Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Запорізькі підлітки проти насильства: вражаючі відео

Запорізькі підлітки проти насильства: вражаючі відео

Запорізькі підлітки проти насильства: вражаючі відео

Серію вражаючих відео створила запорізька молодь. Це ролики про різновиди насильства і те, як йому протидіяти. Частково вони засновані на реальних подіях із життя їх авторів. Сюжети до відео придумували самі підлітки – учасники проекту «Покоління без насильства». Вони брали участь не лише у створенні сценаріїв, а повністю відповідали за підготовку та зйомку самих соціальних роликів, були акторами, режисерами, операторами. У цьому їм допомагав БФ “Імпульс.UA”, який і започаткував цей проект за підтримки UN Women Ukraine.

Хотіли достукатись до однієї з найвразливіших категорій суспільства — підлітків. Пояснити, що відношення до будь-яких форм насильства не може бути толерантним. І щоб наша інформаційна кампанія була цікавою не лише дорослим але і молоді. А хто може знати, що цікаво молоді, краще за саму молодь? Тож відео створювали самі підлітки віком 14-19 років, – розповідає Микола Колодяжний, директор з комунікацій БФ “Імпульс.UA”.

У рамках проекту молодь створила 5 відео. Кожен із роликів стосується конкретного виду насильства: домашнього, фізичного, психологічного. До участі у зйомках долучались не лише підлітки, а й професійні актори. Окрім відео, учасники проекту також створили інфографіку до кожного сюжету. