Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Гуманітарна допомога для громад Запорізької області: як громадська організація “YES” допомагає людям переживати війну

Гуманітарна допомога для громад Запорізької області: як громадська організація “YES” допомагає людям переживати війну

Гуманітарна допомога для громад Запорізької області: як громадська організація “YES” допомагає людям переживати війну

Команда громадської організації “YES”

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року спричинило чисельні жертви серед мирного населення, зруйнувало їхні домівки та цивільну інфраструктуру. 

Понад 14 мільйонів людей вимушені були покинути свої домівки та рятуватись від війни в інші регіони України, а деякі за кордон. Вони залишили рідну країну в пошуках прихистку і безпечного місця для своєї родини – наразі у країнах ЄС перебуває близько 5 млн українців. Розповідаємо про допомогу українцям від ЄС та зокрема про те, як працює гуманітарна допомога в Запоріжжі.

За даними Єврокомісії, за вісім місяців 6,2 мільйона українців набули статусу внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Крім того, велика кількість людей ще залишається на тимчасово окупованих територіях та на територіях, де тривають бойові дії.

Загалом понад 32 мільйони людей, або 85% населення України, за оцінками Міжнародної організації з міграції, постраждали від повномасштабної війни від лютого 2022-го.

Російська агресія проти України спровокувала серйозні гуманітарні проблеми, зокрема, люди не мають доступу до основних послуг, включаючи воду, електрику та опалення, а у багатьох місцях – і до продовольства. 

В ЄС прогнозують, що до кінця 2022 року понад 17,7 млн осіб у країні потребуватимуть гуманітарної підтримки та допомоги у захисті.

Тому від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський Союз мобілізував понад 22,1 млрд євро фінансової, гуманітарної, воєнної підтримки для України. Екстрена гуманітарна допомога надається через Механізм цивільного захисту ЄС (ЄМЦЗ). Це медикаменти та медичне обладнання, аптечки, машини швидкої допомоги, пожежні машини, генератори електроенергії, їжа, житло, ІТ-обладнання, захисне спорядження та важка техніка – підтримку через ЄМЦЗ надають всі 27 держав ЄС, а також Норвегія, Туреччина, Північна Македонія та з резервних запасів Єврокомісії «rescEU» – Допомога Україні під час війни стала найбільшою та найскладнішою операцією ЄМЦЗ за всю його історію

Скільки ЄС виділив на економічну та гуманітарну допомогу Україні: 

523 млн. євро виділено на першочергові потреби людей, які постраждали від війни (та додатково 38 млн. євро для Молдови на підтримку українських біженців).

Понад 13 млн. людей в Україні отримали гуманітарну допомогу, надану Європейським Союзом разом із партнерами:

  • 8.9 млн. отримали продукти та засоби до існування
  • 8.6 млн. отримали медичну допомогу та медикаменти

 3.9 млн. осіб отримали грошову допомогу (2 200 грн) на придбання найнеобхідніших товарів.

 6.4 млн. українців отримали послуги з необхідного гуманірного захисту.

 5.7 млн. отримали доступ до чистої води та найважливіших послуг гігієни та санітарії.

Допомога українцям від ЄС

27 країн ЄС запропонували допомогу Україні, починаючи від предметів медичного призначення та предметів житла та закінчуючи транспортними засобами та енергетичним обладнанням.

Товари доставляються безпосередньо в Україну та через логістичні хаби, створені у Польщі, Румунії та Словаччині. Станом на кінець жовтня було поставлено понад 70 400 тонн речей різного призначення.

Після 24 лютого Європейський Союз посилив підтримку українських волонтерських організацій і благодійних фондів, які надають людям гуманітарну допомогу як у вигляді їжі, одягу та першочергових речей, так і грошові виплати тим, хто цього найбільше потребує. 

В Запоріжжі таку місію виконує громадська організація “YES”, яка підтримує мешканців тимчасово окупованих громад Запорізької області та надає допомогу ВПО.

Ми працюємо в межах Запорізької області. З початку нашої гуманітарної допомоги ми зосереджувались на допомозі мешканцям тимчасово окупованих територій і громадам на лінії фронту. Починаючи із серпня, коли виїзд гуманітарних колон на тимчасово окуповані території став майже неможливим, ми зупинили виїзди. Зараз більше зосереджуємо допомогу для мешканців громад на лінії фронту. Також ми допомагаємо внутрішньо переміщеним особам, які виїхали із громад Запорізької області через бойові дії, або які знаходяться в тимчасовій окупації, – розповідає Валерія Овчарова, голова громадської організації “YES”.

Гуманітарна допомога Запоріжжя, громадська організація YES

Гуманітарна діяльність в окупації та евакуація до Запоріжжя

Громадська організація зареєстрована у місті Томак і на момент повномасштабного вторгнення вся команда знаходилась там. Місто було окуповане російськими військами вже 26 лютого, на другий день війни. Відповідно свою гуманітарну роботу команда розпочала в окупації. 

Ми відкрили гуманітарний штаб у місті Токмак і допомагали людям, які там знаходились. Допомагали їжею, медикаментами, засобами гігієни. Потім почали налагоджувати контакти із бізнесами, які до нас приносили харчові продукти, які ми своєю чергою розносили людям.

Коли продовжувати роботу в окупації ставало дедалі складніше через певні ризики, команда прийняла рішення евакуюватись. 

