Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Будувати на лінії фронту. Як компанія SENSAR Марка Марченко працює та розвивається

Будувати на лінії фронту. Як компанія SENSAR Марка Марченко працює та розвивається

Будувати на лінії фронту. Як компанія SENSAR Марка Марченко працює та розвивається

Українці дивують весь світ своєю наполегливістю, незламністю та вірою у майбутнє. Бізнесмени, які не зупинились та зберегли свою справу, продовжують її розвивати – це одна зі системних підвалин цієї стійкості. Наразі 72 % території Запорізької області окуповані, по Запоріжжю прилітають ракети, але на будівельних майданчиках компанії SENSAR Development ведуться роботи. Як це – зводити нове житло, коли поряд люди за одну мить втрачають нерухомість, чи можливо планувати на роки в таких умовах, що дає привід для оптимізму будівельникам?… Ці питання ми обговорили із засновником SENSAR Development Марком Марченко. До речі… зустрілись ми із ним на одному з об’єктів під звуки повітряної тривоги, що вже стала чимось фоновим для життя запоріжців.

Дізнавшись про вторгнення, одразу почали виходити із кризи

– 24 лютого я зібрав нараду топ-керівників, де ми прийняли важливі рішення, як утримати команду і як пережити час, коли вимушені були призупинити всі будівельні роботи. І це був перший крок на довгому шляху виходу з кризи, – згадує Марк. 

Зокрема, одразу була створена система комунікації і підтримки інвесторів. В компанії розуміли, що люди вклали в житло чималі гроші, дехто просто напередодні вторгнення, тому перебувають, м’яко кажучи, в розпачі.

Іншим важливим рішенням було усвідомлення того, що треба швидко шукати нові можливості для розвитку компанії. Адже розвиток і стабільність – це запорука безпеки інвестиційних вкладень і, відповідно, того, що забудовник виконає взяті на себе зобов’язання. Забігаючи наперед, варто сказати, що це рішення виправдало себе. Якщо 24 лютого SENSAR  мав 128 тис. кв. метрів нерухомості у девелоперському портфелі, то на сьогодні цифра вже збільшилась:  добудовується декілька об’єктів у Запоріжжі і розпочаті об’єкти у Львові.

– Чи усвідомлював я тоді вірогідність крапки у бізнесі? – перепитує Марк Марченко відверте питання. – І так, і ні. З одного боку, усвідомлення було, а з іншого, я думав про нові шляхи, що допоможуть зберегти компанію, намагався не допускати думок про повну зупинку! 

Він з особливим почуттям згадує, як з’явилась сама ідея будувати надзвичайні сучасні проєкту у Запоріжжя. І ця ідея ґрунтувалась на любові до рідного міста.

– Ми поставили собі за мету наситити попит на нове житло, який на той час досягав свого піку. Це сприяло інвестиційному розвитку в місті. Одночасно ми хотіли змінити уявлення людей про комфортне житло та інфраструктуру, що його супроводжує. Ми поставили собі за мету – оживити пропозицію на ринку первинної нерухомості. І нам це вдалося, – розповідає Марченко.

Будувати, коли над головами літають ракети

Наприкінці весни, коли навіть найоптимістичніші українці усвідомили, що військові дії не закінчаться ані за тиждень, ані за місяць, компанія поновила роботи на будівельних майданчиках. 

– Найголовніша мотивація: треба жити далі! – говорить Марк фразу, яку, мабуть, промовляв для себе кожен. – Треба заробляти, щоб мати фінансову стабільність! Ця мотивація спрацювала для кожного члена команди. Бо минулого життя вже не має, і воно не скоро повернеться. Скласти руки і сидіти чекати, коли закінчиться війна  – це втратити все, що мали. Це не наш шлях, – формулює він думку, яка лежить в основі будь-яких розмірковувань про незламність українців.

Навіть сам факт, що у сорока кілометрах від міста проходить лінія фронту, місто потерпає від постійних обстрілів, а будівельник все одно зводить нові будинки, надихає та наче запевняє: «Все буде добре! Перемога буде за нами». 

– Мене більше дивує, як можна не будувати, – відверто каже Марк. – В Запоріжжі залишилось декілька будмайданчиків, де ведуться якісь будівельні роботи. І це сумно, бо велика кількість людей втратила надію, що колись таки отримають свої омріяні квадратні метри. Як бізнесмен я розумію, що попри все мушу знайти рішення і виконати свою роботу та зобов’язання.Найголовніша наша мотивація – те, що це наше рідне місто! Нам тут жити, там тут ростити дітей! Ми тікати нікуди не збираємось і абсолютно впевнені, що Україна буде звільнена від орків. 

Донати, донати, ще раз донати та відновлення будинків запоріжців

Свій внесок в наближення цього дня робить і SENSAR. З першого дня повномасштабного вторгнення компанія допомагає військовим та цивільним. По-перше, будівельними матеріалами, які вкрай потрібні для облаштування точок оборони. По-друге, фінансово. Донати – це те, чим постійно займаються в компанії і до чого закликають партнерів та колег. 

Ще один напрямок – відбудова та ремонт будинків запоріжців, що постраждали від обстрілів. Будівельники компанії ремонтують дахи, встановлюють вікна, лагодять стіни, щоб люди могли повернуться додому та мали власний прихисток.

– Я особисто їду в постраждалі місця, знайомлюсь з людьми, щоб краще зрозуміти, яка допомога потрібна. I коли ти дивишся в очі людині, яка все втратила, в очі повні відчаю… Ти розумієш, що у цієї людини одна надія на тебе і ніхто, крім тебе, їй не допоможе. І тоді ти береш і робиш, чого б тобі це не коштувало, – розповідає Марк Марченко. 

