Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Середовище довіри – запорука відновлення постраждалих від війни. У Запоріжжі відкрили Центр допомоги врятованим

Середовище довіри – запорука відновлення постраждалих від війни. У Запоріжжі відкрили Центр допомоги врятованим

Середовище довіри – запорука відновлення постраждалих від війни. У Запоріжжі відкрили  Центр допомоги врятованим

Публічне відкриття Центру допомоги врятованим, Запоріжжя. Фотографиня Марина Владімірова

Четвертий місяць до Запоріжжя прибувають сотні настрашених, виснажених мешканців окупованих територій. Нині зареєстровано більше 150 тисяч людей. Від обстрілів їм вдалося втекти. Але що робити з оголеними нервами, страхом перед майбутнім, біллю в душі та тілі?

Щоби допомогти цим громадянам, Офіс Віцепрем’єр-міністерки  з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за підтримки UNFPA Україна, Фонду ООН у галузі народонаселення облаштував у Запоріжжі перший в Україні Центр допомоги врятованим (скорочено – Центр – авт.). 

Частина логістичного хабу зігріє піклуванням кожного

Одне з головних завдань Центру – не допустити повторного травмування постраждалих і забезпечити середовище довіри. «Центр є частиною гуманітарного логістичного хабу, який був створений  обласною владою три місяці тому, – розповідає директор Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко. – З початку повномасштабної російської агресії ми працювали, надаючи різноманітну первинну соціальну, гуманітарну, медичну та інші види допомоги. Ми не стоїмо на місці, і коли до нас звернулися з пропозицією, що має бути відкритий Центр, то логічним місцем його розміщення став наш хаб».

Атмосфера уваги до кожного, тепла і піклування огортає відвідувачів із перших кроків у Центрі. Починаючи від облаштування столиків реєстрації, кабінету першої домедичної допомоги, пункту надання безоплатної правової допомоги і закінчуючи складом одягу.

Велику допомогу обласній владі надали громадські організації. Зокрема, їм вдалося створити зручні умови для родин переселенців задля отримання комплексної допомоги. Відвідувачі хабу можуть проконсультуватися з профільними фахівцями з юридичних, соціальних, психологічних питань, отримати продукти чи предмети гігієни. Також організовано роботу «дружнього простору для дітей», де малеча проводить час на майстер-класах, грає у настільні та рухливі ігри, читає або малює, поки батьки узгоджують свої питання в хабі. За потреби відвідувачі можуть скористатися окремою кімнатою догляду за дитиною. 

Аби допомагати, треба бути доброю людиною

Серед організаторів проєкту «Центр допомоги врятованим» – благодійний фонд «Посмішка ЮА», який є партнером Фонду ООН у галузі народонаселення. Вони мають восьмирічний досвід роботи з вимушеними переселенцями з зони збройного конфлікту та співпраці з правоохоронцями у сфері профілактики й допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства.  

«До команди Центру входять дві соціальні працівниці, дві спеціалістки з ведення випадків, три психологині й адміністраторка, – розповідає координаторка проєкту БФ «Посмішка ЮА» Анна Чернова.Це люди, які хочуть допомагати. Відкриті, добрі, чутливі, які дієво співчувають тим, кому випало нещастя стати постраждалими від насильства».

Фотографиня Марина Владімірова
Фотографиня Марина Владімірова

Бачили б ви ці голодні очі… 

Найперше, що створюють членкині команди, – атмосферу довіри. 

«Ми знаємо, що таке жити у пеклі, – розповідає спеціалістка з соціальної роботи Надія Галаш. Пані Надія на початку квітня евакуювалася з Поліг, загарбаних ворогом. – Змучені люди спочатку потребують поїсти та попити, привести себе трохи до ладу. А вже потім вирішують питання поселення, фінансів тощо. Дуже багато громадян, у тому числі людей з інвалідністю, які втратили документи та не знають, яким має бути наступний крок. Тож ми розказуємо, куди звернутися, хто конкретно допоможе, перенаправляємо до центру безоплатної правової допомоги, Пенсійного фонду, центру зайнятості, інших інстанцій». 

Під час розмови про нагальні проблеми з постраждалими, фахівчині Центру допомоги врятованим використовують підходи, які допомагають виявити не тільки душевні травми.

Фотографиня Марина Владімірова
Фотографиня Марина Владімірова

Говоріть, будь ласка, вас ніхто не засудить 

Психологиня Альона Орел (кілька років працювала у притулку  для постраждалих від домашнього насильства та знає специфіку їхньої поведінки) розповідає: «Люди не відкриваються одразу… Соромляться… Тому перше спілкування – це налагодження контакту, зняття емоційного перенапруження. Ми слухаємо, не аналізуючи ситуацію, а людина просто виговорюється. Їй самій потрібно зрозуміти, що сталося… Насильства якогось одного виду не буває. Це клубок, який потрібно розплутувати…». 

Комусь потрібно менше часу на усвідомлення. У фахівчинь уже є графік роботи на найближчі дні. Зокрема, одна мама записала на прийом доньку, бо побачила, що з нею не усе гаразд. І чоловік просив поговорити з його дружиною…

Довести справу до покарання винного

Спеціалістка з ведення випадків Оксана Сеник із 2016 року працювала з внутрішньо переміщеними особами, надавала правову допомогу в галузі захисту прав жінок тощо. «У мене є досвід, як має виглядати ведення таких випадків, як починати судову справу та чим вона має закінчитися, якщо постраждалий чи постраждала захоче довести її до покарання винної особи. Було б добре, якби громадяни зверталися за цією спеціалізованою допомогою». 

Вона буде надаватися довгостроково. А наразі Оксана Сеник із колегами допомагають у простіших юридичних питаннях – оформити звернення до управління соціального захисту, до Пенсійного фонду тощо. У багатьох втрачені документи, а люди через стресовий стан інколи не в змозі заповнити форму простої заяви… 

Центр як вірогідний інструмент для втілення Стамбульської конвенції

«Центр допомоги врятованим – це перший проєкт із комплексним  підходом підтримки постраждалих від гендерно зумовленого та сексуального насильства, – каже Анна Чернова.Той досвід, який ми отримаємо, згодом будемо передавати в інші міста України, де планується створити близько десяти подібних центрів». 

Нагадаємо, що 20 червня  Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, яка пропонує стратегію подолання гендерних стереотипів, впровадження процесів надання допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства, проведення інформаційно-просвітницької роботи тощо. Цими напрямками займатиметься Центр допомоги врятованим. У перспективі він може стати одним із дієвих інструментів у реалізації обов’язків, які Україна взяла на себе, ратифікувавши конвенцію.

Фотографиня Ольга Опілат
Фотографиня Ольга Опілат

Ну, а поки що Центр допомоги врятованим чекає як переселенців із зони  бойових дій та окупованих територій, так і запоріжців, які потребують комплексної соціально-психологічної підтримки.   

Адміністраторка Центру Тетяна Велика: «Ми усіх зустрінемо, зрозуміємо, підставимо плече. Проведемо, направимо і створимо усі умови, аби нашим людям було зручно, комфортно, затишно, і вони одразу відчули, що тут їм ТОЧНО допоможуть. Від усієї душі».


Довідково:

Центр допомоги врятованим працює з понеділка по суботу з 9.00 до 16.00 за адресою: вул. Перемоги, 70Б, Виставковий центр «Козак-Палац». З додатковими питаннями можна звертатися за телефоном +38 (050) 463 16 29.

Авторка Ганна Чуприна