Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Вакцинація від ковід в Запоріжжі: які вакцини і кому доступні

Вакцинація від ковід в Запоріжжі: які вакцини і кому доступні

Вакцинація від ковід в Запоріжжі: які вакцини і кому доступні

Вакцинация

Дискусія щодо вакцинації від COVID-19 поступово змістила акценти. Все рідше лунають відмови від щеплення. І на перший план виходить питання – де і як скоріше вакцинуватися від коронавірусу.

Збільшення смертності та надважкий перебіг захворювання стали головними аргументами на користь вакцинації, як єдиного на сьогодні порятунку від небезпечного вірусу. Але одного бажання людей щепитися недостатньо. Вакцин немає у вільному доступі для широкого кола населення. Відтепер не буде і залишкових доз для бажаючих вакцинуватися поза чергою, попередили в МОЗ. Що ж робити тим, хто хоче захиститися від COVID-19?  

Журналісти inform.zp.ua зібрали найактуальніші питання щодо вакцин, ковід-паспортів, черг на щеплення та правила отримання другої дози від коронавірусу. Читайте важливі (аргументовані) пояснення від фахівців. 

Ковід у Запоріжжі

Смертність лякає

Суттєво збільшилися летальні випадки серед хворих на коронавірус. В Запорізькій області в березні-квітні реєструвалось 15-18 смертей щодоби. Були «чорні дні», коли цей показник сягав 20 і більше, констатує Марина Колерова – завідувачка відділення організації епіддосліджень Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ.

Це високі показники летальності. Таких цифр ми не бачили з початку пандемії. В другу хвилю показники були нижчими. Ковід став агресивнішим, із тяжчим перебігом.

У березні-квітні фіксували антирекорди не тільки зі смертності від ускладнень коронавірусу, але і за кількістю виявлених хворих на ковід та госпіталізованих у важкому стані. Зайнятість ліжок в лікарнях більше ніж 85%, стверджувала влада. Проте городяни скаржилися, що навіть хворим з дуже високою температурою та ускладненим диханням відмовляють у госпіталізації і рекомендують лікуватися вдома.

Колосально збільшилося навантаження на сімейних лікарів. До більшості з них важко записатися онлайн, прийом проводиться «живою» чергою. Ще один показник, який яскраво характеризує епідситуацію – переповнені кабінети флюрографії та комп’ютерної томографії. Останнє обстеження роблять переважно у приватних медичних центрах. Вартість в межах 1000-1300 грн. Направлень на КТ легень так багато, що обстеження проводять ледь не цілодобово.

Причини сплеску захворюваності та високих показників летальності вже визначено. В Україні циркулюють мутовані штами, які викликають тяжкі ускладнення. Відрізняються вони більшою агресивністю. І викликають високу захворюваність серед дітей. 

Ми не бачили стільки хворих дітей, як зараз. Щоденно 45-50 і більше тільки по нашій області, – наводить статистику Марина Колерова.

У Запорізькій області нещодавно був випадок італійського мутованого штаму, розповідає Марина Колерова. Людина хворіла ще в лютому, але визначили штам тільки у квітні, поки пройшли дослідження. Їх, до речі, роблять не в Україні. Вибіркові зразки ПЛР-тестів направляють у європейські лабораторії. Тому про нові штами запорізькі лікарі, як і загалом медики в Україні, дізнаються із запізненням.

Мутацій багато, і всі нові штами відрізняються від того вірусу, з якого все почалося минулого року, наголошують медики. Все, що стосується COVID-19, тільки вивчається, відслідковується і систематизується. Тому узагальнюючі висновки і щодо перебігу хвороби, і щодо мутації вірусу робитимуть згодом.

Лабораторія в Запоріжжі

Вакцинація: в Запоріжжі вже є три вакцини

Десятки тисяч мешканців Запорізької області записалися на вакцинацію. Щодня цифра збільшується. Бажаючі додаються в загальну чергу через додаток ДІЯ, національний контакт-центр, через реєстратури місцевих лікарень, сімейних лікарів та сайт Запорізької ОДА (для публічних та громадських діячів). 

