Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Підготовка до опалювального сезону: чим запорожцям обігріти свій будинок

Підготовка до опалювального сезону: чим запорожцям обігріти свій будинок

Підготовка до опалювального сезону: чим запорожцям обігріти свій будинок

Через повномасштабне вторгнення рф в Україну, в країні прогнозують найхолодніший опалювальний сезон за всю історію незалежності. Для запорожців також стоїть питання, чим обігріти свій будинок, коли настануть холоди.

Редакція inform.zp.ua вирішила з’ясувати, чим мешканці Запоріжжя можуть обігріти свої будинки.

Обігрівачі: переваги, недоліки та різновиди

Найпростіший і очевидніший спосіб обігріти свій будинок – обігрівач. Їх існують кілька видів, із завданням зігріти господарів вони справляються, але у цих приладів є свої підводні камені.

Існує кілька типів обігрівачів:

Конвектори – їхня робота полягає в нагріванні металевої поверхні, завдяки чому підвищується і температура повітря в приміщенні.

З переваг конвекторів можна відзначити, що вони не впливають на вологість повітря в кімнаті і не потребують монтажу. З мінусів: у будинках, де стелі вище 2,75 метрів, обігрів нерівномірний і гаряче повітря йде вгору. Також вони витрачають значну кількість електроенергії.

Конвекторний обігрівач

Керамічні обігрівачі працюють схожим чином з конвекторами, але є свої відмінності. Хоча обігрів також відбувається завдяки нагріванню металевої частини, але на відміну від конвекторів керамічні пластини довше зберігають тепло. Також вони менше витрачають електроенергію.

Керамічний обігрівач

Інфрачервоні обігрівачі подають тепло за допомогою нагрівальної спіралі, яка закладена у скляну вакуумну оболонку. На відміну від інших схожих приладів, електромагнітні хвилі в такому обігрівачі відбиваються від дзеркальних пластин і вони гріють не повітря в приміщенні, а стіни і людей.

Обирають такий обігрівач, залежно від площі приміщення. Так визначають потрібну потужність для приладу. Його мінусом також є те, що він сильно витрачає електроенергію.

Інфрачервоний обігрівач

Масляні обігрівачі є сталевою конструкцією з декількома секціями, які заповнені мінеральним маслом. Усередині встановлені трубчасті електронагрівачі. Разом з ними нагрівається масло, а вже воно нагріває металеві ребра.

Від поверхні радіатора тепло передається повітрю в приміщенні. В разі, якщо приміщення невелике, то аби обігріти оселю, буде достатньо обігрівача середньої потужності. Однак він також потребує значних витрат електроенергії.

Масляний обігрівач

Найбільш бюджетним варіантом залишаються тепловентилятори, або ж, у народі «дуйчик». Вони швидко нагрівають повітря, в тому числі і в кімнаті з великою площею. Однак вони сушать повітря і знижують вологість в приміщенні. Крім того, як і більшість обігрівачів, тепловентилятори неекономні в плані витрат електроенергії.

Тепловентилятор

Якщо підсумувати все вищесказане, то обігрівачі зможуть зігріти вашу оселю. Однак слід задуматись, що буде з електромережами, якщо в одному багатоквартирному будинку одразу будуть ввімкнені десятки електричних обігрівачів.

Інверторні кондиціонери: як працюють та чи можуть обігріти?

Ще одним способом обігріти оселю може стати інверторний кондиціонер. Головна відмінність від звичайних систем кондиціонування в тому, що інверторні кондиціонери здатні обігрівати приміщення, коли на вулиці температура  нижче -15 градусів.

Існують моделі, які можуть обігріти і при температурі -25 та навіть -35 градусів. У той же час звичайні кондиціонери здатні обігрівати приміщення, коли температура на вулиці не нижче ніж -5. Якщо використовувати кондиціонер на обігрів при температурі нижче тої, на яку він розрахований, це може призвести до поламок.

Ще одна перевага інверторних кондиціонерів – економія електроенергії. Звичайний кондиціонер (або on\off система) витрачає більше електрики, коли його декілька разів на день вмикаєш. При ввімкненні йому потрібно розігнатися і цей пусковий момент вимагає більше електроенергії.

У той же час інверторний кондиціонер можна не вимикати. Коли він досягає заданої температури, він починає працювати на знижених обертах. Тим самим, цей кондиціонер економить електроенергію до 30-40%.

Також вони більш тихі, на відміну від on\off системи, яку добре чутно під час роботи. Інвенторні кондиціонери не заважають людині спати. Крім того, вони мають прослужити людині довше, ніж звичайні моделі.

Інверторний кондиціонер

Однак, існують в таких кондиціонерах і недоліки: електроніка таких кондиціонерів більш чутлива до перепадів напруги. Також ремонт інверторів складніший і дорожчий.

Зовнішній блок таких кондиціонерів має значно більшу вагу, що в окремих випадках може створити складнощі при його монтажі. А ціна інверторів вища, ніж у звичайних.

Тож, інверторний кондиціонер здатен ефективно обігріти приміщення, але не кожен зможе їх собі дозволити, особливо в умовах інфляції, через війну в Україні. Також тому, хто придбає таких кондиціонер, слід морально готуватися до того, що ремонт таких систем буде дорожчим за звичайні.