Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Резонанс » Відбудова військового шпиталю в Запоріжжі: як волонтери за місяць відбудували старий корпус лікарні

Відбудова військового шпиталю в Запоріжжі: як волонтери за місяць відбудували старий корпус лікарні

Відбудова військового шпиталю в Запоріжжі: як волонтери за місяць відбудували старий корпус лікарні

Запорізький військовий шпиталь став приймати більше поранених бійців з початку повномасштабного вторгнення рф. Тому з‘явилась потреба надати пораненим захисникам більше ліжко-місць. Аби це зробити потрібно було відновити старий корпус шпиталю. Відбудовою зайнялись волонтери.

Редакція inform.zp.ua поспілкувалась з тими, хто майже з нуля відбудував корпус військового шпиталю. Цей матеріал ми підготували в рамках спецпроекту «5 історій війни».

Відбудова корпусу військового шпиталю: як все починалось

З соціальних мереж волонтери центру «Паляниця» дізналися, що Запорізький військовий шпиталь потребує допомоги. Необхідно було відновити старий корпус, в якому раніше знаходилось одне з відділень шпиталю.

Якщо б воно знову запрацювало, то для поранених з‘явилось б більше ліжко-місць. В першу чергу було необхідно замінити крівлю корпусу. Саме вона перебувала у найгіршому стані.

«Ми приїхали та зробили заміри. Побачили у якому вона була стані. Крівлі, фактично, не було – частина стелі була обвалена. Ми з бригадою провели заміри і почали шукати фінансування на цей вид робіт» – розповідає волонтер центру «Паляниця» Дмитро Шульдінгер.

Дмитро Шульдінгер, волонтер центру Паляниця
Дмитро Шульдінгер, волонтер центру Паляниця

Загалом, як зазначив Дмитро, це була цілком покинута будівля, яка перебувала в такому стані десятиліття. Вона була непридатна для використання, тож корпус почали відновлювати.

Дмитро має власну компанію в будівельній сфері, тож завдяки своїм зв‘язкам, він знайшов людей, які погодились надати всі необхідні матеріали для початку відбудови.

«Абсолютно всі крівельники, віконники, електрики, сказали «так, звісно, ми вам допоможемо». Приїздили всі підрядні організації: більша частини з них все робила безкоштовно, а деяким ми оплачували паливо і матеріали», – згадує Дмитро.

крівля корпусу до відбудови
Так виглядала крівля корпусу Запорізького військового шпиталю до вібудови
крівля шпиталю до ремонту
У приміщенні корпусу обвалювалась стеля

На перший етап – ремонт крівлі, збирали кошти серед небайдужих. Завдяки донатам змогли дістати 200 тисяч гривень. Саме стільки знадобилось аби привести до ладу крівлю. Над нею працювали 10-12 волонтерів. І закінчили її за 8 днів.

відновлена крівля корпусу
Волонтери відновили крівлю

За цей час крівельники повністю зняли старий шифер, і перекрили його. Після цього керівництво шпиталю попросило волонтерів провести у корпусі й інші роботи.

Роботи у старому корпусі шпиталю: як це було

Будівельні роботи у корпусі шпиталю координував волонтер Кирило Корніленков. Йому зателефонував один із родичів. Він якраз працював у Запорізькому військовому шпиталі і запропонував Кирилові долучитись, як волонтеру.

Кирило Корніленков, волонтер
Кирило Корніленков, волонтер

«Я працював у військовому шпиталі. Мої обов’язки були – координація ремонту. Але фактично я був як виконроб волонтер-будівельник» – розповів Кирило.

Перше, що йому доручили – відновити крівлю корпусу та проконтролювати процес ремонту. Як тільки це завдання виконали, взялись й за інші.

душова до і після
Душова корпусу: до і після
туалет до і після
Так волонтери відновили туалет

Волонтери замінювали в корпусі шпиталю вікна, зробили натяжну стелю, відремонтували стіни, зашпаклювали їх, встановили сантехніку, відновили водопостачання, провели електромережі та зробили зону відпочинку. Матеріали для такого ремонту виділила низка будівельних підприємств і магазинів.

«Ми розуміли, що зараз літо, але прийде осінь і буде необхідно опалювати це приміщення. В цій будівлі ми зробили опалювання, повністю провели по всьому приміщенню батареї, зробили електричну котельню», – згадує Дмитро Шульдінгер.

коридор до і після
Відновлений коридор

Пізніше виявилось, що проблеми з крівлею є і на складі медикаментів у шпиталі. Через те, що там протікав дах, деякі ліки стали непридатними для використання.

відремонтована кімната
Одна з кімнат, над якою працювали волонтери

Волонтери також відремонтували крівлю і на складі. Ціна таких робіт сягала близько 100 тисяч гривень. Однак волонтерам вдалось знайти меценатів, які профінансували і цей ремонт.

З якими складнощами зустрілись волонтери при відбудові корпусу

Всього до робіт долучались 50 волонтерів. 80% з них – це кваліфіковані будівельники, інші – волонтери-різнороби без певного фаху. Однак із завданнями вони впоралися.

Команда волонтерів
Команда волонтерів, яка допомагала відновити корпус. По середині Дмитро Шульдінгер, а з правого боку Кирило Корніленков

Кирило разом з Дмитром та його напарником взяли на себе роль виконробів та керували процесом.  Всі вони працювали з ранку до вечора. З волонтерами-робітниками ситуація була складніша.

У декого, через графік, була змога працювати два дні на тижні, а у когось лише дві години на день. Через це складніше було координувати процес. 

проводили каналізацію
Волонтери проводили каналізацію до корпусу
роботи в процесі
Волонтери-будівельники під час робіт
робочий процес
Роботи з відновлення одного з приміщень

Іншою проблемою стали терміни робіт. Командування шпиталю просило прискорити темпи, оскільки був великій потік поранених, яких потрібно десь розмістити.

«Через терміни ми відчували якийсь моральний тиск. Однак у нас була дуже злагоджена команда, професійно організована робота. Як не дивно, але проблем з фінансуванням чи з людьми не було. Люди займались волонтерством, ми знаходили необхідні кошти і всі компанії, що долучались, надавали нам необхідні матеріали» – розповів Дмитро.

Відневлене приміщення до і після
Одне з приміщень: до і після відбудови

Будівлю корпусу волонтери відновили всього лише за вісім тижнів. Весь процес коштував більш, ніж 1,2 мільйони гривень. Наразі у корпусі працює одне з відділень шпиталю.