На даний момент щеплення отримали більше 17 тисяч мешканців регіону.

В першій хвилі були медики ковідних стаціонарів та всіх інших медичних закладів, а також військові. Вони отримали щеплення вакциною Covishield індійського виробництва. Незважаючи на іншу назву препарат повністю ідентичний британській AstraZeneca, яку розроблено Оксфордським університетом.

В перші тижні вакцинації реєстрували багато відмов від щеплень, навіть серед медиків, які щодня спостерігають страждання хворих на ковід. Хтось з лікарів пояснював, що нещодавно перехворів на коронавірус, інші не визначилися через дискусії щодо ймовірності незвичайних реакцій від цієї вакцини.

Через повільну вакцинацію щодня в області були «залишкові дози» AstraZeneca. І ними дозволили вакцинувати публічних осіб. Таким чином, в регіоні щепили понад 600 людей: журналістів та громадських діячів.

Почався другий етап вакцинації. На черзі – будинки для людей похилого віку: працівники та пацієнти. Крім того, рятувальники та прикордонники. Для цієї категорії вже отримали вакцину BioNTech/Pfizer. Її торговельна назва Comirnaty. За розподілом МОЗу, кожна область України отримала 1170 доз разом з розчином для розведення та шприцами, пообіцяв головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.  

Вакцина Pfizer

Запорізька область готова до зберігання Pfizer – вакцини, яка вимагає особливих умов, повідомила Марина Колерова.

Визначена компанія ТОВ “Фармасофт”, яка займається логістикою, поставляє дози в спеціальному боксі, в сухому льоді при температурі -60\-70. Йде обов’язковий електронний контроль температури цілодобово.

Марина Колерова
Марина Колерова – завідувачка відділення організації епіддосліджень Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ

За словами Марини Колерової, в Запорізькій області вже є три вакцини, організовано 80 пунктів щеплення. За потреби, їх кількість збільшать.

Все  залежить від кількості бажаючих щепитися. Зараз пройшли навчання і працюють 9 мобільних бригад для щеплення вакциною AstraZeneca, 2 бригади працюватимуть з Pfizer. Ще 5 бригад вакцинуватимуть маломобільні групи населення, осіб, які за ними доглядають, вчителів, які будуть залучені до ЗНО китайською вакциною CoronaVac. Цією вакциною також вакцинують правоохоронців МВС силами власних мобільних бригад.

Марина Колерова також спростувала, що залишкові дози більше не доступні. За її словами, в разі залишку доз будуть запрошені ті, хто мав вакцинуватися на 1 та 2 етапах і за певних причин цього не зробив. 

Як і коли отримати другу дозу

Серед відмов вакцинуватися – побоювання, що не буде другої дози для щеплення, оскільки зараз найбільше щеплень AstraZeneca. Її виробник – Індія повідомила про припинення експорту через складну ситуацію в середині своєї країни. Тож чи всім вистачить другої дози та чи можна робити щеплення різними вакцинами? – питаємо Марину Колерову, завідувачку відділення організації епіддосліджень Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ, регіональну координаторку з питань вакцинації проти COVID-19.

В жодному разі не можна! Якщо перша доза була AstraZeneca, то вона може бути не тільки одного виробника. Але вироблена за технологією AstraZeneca. Зараз у світі її виробляють в Індії, а також в Південній Кореї, Бельгії. Виробники можуть бути різні, але вакцина AstraZeneca одна. Якщо щепилися Pfizer, то значить друга доза також повинна бути Pfizer, CoronaVac – то CoronaVac. Не можна змішувати вакцини!

Багато спекуляцій щодо терміну отримання другої дози AstraZeneca, підкреслюють лікарі. На збільшення терміну між щепленнями вплинули міжнародні дослідження, які тривають в різних країнах. Раніше рекомендували перерву між першою і другою дозами в 4 тижні – 28 днів. За останніми даними, найкращий інтервал 3 місяці.  Вакцинація в такому графіку показала вироблення стійкого тривалішого імунітету. В такому випадку ефективність захисту від ковід сягає 90%.

