Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Які наслідки може мати псевдореферендум в Запорізькій області та мобілізація росіян, – експерти

Які наслідки може мати псевдореферендум в Запорізькій області та мобілізація росіян, – експерти

Які наслідки може мати псевдореферендум в Запорізькій області та мобілізація росіян, – експерти

Псевдореферендум

23 вересня окупаційна влада розпочала на тимчасово захоплених територіях України псевдореферендум. Їх метою досі є приєднання частини України до росії, незважаючи на те, що мешканці окупованих міст виступають проти псевдореферендуму і всіляко його бойкотують. 

Тим часом в росії почались мобілізаційні заходи, а на окупованих територіях з’явилася загроза мобілізації українців в ряди армії країни-агресора. Як пов’язані ці дві події: пришвидшення псевдореферендуму і мобілізація, розказуємо далі. 

Некваліфікована армія – ускладнена логістика

Дивлячись на те, що ми спостерігаємо зараз, це точно не 30 тисяч. Мені знається, що це такий прихований момент, для того, щоб мати необмежену можливість мобілізації. Тобто, вони будуть набирати стільки, скільки їм потрібно.  Коли ми говоримо про мобілізацію в росії,то це може бути мільйон і більше. Це не буде одночасно і швидко, – говорить Аліна Фролова заступник міністра оборони(2019-2020), заступник голови правління ЦОС.

Вона зазначає, що з одного боку–це некваліфіковані військові, вони не будуть так само ефективні,як професійна армія. 

Вони можуть ускладнити логістичні процеси тому, що вони не справляються з тією логістикою, яка є. Тому і кількість жертв серед них буде великою. 

Росіяни вдаватимуться до утримання лінії фронту

За словами Фролової, мобілізація в росії проводиться якраз під “референдуми” на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областях. 

30 вересня росіяни можуть легітимізувати псевдореферендум та проголосити входження в склад росії тимчасово окупованих територій України. Після чого вони задекларують можливісь використання ядерної зброї і намагатимуться цими силами утримувати лінію фронту. Тобто, після 30 числа вони хочуть вступити на вигідних позиціях у переговори. 

Мобілізація росіян і прискорення референдумів на тимчасово окупованих територіях почалась після саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС). Так вважає Вадим Денисенко, виконавчий директор Українського інституту.

Процеси у росії – мобілізація, «референдуми» прискорились після саміту ШОС. Це дає підстави вважати, що відбулися зміни у елітах країни. На цей момент путін перестав бути тим лідером, який одноосібно приймав всі рішення в росії. Зараз ми маємо справу з «колективним путіним».

Оккупанты в Мелитополе заставляют получать российские паспорта пенсионеров и предпринимателей
 

Незважаючи на прискорені процеси проведення псевдореферендуму на окупованих територіях, міжнародна спільнота вже відреагувала на незаконні дії росіян та спроби анексувати українські території. Зокрема, цивілізовані країни не визнають проведення псевдореферендуму. 

Весь цивілізований світ не сприйматиме референдуми і анексію, як це було в 2014 році. Зараз частина територій України окупована, там йдуть бойові дії, відсутні правові підстави. Навіть, Сербія, яка вважалась ідеологічним прибічником росії не буде визнавати псевдореферендуми на окупованих територіях, – сказав Олександр Хара – експерт з питань зовнішньої та безпекової політики ЦОС, дипломат, радник Міністра оборони (2020). 

Псевдореферендум на окупованих територіях Запорізької області – брехня та пропаганда

Росіяни бачать супротив місцевих мешканців на окупованих територіях, тому завозять туди “масовку” для створення картинки успішного проведення псевдореферендуму. 

Розуміючи, що навіть це не спрацює і місцеві жителі відмовляються від “голосування”, окупанти напередодні привезли до Мелітополя та Бердянська кілька автобусів людей з Криму. Вони мали допомогти у створенні картинки для пропагандистських росЗМІ. Ще один спосіб агітації людей – залякування, знущання, приниження. За період воєнного стану було викрадено 515 осіб, понад 200 з них досі залишається у заручниках, – сказав голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух.

За інформацією експертів Центру протидії дезінформації при СНБО України, псевдореферендуми рф щодо входження Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до складу росії супроводжувались чисельними маніпуляційними і фейковими заявами окупаційної влади. 

Так, наприклад, явка на «референдумі» у Запорізькій області становила 51,55% за три дні з урахуванням голосів за кордоном, а за межами області проголосували 32 тис. осіб.  

За заявами пропагандистів, кількість охочих проїхати на тимчасово окуповані території Запорізької області збільшилася через «референдум» щодо входження до складу рф, проте Україна блокує виїзд зі свого боку.