Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » Олена Жук: про бюджет Запорізької області на 2022 рік, досягнення та пріоритетні сфери розвитку

Олена Жук: про бюджет Запорізької області на 2022 рік, досягнення та пріоритетні сфери розвитку

Олена Жук: про бюджет Запорізької області на 2022 рік, досягнення та пріоритетні сфери розвитку

7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування, і для Запорізької області він має неабияке значення. Рівно рік тому Запорізька обласна рада отримала нове керівництво, отже головним завдання було швидко консолідувати політичні сили та налаштуватись на ефективну роботу.

Поговорили з Оленою Жук, головою Запорізької обласної ради про те, як вона разом з новою командою налагоджувала стабільну роботу, як змінилось бачення розвитку області та обговорили економічний прогноз області на 2022 рік.

Як ваша команда та особисто Ви зустрічаєте День місцевого самоврядування?

– Для нас це свято – можливість «звірити годинники», зустрітись із колегами, визначити пріоритети розвитку. Фуршетів точно не буде. Ми в процесі розробки бюджету 2022 року, процес надскладний, адже маємо обмежену кількість грошей, і потрібно максимально передбачити та збалансувати витрати.

Олена Жук, голова Запорізької обласної ради

Рік тому вас призначили головою Запорізької обласної ради. За всі роки це вперше, коли на таку керівну посаду призначили жінку. До цього у вас вже був політичний бекграунд. Наскільки швидко вдалось вийти на стабільну роботу та порозумітись з командою?

– 30% – це середній гендерний баланс, який є сьогодні і в Верховній Раді, і в інших органах. Для Запорізької обласної ради такий відсоток – дуже багато. В попередніх скликаннях це було близько 17%. Мені, наприклад, не так важливо, жінка чи чоловік займає певну посаду. Більше важливіша ефективність роботи того чи іншого депутата – в комісіях, на територіях, в наданні будь-якої допомоги. Точно можу сказати, що мої колеги-депутатки дуже активні. Спостерігаю за ними із задоволенням.

Ви починали роботу в такий собі “буремний період”. Які очікування були, коли починали свою роботу на посаді та чи змінилось бачення розвитку області за останній рік?

– Розпочали роботу в грудні минулого року, часи дійсно були “буремні”. Зіткнулись із непорозумінням у політичних фракціях. Оскільки це були останні дні року, у нас не було сил та часу на розбрат, тобто нашою задачею була консолідація політичних сил, прийняття бюджету області, і ми це зробили. Крім того, задачі, які ставила собі на той період – виконані. Перш за все, Запорізька обласна рада працює ефективно, вона в синергії з Запорізькою обласною адміністрацією, з громадами області.

Олена Жук, голова Запорізької обласної ради

Які програми реалізуються в Запорізькій області та які планується реалізувати найближчим часом?

– Існує більше 30-ти програм, які реалізує обласна рада. Ми намагаємось охопити всі сфери: від допомоги малозабезпеченим верствам населення до розвитку сільського господарства. Бюджет-2022 року вже на завершальних стадіях балансування і на наступний рік він поки що на рівні 3,3 млрд гривень. Ми сподіваємось на перевиконання прогнозних показників. Адже, кожна гривня – це допомога певним програмам.

Зараз ми закінчуємо працювати над проєктом дитячого протитуберкульозного санаторію. Це будівля, яка більше, ніж рік тому була реконструйована.

В майбутньому дуже хотілося б приділили більше уваги інфраструктурі. У нас є дуже велика проблема з водопостачанням Запорізької області.

Відео-версія інтерв’ю

 

Які галузі Запорізької області є найбільш розвиненими та якими перемогами цього року поділитесь?

– Найбільш розвинені галузі в Запорізькій області – металургія та агросектор. Вони цього року дали найбільше перевиконання бюджету, рекордне за останні роки. Завдяки цим сферам додалось більше 300 млн гривень на фінансування програм з будівництва лікарень, термомодернізації будівель, пожежній безпеці, допомозі дітям, інтернатам.

Головна перемога цього року – стабільне функціонування медичної сфери. Інфекційна лікарня витримала другу хвилю COVID-19, навантаження на лікарні було значно більше, ніж в інших областях України.

Цього року найбільше фінансування отримала медична сфера та лікарні. І не тільки із обласного бюджету, а й із бюджету держави.

Облрада вже має проект бюджету області на 2022 рік. Ваші експертні прогнози: чого очікувати від економіки і, відповідно, чи зможе обласна рада забезпечити функціонування соціальної сфери регіону?

– Запорізька обласна рада і Запорізька обласна адміністрація відпрацювали проєкт бюджету області на 2022 рік. Далі він ще буде відкоригований, поки йде робота в комісіях та надходять питання від територій. Проте, бюджет максимально балансується.

Щодо прогнозів на наступний рік, то в перевиконанні, нажаль, він буде менший, ніж цей. Цього року ми розподілили рекордну кількість фінансів. Наступний рік буде помірним. Це означає, що комунальним підприємствам Запорізької обласної ради, найголовніше: лікарням, геріатричним пансіонатам, інтернатам потрібно буде як найефективніше використовувати кожну бюджетну  копійку.

Олена Жук, голова Запорізької обласної ради та Яків Бринза, директор радіо “Максимум ФМ” (101.8 ФМ) в Запоріжжі