Окупаційні війська почали казати нашим волонтерам, що ми повинні отримати дозволи від окупаційної влади на волонтерську роботу. Тоді нам пощастило і ми змогли виїхати разом із колонами транспорту, в яких їхали маріупольці. Ми доєднались до гуманітарної колони і вирушили до Запоріжжя. 

Гуманітарна допомога Запоріжжя

На мапі допомоги організації “YES” 24 громади

Вже у Запоріжжі команда волонтерів отримала приміщення та офіс, звідки і досі продовжує свою гуманітарну діяльність. 

Спочатку ми передавали різноманітну допомогу через перевізників. Згодом, коли побачили попит серед громад на гуманітарну допомогу вирішили залучили партнерів, щоб збільшити обсяги наявних ресурсів. Одним із таких донорів для нас став Європейський Союз. Стипендія, яку я отримала, полягала в тому, щоб підтримати волонтерську ініціативу. Тобто, допомогти мешканцям громад, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях і функціонують на базі громадської організації “YES”. 

Зараз громадська організація покриває своєю діяльністю всі громади, що знаходяться на лінії фронту. А це 24 громади, включаючи тимчасово окуповані громади. 

В межах підтримки громадської організації “YES” Європейським Союзом команда придбала необхідні товари та продукти, а також провести дослідження щодо поточного стану всіх ключових сфер життєдіяльності людей на тимчасово окупованих територіях.

Для цього дослідження волонтери збирали інформацію протягом червня-липня. Це було онлайн опитування, поєднане з опитуванням регіональних експертів, а також інтерв’ю з мешканцями тимчасово окупованих територій. Була потреба зафіксувати та узагальнити всі ті процеси, які відбуваються на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. 

Громадська організація Yes, допомога ВПО

Дуже гострий запит був на медикаменти для людей, яки лишаються в окупації. Особливо, для людей похилого віку, які мають приймати ліки постійно. Адже більшість аптек на тимчасово окупованих територіях була зачинена, також були проблеми з доставкою ліків із міста у віддалені селища. 

Окреме питання – це наявність готівки. Люди не могли розрахуватись, пенсії ніхто не приносив. Ще один момент – українці, які залишись в окупації, жалілися, що російські ліки, які завозять в аптеки, вони зовсім не допомагають. Тобто, на ліки був шалений попит. Ми дуже раді, що змогли за допомогою підтримки Європейського Союзу задовольнити потреби людей. 

Розповсюдженням гуманітарної допомоги на місцях нам допомагають небайдужі люди, які проживають на тих територіях. Це можуть бути місцеві волонтерські ініціативні групи, які також хочуть допомогти. Вони зазвичай забирають гуманітарну допомогу в якійсь точці, а потім розвозять її людям. 

У нас сформувалась велика мережа водіїв,  волонтерів на місцях, з якими ми взаємодіємо. Інколи, ми намагаємось їх підтримувати, компенсувати гроші за пальне, яке вони купують, щоб доставити допомогу, але не завжди це виходить. Це взагалі виклик для маленьких благодійних фондів з тим, щоб отримати якісь ресурси на адміністрування процесів, пов’язаних із комунікацією гуманітарної роботи. Також у нас працюють волонтери, які евакуювались з тимчасово окупованих територій. Ми намагаємось влаштовувати їх і якісь різні проєкти, щоб і їм була допомога. 

Зараз громадська організація отримала 500 інверторних обігрівачів і почала розповсюджувати їх серед внутрішньо переміщених осіб в Запоріжжі. Також очікується на буржуйки для того, щоб розповсюдити їх в громадах. 

Ми намагаємось швидко реагувати на потреби людей напередодні холодів. Комусь потрібні ковдри, комусь обігрівачі, буржуйки, палети для обігріву. Але цим насамперед займаються великі фонди, які вже розподіляють по місцях. Ми також з ними координуємо і переадресовуємо потреби людей.

Центр підтримки мешканців тимчасово окупованих територій Запорізької області

Інформаційна війна з російською пропагандою

Окремою сферою діяльності громадської організації стала інформаційна допомога мешканцям Запорізької області. 

Ми допомагали людям інформацією, яка пов’язана з їх переїздом, або діяльністю на тимчасово окупованих територіях. У людей не було розуміння де українська влада, як її шукати. Вони брали інформацію з незрозумілих телеграм-каналів, де були маніпуляції про те, що їх покинули, що зарплати не платять, пенсії не виплачують. Люди не знали, де брати правдиву інформацію. Тому, ми зібрали всю інформацію по функціонуванню тимчасово окупованих територій, створивши рекомендації щодо інформаційної діяльності мешканцям тимчасово окупованих територій.  

В соціальних мережах команда запустила інформаційну кампанію, де в постах розповідала людям інформацію, якої бракувало.. Крім того, такими постами волонтери підіймали патріотичний дух мешканців тимчасово окупованих територій і нагадували, що про них пам’ятають. Розповідали про ініціативи, які теж допомагають на тимчасово окупованих територіях. 

Ми зрозуміли, що є велика потреба робити точковий контент для людей з тимчасово окупованих територій. Тоді це буде знаком, що про них пам’ятають і про них піклуються. Адже, російська пропаганда там діє дуже активно. Тому нам треба бути більш активними, щоб її якось подолати. 

Основним вектором напрямку діяльності громадської організації “YES” залишається швидке реагування на поточні потреби людей і пошук ресурсів, щоб їх закрити. Географія територій, яким організація надає допомогу залишиться незмінною, всі ресурси команда спрямує на вирішення потреб мешканців тимчасово окупованих громад Запорізької області та ВПО.