Тому ВООЗ рекомендувала для AstraZeneca: від 28 днів до 3 місяців. І що більший інтервал, то краще для імунітету. Але будуть такі люди, кому треба буде їхати закордон і вони захочуть зробити щеплення раніше трьох місяців, тоді може бути інтервал і 28 днів, – пояснюють в лабораторному центрі.  

Організовані колективи отримають повідомлення про вакцинацію другою дозою. А тим, хто щепився залишковою дозою, важливо самостійно проконтролювати термін. Попередньо необхідно повідомити сімейного лікаря про отримання щеплення. Всі данні про нього вносять до електронної системи медичних записів. Якщо людина потребує якогось підтвердження, то видають сертифікат.

Документ затвердженого зразку діє багато років, відповідає міжнародним правилам. Він і раніше видавався при виїзді за кордон, коли треба було підтвердити якісь щеплення. Наприклад, від жовтої лихоманки, – розповідає Марина Колерова. – Цей документ завантажений до електронної бази, адаптований до вакцинації проти COVID-19 та видається в т.ч. на англійській мові.

За її словами, якщо якісь країни введуть паспорти вакцинації і люди потребуватимуть такої довідки, можна звернутися до лікувально-профілактичного закладу. Там з електронної системи на підставі даних про щеплення видадуть сертифікат. В принципі, його видають після другого щеплення. Але якщо людина їде за кордон і потребує підтвердження вакцинації першою дозою, вона обов’язково отримає такий сертифікат. Це не проблема, наголошують лікарі.

Вакцинація та побічні дії від неї

Українці повідомляють про кардинально різні реакції на вакцину AstraZeneca: від температури 39 до різкого болю в м’язах, в когось навіть з’явились симптоми простуди – нежить, боліло горло. Але всі ці симптоми прописано в інструкції і називаються «очікуваними реакціями», наголошують імунологи. Серед щеплених запоріжців саме такі скарги найбільше і спостерігаються. Підвищення температури – від 37 до 39, біль у суглобах, загальний стан схожий на грип. У більшості людей взагалі немає реакцій. А прояви, які є, минають за кілька днів, свідчать уже щеплені.

Погіршення стану самопочуття легко пережити, а от ускладнення від ковід – часто потребують госпіталізації та реанімаційних заходів, – нагадує Марина Колерова. – Був випадок, коли людині зробили щеплення і вона одразу втратила свідомість. Її надали допомогу. Потім з’ясувалось, що мешканець Запоріжжя втрачає свідомість від кожної ін’єкції або уколу. Суттєвий реакцій не було.

Вакцинація в Запоріжжі

Хочу щепитися від COVID-19: що робити?

Запорізька область отримала 24 тисячі доз AstraZeneca, з них використано тільки половину. З’явилися вакцини Pfizer і CoronaVac, проте розраховувати на залишкові дози не варто. Щепитися за бажанням відтепер не можна, тільки за чергою. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав зміни до наказу про вакцинацію. Згідно з ними забороняється вакцинація публічних осіб залишковими дозами вакцини Pfizer.  

Водночас запис на вакцинацію від ковід триває. Найпоширеніший – через додаток ДІЯ. Крім того, можна записатися на сайті ОДА, а також  через сімейного лікаря, реєстратуру вашого лікувального закладу.

Ще є контакт-центр МОЗ з питань COVID-19. Дзвінок 0800602019 безкоштовний. Оператор прийме заявку і передасть всю інформацію за адресою реєстрації людини, яка звернулася. Коли з’явиться можливість вакцинуватися, з вами обов’язково зконтактує медична сестра і повідомить день і час, коли можна це зробити. В МОЗ обіцяють, що протягом двох місяців в українців з’явиться можливість зробити щеплення не за чергою, а за бажанням. Старт масовій вакцинації дадуть, як тільки отримають партію в мільйон доз. Першими отримають доступ ті, хто встиг попередньо записатися.

Запис на вакцинацію від ковід