінеті безбар’єрного доступу надають висококваліфіковані лікарі. Зокрема, вони пройшли навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства. Окрім цього кабінет облаштований інклюзивним обладнанням — універсальним гінекологічним кріслом з електричним приводом, що може пересуватися по кабінету, змінювати розміри та положення, опускатися до рівня крісла колісного або підійматися до висоти медичної каталки. Що робить його доступним для жінок з інвалідністю.

Які переваги кабінету?

Усі послуги кабінету інклюзивні, конфіденційні, безоплатні та надаються цілодобово. 

Хто працює і надає послуги в кабінеті?

Тут цілодобово і без вихідних працюють акушер-гінеколог та психолог.

Чи є вікові обмеження? 

Ні, немає. Тут надають медичну допомогу як дівчаткам, так і дорослим жінкам. До гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу можуть звертатися жінки незалежно від віку, місця реєстрації, стану здоровʼя (наявності/відсутності інвалідності). Цей простір є інклюзивним і враховує потреби кожної відвідувачки.

Які жінки звертаються до кабінету найчастіше?

Насправді приходять різні жінки – і неповнолітні, і вагітні, і після пологів, і переселенки, а також постраждалі від гендерно зумовленого насильства. 

Як можна потрапити на прийом до лікаря?

Попередній запис не потрібен. Жінка обирає будь-який зручний для неї час, щоб звернутись по допомогу.


У Запорізькій області гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу працюють за такими адресами:

  • Обласний перинатальний центр (м. Запоріжжя, вул. Південноукраїнська,  17 А); 
  • Пологовий будинок №4 (м. Запоріжжя, вул. Дудикіна, 9); 
  • Вільнянська багатопрофільна лікарня (м. Вільнянськ, провулок Гнаровської, 6).

Хто є пацієнтками кабінету та які послуги вони можуть отримати?

В даний кабінет за допомогою можуть звернутися пацієнтки, які зазнали насилля, щоб отримати медико-психологічну допомогу; жінки з інвалідністю, адже кабінет повністю інклюзивний; а  жінки, котрі хочуть отримати  профілактичну консультацію або ж вже мають певні скарги; також тут можна зробити  інфекцій, що передаються статевим шляхом, до- та післяпологове консультування тощо.

Яка вартість цих послуг?

Допомога надається абсолютно безоплатно.

Яка основна мета цього кабінету?

Основна мета — створення безперешкодного доступу до медичних послуг для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими.

Як відгукуються ваші пацієнтки про роботу гінекологічного кабінету?  

Якість огляду, зручність, комфортність для пацієнтів, можливість не відчувати багатьох незручностей – це ті схвальні відгуки, які ми чуємо від наших пацієнтів кожного дня. Дуже добре, що на сьогодні ми маємо можливість провести якісний огляд та надати кваліфіковану допомогу.

У вашому кабінеті надають лише фізичну або ще і психологічну допомогу?

В кабінеті, окрім лікарів-акушерів-гінекологів, працює психолог. Ми розуміємо, що з тією ситуацією, яка відбувається зараз у нашій країні, збільшилася й кількість випадків гендерно зумовленого насильства. Цьому питанню зараз, як ніколи, треба приділяти дуже вагоме значення. 

Кабінет психолога
Кабінет психолога

Детальну інформацію про роботу цих та інших кабінетів можна отримати у реєстратурі медичного закладу, за номером гарячої лінії 3033* з питань сексуально-репродуктивного здоров’я, а також на сайті лінії підтримки з питань жіночого здоров’я.

*Гаряча лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні.


Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.


Партнерський матеріал