Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Як запоріжцям зекономити під час опалювального сезону

Як запоріжцям зекономити під час опалювального сезону

Як запоріжцям зекономити під час опалювального сезону

Ілюстративне фото

Українська влада та мери міст попереджають, що ця осінь та зима буде складніше пережити, у порівнянні з минулими. Через війну росія може обстрілювати об’єкти критичної інфраструктури, такі як АЕС чи ТЕС. Українців попереджають, що температура в домівках може знизитися до 16-18 градусів під час опалення. За найпесимістичнішим сценарієм, можуть бути перебої з газом, електрикою та подачею тепла.

Термомодернізація як засіб зменшення витрат

Мешканців Запоріжжя ще до війни турбувала проблема опалення та економії в подачі теплоносія. Головним пунктом для ухвалення рішення про те, що необхідно зробити для економії енергоресурсів на будинку, це встановлення приладів обліку. Левову частку енергоспоживання як за фактичними показниками, так і платежами займає теплопостачання. Теплолічильник наочно показує кількість тепла споживаного окремим будинком і є інструментом визначення які заходи необхідно вжити.

Запорожгаз проверка счетчиков в Запорожье

Якщо ми хочемо досягти значного зниження споживання тепла, в першу чергу необхідно провести термомодернізацію будівлі. Це комплекс робіт, який включає утеплення фасадів, дахів, підвалів, сходових кліток, заміну вікон та дверей на енергоефективні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, що дозволяють мешканцям регулювати температуру в будинку залежно від температури повітря зовні, при цьому забезпечуючи комфорт у квартирах.

Запорожские школы и детские сады утеплят за кредитные деньги

Якщо ми все це виконати, то можна зменшити споживання тепла від 50% і більше, — запевняє Борис Розсоха, начальник управління інвестицій та проектів Департаменту економічного розвитку Запорізької міськради, експерт з управління ОСББ.

До речі, після проведеної термомодернізації будинок менше нагріватиметься влітку, що знизить споживання електроенергії на кондиціонерах.

Перехід на альтернативну енергетику

Газова залежність у теплопостачанні – ще одна проблема Запоріжжя. Тому широко розглядається питання використання альтернативних видів палива та енергії.

Звичайно, ще є невеликі котельні, що працюють на вугіллі і опалювальні окремі невеликі будівлі, такі як музична школа, філія бібліотеки. Таких котлів у місті – 14, з них працюють 12. Вугільні котли планується замінити на такі, які працюватимуть на альтернативному паливі – пелетах та ін.

Пеллеты

 

Щодо інших джерел енергії – поки що немає більш гідних та ефективних варіантів. Як пояснює Борис Розсоха, сонячної енергії для опалення недостатньо, адже взимку сонце не настільки активно, як у літній період та світловий день коротше.

Ще як варіант – теплові насоси. Вони працюють за принципом холодильника: забирає холод зовні та віддає тепло усередину. Але це обладнання дуже дороге і працює від електричної енергії, до того ж, опалювати їм велику будівлю економічно невигідно в сьогоднішніх реаліях.

Тепловой насос

Індивідуальні теплові пункти (ІТП) – найважливіша складова теплопостачання будівель. Від його характеристик багато в чому залежить регулювання опалення та гарячої води, а також ефективність використання теплової енергії. Тому установці ІТП приділяється велика увага в ході термомодернізацій будівель та на даний момент масштабні проекти щодо їх облаштування у бюджетних будівлях та багатоквартирних будинках втілюються в життя у різних регіонах України. У Запоріжжі встановлюють ІТП на муніципальних об’єктах – школах, дитсадках, лікарнях. Тобто там відбувається регулювання температури теплоносія з урахуванням поправки на зміну температури зовнішнього повітря і в залежності від того, чи є в будівлі люди.


Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.