Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » ЖКХ » «З початку війни майже весь колектив Запоріжгазу залишився на своїх робочих місцях», – голова правління АТ Запоріжгаз Олег Мізік

«З початку війни майже весь колектив Запоріжгазу залишився на своїх робочих місцях», – голова правління АТ Запоріжгаз Олег Мізік

«З початку війни майже весь колектив Запоріжгазу залишився на своїх робочих місцях», – голова правління АТ Запоріжгаз Олег Мізік

Запоріжгаз

Війна стала справжнім випробовуванням для всіх компаній житлово-комунальної сфери в Запорізькій області. На сьогодні по області без газопостачання знаходиться 75 913 абонентів у 94 населених пунктах області. Керівник компанії АТ “Запоріжгаз” , Олег Мізік, розповів журналістам сайту Inform.zp.ua, як працює підприємство під час військових дій в країні і як вдається зберігати безпечну доставку газу споживачам в такий час.

Олег Мізік
Олег Мізік

Олег Володимирович, ми знаємо що снаряди влучають і у газогони. Як зараз газовики ремонтують газові мережі?

Звісно ми ніколи, навіть у страшному сні не могли собі уявити, що нам доведеться працювати у касках та бронежилетах, а саме таку форму мають наші працівники в області. Зазвичай обстріли відбуваються вночі або рано вранці. І майже одразу нічна зміна виїжджає на ремонт. Бувають випадки, коли виникають пожежі. В таких ситуаціях рахунок іде на хвилини.

Як в операційній, якщо щось пішло не так, то в тебе всього декілька хвилин на вирішення проблемних питань. Наше завдання на сьогодні залишається без змін – безаварійна та безпечна доставка газу споживачам.

Ремонтні роботи АТ "Запоріжгаз"
Ремонтні роботи АТ “Запоріжгаз”

Як модернізували мережі в Запорізькому регіоні до початку війни?

Одним з найбільших інвестиційних проектів в минулому  році стала реконструкція обладнання в газорозподільному пункті  Шевченківського району. Це найпотужніше ГРП в нашому місті, яке було збудоване в 1960 році, на самому початку газифікації. Тобто ГРП мало досить поважний вік – 61 рік. Пункт забезпечує постачання газу для більше 20 тис споживачів, 103 комунально-побутовим об’єктам, 20 промисловим підприємствам

В ньому замінили 5 ліній редукування з застарілими регуляторами тиску  на нові та надійні Ревал та Норвал сучасного італійського виробника Pietro Fiorentini. Також застарілі фланцеві засувки замінено на кульові приварні.  Окрім забезпечення надійного та безпечного газопостачання споживачам, завдяки новітньому обладнанню щорічно буде заощаджуватися понад 14 тис. м3 газу ВТВ.

Також за цей період замінили майже 3 км. стальних газопроводів на поліетиленові,  обладнання в 48 ГРП, встановили 87 нових еврозасувок, більше 100 ШГРП, комбінованих будинкових регуляторів тиску, засобів електрохімзахисту. Протягом 2019-2022 років  інвестиції в мережі склали 68 млн. грн.

Також в минулому році компанія Запоріжгаз розробила проекти редизайну ГРС Лежино та ГРС Канцерівка, згідно яких в цьому році  виконано 4 проекти  реконструкції застарілих засувок на сучасні крани підземного встановлення  та протягом року заплановано виконати заміну засувок на сучасні приварні шарові крани. І це лише частина наших проектів по редизайну газових мереж для якісної та безпечної доставки газу нашим споживачам.

Важливе питання зараз – майбутній опалювальний сезон. Чи вдасться готувати мережі, як ви робили це раніше?

В Запоріжжі ми вже розпочали підготовку до опалювального сезону. Незважаючи на воєнний стан, люди повинні бути з теплом.  Зробили переврізку газопроводу середнього тиску на котельні, яка обслуговує мешканців Бородинського мікрорайону. В процесі робіт встановили вузол обліку газу та нову сучасну засувку. Навантаження на мережі під час холодів зростає, тож оновлення обладнання важливо для безпечного проходження опалювального сезону. Це один з напрямків підготовки. Також в цьому році, незважаючи на війну, вже встановили  26 шкафних газорегуляторних пунктів, повністю замінили обладнання в трьох газорегуляторних пунктах на нове європейське. Регулятори тиску газу  в наших нових ШГРП теж європейського виробника Pietro Fiorentini.  Всього в 2022р. вже виконано заходів на мережах майже на  5 млн. грн. 

Ви згадали про європейські комплектуючі, які встановлюєте на своєму обладнанні. Можна детальніше про це?

Початок повномасштабної війни в Україні підтвердив правильність стратегії РГК на розвиток виробництва власного газового обладнання з використанням провідних європейських технологій.

Регіональна газова компанія  ( під брендом компанії працює АТ «Запоріжгаз»- авт.)  три роки тому взяла курс на повну заміну радянських і російських технологій в газорозподілі і послідовно працювала над розширенням контактів з європейськими та північно-американськими компаніями.

З 2019 року Регіональна газова компанія  власними ресурсами побудувала три сучасних виробництва газового обладнання RGC Production, створила більше 400 нових робочих місць.

Партнерські відносини з іноземними виробниками, власні логістичні маршрути дали можливість швидко відновлювати газопостачання в деокупованих регіонах і проводити ремонти мереж і газового обладнання після обстрілів.

А як сьогодні допомагаєте військовим?

З перших днів війни ми включилися у допомогу ЗСУ та Теробороні. Надали автомобілі для їх потреб та складну техніку – маніпулятори, трактори.  Також возили бетоні блоки та плити перекриття для будування оборонних споруджень. Частина наших працівників постійно возять необхідні речі на передову, допомагають у волонтерських фондах, здають кров для поранених. Ну і звісно, наші працівники захищають країну – 24 працівника вступили до лав ВСУ та Тероборони. Компанія зберігає за ними робочі місця та здійснює необхідні виплати. Чекаємо їх на роботі після перемоги України!