Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Резонанс » Ракети С-300: чим обстрілюють Запоріжжя

Ракети С-300: чим обстрілюють Запоріжжя

Ракети С-300: чим обстрілюють Запоріжжя

С-300. Ілюстративне фото

Протягом останніх тижнів Запоріжжя практично щодня прилітають ракети з комплексу С-300. Ці комплекси з сімейства ракетно-зенітних систем. Їх серійне виробництво розпочалось в 1975 році.

Редакція inform.zp.ua вирішила розповісти докладніше про ворожі С-300, з  яких гатять по Запоріжжю.

Як наводятся ракети С-300 для стрільби по наземних цілях

Комплекси С-300 здебільшого використовуються для протиповітряної оборони, але все частіше війська рф використовують їх для обстрілів. В тому числі і Запоріжжя.

У цих зенітно-ракетних комплексів передбачена можливість ураження наземних нерухомих цілей, але цей режим для них нетиповий. Тому його використовують таким чином, коли у наявності немає інших засобів.

Через особливості конструкції комплексів С-300, їх дальність стрільби обмежена радіовидимістю ракети. Для того, щоб вести вогонь з цього комплексу, необхідно ввести координати цілі та врахувати висоту підриву ракети. Ці координати використовують для формування команд керування – стрільба з цього комплексу ведеться командним наведенням ракети.

За командою з радіолокатора підсвічення та наведення відбувається й підрив бойової частини. Так обмежується дальність стрільби з таких комплексів – приблизно 25-30 км.

Дальність стрільби можна розрахувати за формулою дальності прямої видимості. Вона залежить від висоти підйому антени, радіолокатора та висоти підриву бойової частини зенітної керованої ракети.

Тому радіолокатор підсвічування та наведення має бути розташований на відстані 25-30 км від наземної цілі. Тим самим, він залишається у межах досяжності для артилерії сил оборони. Тому такий режим стрільби варто використовувати лише у крайньому випадку.

С-300

Як уражаються цілі з С-300

У комплексах С-300 ураження цілі відбувається завдяки фугасній дії та уламкам зенітної ракети.  На малих висотах знижується ймовірність враження цілі через те, що знижується швидкість вражаючих елементів.

Аби гарантовано вразити ціль, необхідно аби ракета підірвалася якомога ближче до неї. При цьому і висота підриву ракети має бути якомога менше. Однак зниження висоти підриву ракети С-300 знижує і її дальність.

Тим не менш, завдяки потужності цього зенітної керованої ракети, вона може бути ефективною проти нерухомих наземних цілей. Разом з уламками вага ракети С-300 – 130 кг. Самі уламки являють собою стальні кубики.

Так С-300 можуть бути ефективні проти незахищених складів з боєприпасами, а на відкритій місцевості ці ракети можна використати проти особового складу та автомобільної техніки.

Чи може ракетам С-300 протистояти ППО?

 Для засобів протиповітряної оборони зенітна керована ракета є складною ціллю. Причини цьому – висока швидкість польоту до 1500 м/с і мала радіолокаційна помітність.

Однак можливість боротьби з зенітними керованими ракетами С-300, які використовуються по наземних цілях, потребує додаткових досліджень. У різних комплексів протиповітряної оборони відрізняється можливості та особливості конструкції.

У нинішніх умовах, аби визначити ефективність ППО проти таких ракет, потрібні практичні стрільби. Поки найефективнішим способом боротьби з комплексами С-300 залишається їх знищення на місцях дислокації противника. Через те, що дальність стрільби по наземних цілях з таких комплексів складає 25-30 км, то вони залишаються у зоні досяжності Сил оборони.

 

Нагадаємо, cпецназівці СБУ знищили російський вертоліт Ка-52 у Запорізькому напрямку. Тактична група перебувала на передових позиціях, контролюючи район можливого проходу ворожої авіації.