Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » 40 тисяч за гектар: як за ці кошти виконують покіс трави у Запоріжжі

40 тисяч за гектар: як за ці кошти виконують покіс трави у Запоріжжі

40 тисяч за гектар: як за ці кошти виконують покіс трави у Запоріжжі

фото Валентин Окунєв

У Запоріжжі покіс трави здійснюється за бюджетні кошти, однак місцевий житель провів своєрідну інспекцію того, як виконуються такі роботи. Результати виявились незадовільними.

Про це у своєму блозі написав учасник бойових дій Валентин Окунєв.

фото Валентин Окунєв
фото Валентин Окунєв

Про покос трави та належну якість послуг за наші кошти.

Нещодавно Максим Дрозденко оприлюднив цікавий тендер на закупівлю послуг покосу трави, замовлену Запорізькою міською радою. Ціна була досить цікава, приблизно 40000 за гектар. Але не менш цікаво те, які саме роботи входять у вартість послуг. І наскільки якісно вони будуть виконані.

Зазвичай у вартість робіт входить складність робіт, кількість людино-годин на їхнє використання, вартість розходних матеріалів, тощо.

Коли я проходив по справах по вулиці Трегубенка, мені трапилася на очі ділянка біля стадіону, яка відрізняється особливою занехаяністю. При тому, що вона знаходиться прямо за філармонією, фактично прямо біля проспекту. Найбільше лихо на цій дільниці – зарослі амброзії. Вірніше, це вже навіть не зарослі, а цілі джунглі, бо трава на цій ділянці вже висотою мені по груди (маю зріст 1.85).

Тиждень тому, 09.07. я почав потроху проривати цю ділянку, попутно тегаючи Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району в надії, що там працюють відповідальні особи, які візьмуть до уваги це місце, не очікуючи скарг на гарячу лінію чи офіційних звернень. Але не так сталося, як гадалося.

16.07, я пішов вирвати черговий кущ трави. На іншому боці вулиці було видно, що трава щойно зкошена. Але на вказаній ділянці вона залишилася недоторканою. Більше того, зкошену траву, вочевидь, звалили прямо на зарослу дільницю. Більше того, туди, вочевидь, накидали поламані внаслідок нещодавнього буревію гілки.

фото Валентин Окунєв
фото Валентин Окунєв

Тепер питання з зірочкою.

Мінімальна вартість однієї людино-години складає 40,46 грн. Вартість найдешевшої мотокоси з комплектом витратних матеріалів (ліска та мастило) – 4500 грн. Витрати бензину – приблизно 1 літр на сотку. (50 грн). Вартість роботи невеличкої вантажівки(за цінами таксі) – 500 грн. Тобто, якщо навіть припустити, що за цю ділянку відповідає недобросовісний орендар, то приведення її до ладу коштом комунальників не буде коштувати дорожче 10000 грн.

Але враховуючи ті суми, які регулярно витрачаються на покос трави у місті, підрядник міг би навести лад власним коштом. Але – ніт, такої міри шляхетності від нього годі чекати. Більше того, він вочевидь скористався відсутністю контролю з боку замовника і просто кинув зкошену траву на занедбаній ділянці. Якщо припустити, що вивіз трави входив до кошторису та технічного завдання тендеру.

Проблема потребує детального вивчення та з’ясування, оскільки під час активної фази війни кошти громади в дефіциті, а тому мають бути використані раціонально.

Валентин Окунєв, учасник бойових дій


Цей матеріал опублікований під рубрикою «блоги». Думки автора можуть не збігатися з думками редакції.