Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Технологии » Які характеристики камери смартфона важливі для фото та відео

Які характеристики камери смартфона важливі для фото та відео

Які характеристики камери смартфона важливі для фото та відео

Зазвичай, шукаючи смартфон з найкращою камерою, ми враховуємо лише одну її характеристику — роздільну здатність (кількість мегапікселів). З одного боку це правильно, адже цей параметр дійсно грає значну роль. Та з іншого він важливий лише в комплексі з іншими характеристиками. Сама по собі висока роздільна здатність не може довести фото та відео до еталонної якості. Цим можна пояснити, чому камери на Айфонах та деяких Самсунгах флагманського рівня, мають лише 12 Мп, але знімають краще, ніж 48-, 64- та навіть 108-мегапіксельні аналоги на багатьох інших смартфонах.

Що ще впливає на якість фото та відео

Щоб не стати жертвою маркетингу, варто розібратися в ряді інших характеристиках:

  • Розмір матриці. Від розміру сенсора залежить кількість повноцінних пікселів, які на ньому можна розмістити. Чим їх більше, тим, відповідно, краще. Але чому саме повноцінних? Річ у тому, що в багатьох камерах на 48 Мп кожні чотири пікселі об’єднуються в один, в 108-мегапіксельних це роблять кожні дев’ять пікселів і т.д. Тому в кожному з цих випадків ми отримуємо лише 12 повноцінних пікселів.

Розмір сенсора визначається в у вигляді дробу — наприклад, 1/1.5. Чим менше число після риски, тим більша матриця.

  • Розмір пікселя. Він також грає важливу роль. В цьому випадку краще також знімає та камера, в якої він більший.
  • Діафрагма (апертура або світлосила). Кожен об’єктив вловлює певну кількість світла. Якщо його багато, фото виходять більш яскравими, чіткими, насиченими тощо — тобто, кращими. Кількість світла залежить від розміру діафрагми. Цей параметр також вказується у виді дробу — наприклад, f/1.8. Чим менше число після риски, тим більше світла вловлює об’єктив.
  • Стабілізація (цифрова і оптична). Вона важлива для чіткості фото (щоб вони не були змазаними) та плавності відео (щоб не було тремтіння). Тому, шукаючи смартфони у Києві з хорошими камерами, варто враховувати і цю характеристику. Варто пам’ятати, що цифрова стабілізація може бути в бюджетних моделях, але вона не така важлива, як оптична. А от її може і не бути.
  • Кількість камер. Об’єктиви в сучасних смартфонах повинні доповнювати один одного, в результаті чого покращується зум, чіткість, автофокусування, додається розмивання тощо. Один об’єктив всього цього зробити не здатен. Але, знову ж таки, якість виконання кожної камери своєї задачі залежить від її якості. В бюджетних моделях від них користі може практично не бути.
  • Програмна обробка. Кінцева якість залежить не лише від заліза, а й від того, як пристрій справляється з обробкою кадрів. Якщо виробник добре попрацював із софтом, то в підсумку смартфон буде видавати кращий результат. Тут знову можна привести в приклад Айфони з їхніми 12-мегапіксельними камерами, де алгоритми обробки знаходяться на надвисокому рівні.

І в кінці варто зазначити, що значну роль також грає потужність та продуктивність центрального процесора. Річ у тому, що під час програмної обробки пристрій виконує тисячі операцій, які потребують відповідних можливостей. Якщо ж їх немає, то результат буде гіршим.