Релокувати будівництво? Ні! Але шукаємо нові об’єкти

Коли наприкінці минулого року до словника українців увійшло нове слово «релокейт», і багато IT-компаній та певних виробництв почали масово переїжджати з півночі та південного-сходу на захід, питання «релокації» у такому значені в компанії не розглядали. Адже неможливо за помахом чарівної палички просто перенести майданчик на інший бік країни. 

– Девелопмент – це одна з сфер бізнесу, яку неможливо релокувати. Ти просто обираєш нову локацію і починаєш все з початку, – пояснює Марченко. Такою точкою для SENSAR став Львів, де на сьогодні зосереджена головна економічна діяльність держави. У травні почалася нова, вже львівська історія компанії. Тактичні та стратегічні питання ухвалювались дуже швидко. Тому вже в листопаді SENSAR почав будівництво апарт-комплексу Smart House в одному з найперспективніших районів міста Лева.

Розмірковуючи, чи правильним було таке рішення, Марк Марченко звертається до клієнтського попиту, який і підтверджує вірність шляху. Попит на сучасне житло – компактне, але надзвичайне зручне, безпечне, з власним укриттям (ось вони вимоги часу) є. За такими принципами компанія розробляє ще декілька  об’єктів в інших містах країни. 

Бізнес може розвиватися і у воєнній час: потрібна унікальна пропозиція

Щоб не просто зберегти бізнес, а й розвивати його, Марк Марченко дотримується стратегії з чотирьох основних пунктів. 

  1. Продовжувати будувати розпочате
  2. Зберегти команду і репутацію.
  3. Швидко підлаштуватися під нові реалії ринку.
  4. Створити новий проєкт, концепції якого ні в кого немає. 

Реалізувати її, звичайно, неабиякий виклик. Адже за чіткими формулюваннями криється наполеглива праця: сотні контактів, тисячі годин спілкування, аналіз об’єктів. Вихід на львівський регіон поставив питання, як себе презентувати, з чим унікальним йти до клієнтів, що пропонувати. 

– Новий регіон, нас ніхто не знає. Новий проєкт з новою концепцією, по якій ми ще не працювали. Команда в чужому місті, не в своїх домівках. Багато яких факторів були проти нас, – перераховує об’єктивні складнощі Марк Марченко. І одразу розкриває, що допомогло їх подолати. – Але! Завжди має бути але. Я завжди вірю в те, що роблю. Я завжди живу ідеєю і вірю в свою команду. І навіть коли в нас щось не виходить, ми аналізуємо причини і робимо наново. 

Smart-колівінг – нова концепція житла для українців

SENSAR став однією з перших компаній, яка реалізовує такий європейський концепт житлових комплексів в Україні. В Європі він користується популярністю, адже має багато переваг… за доступні кошти. 

Реалії ринку такі, що людям доводиться обирати: або не найкраща квартира, на яку вистачає грошей (в новобудовах середня площа квартири від 26 кв. м), або жити очікуваннями, що зрештою вдасться накопичити на більшу площу. 

Забудовник пропонує третій варіант шляху – придбати якісну нерухомість з комфортними умовами, але меншої площі, тобто побудовану з врахуванням принципів smart-колівінгу. Якщо забудовник зводить житло в такому концепті, то кожен сантиметр площі працює на людину, як безпосередньо в квартирі, так і на спільній її території. 

– Ідея smart-колівінгу, на перший погляд, дуже проста – це багатофункціональність житлового комплексу, це об’єднання людей з однаковими інтересами, поглядами на життя, роботу, відпочинок. Smart-колівінг це про зручність комплексу, це про ЖК, де все продумано до дрібниць, про поєднання життя, роботи і відпочинку, про окреме ком’юніті людей, де всім комфортно, – пояснює основний сенс концепту Марк Марченко. – Ми вважаємо, що краще придбати меншу площу, але якісну нерухомість, чим купити більшу площу з гіршими умовами. Ця практика вже давно є в Європі.

Про реформи, очікування та європейські плани

Якщо мова заходить про європейський досвід, то звичайно спливає тема реформ. Під час спілкування з Марком ми торкнулись й теми реформи Державної інспекції архітектури та містобудування, яку жваво  обговорює частина українського суспільства останнім часом. Як зізнається Марк Марченко, перший контакт із ДІАМ його здивував. 

– При знайомстві з Семеном Кривоносом (очільник  ДІАМ – прим. ред.) я не повірив в те, що інспекція видає дозволи без хабарів. Він тоді мені сказав, щоб я сам перевірив. I я перевірив! – з посмішкою каже Марченко. 

– Якщо ти як забудовник маєш повний пакет документів, маєш намір та змогу будувати, то отримати дозволи без корупції вже стало можливо. І саме з цього часу вірю у реальність впровадження нових реформ в Україні, – говорить він оптимістично і бажає іншим українським чиновникам брати приклад із ДІАМ. – Щиро вірю в нову систему для будівництва без хабарів та перешкод. Це може кардинально змінити ринок новобудов в країні.

Саме віра у перетворення та перемогу – це основа планів Марка Марченко та SENSAR і на наступний рік, і на довші перспективи. 

– У 2023 році ми плануємо ввести в експлуатацію всі об’єкти в Запоріжжі і завершити будівництво Smart House у Львові. Загалом ми маємо дуже амбітні цілі, бо наші пращури – запорізькі козаки. Ми, як і вони, маємо стійку силу волі, завзятість та сміливість. Звісно не можу про все розповісти, бо буде спойлер, – знову жартує Марк Марченко. 

– Скажу так: війна надихнула нас працювати ще більше, щоб за два роки вийти на принципово новий рівень. Впевнений, що через декілька років ми з вами поспілкуємось в одній із країн Європи. Я віруюча людина, тож з Божою поміччю ми втілимо наші мрії в життя!