Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Бустерна доза: чи потрібно її робити запоріжцям, які перехворіли на Covid-19

Бустерна доза: чи потрібно її робити запоріжцям, які перехворіли на Covid-19

Бустерна доза: чи потрібно її робити запоріжцям, які перехворіли на Covid-19

 

Перед людьми, які перехворіли на Covid-19 часто постає питання: чи варто їм робити бустерну дозу вакцини від коронавірусу? У Міністерстві охорони здоров‘я рекомендують зробити таке щеплення.

Редакція inform.zp.ua вирішила розповісти, як саме бустерна доза допоможе зміцнити організм перед повідом.

Чому варто зробити бустер від Covid-19

Вакцина захищає, в першу чергу, від важкого перебігу хвороби та від смерті внаслідок коронавірусу. Однак з‘являються нові штами Covid-19, а ефективність вакцини з часом згасає.

Бустерна доза в цій ситуації допомагає поновити ефективність вакцини. І, знову ж таки, знизити ризик отримати важку форму ковіду або загинути внаслідок хвороби. Крім цього, вона посилює імунітет та ефективність проти нових форм коронавірусу.

Як зазначили у МОЗ найбільш доцільно зробити бус терну дозу від Covid-19 людям із груп ризику:

  • Літнім людям
  • Людям із серцево-судинними захворюваннями
  • Хворим на цукровий діабет

Саме такі категорії громадян мають шанси отримати тяжкий перебіг Covid-19 та померти від нього.

вакцина ковід

В які терміни потрібно зробити бустер від Covid-19

Перш ніж робити бустерну дозу рекомендують почекати 28 днів після того, як перехворіли коронавірусом. Зокрема, цей термін має пройти з першого дня появи симптомів або позитивного тесту на Covid-19.

Нині в Україні можна отримати дві бустерні дози від коронавірусу:

  • Перший бустер можна отримати людині старшій від 18 років. Зробити додаткове щеплення вони можуть у термін від 6 місяців з тієї дати, коли закінчили базовий курс вакцинації.
  • Другий бустер мають можливість отримати люди старше 60 років та люди 18-59 років, які мають хронічні захворювання

Зробити щеплення вони мають через 4 місяці після першої бустерної дози.

Для другої бустерної дози від Covid-19 використовується вакцина на мРНК-платформі. В Україні зараз це лише Cominarty від Phizer. Отримати бустерне щеплення можна у пунктах чи центрах вакцинації.

вакцина

Нагадаємо, війська рф вдарили з «Градів» по Нікополю з території  Запорізької області. Ворожі снаряди зруйнували 30 житлових будинків. 7 людей отримали травми.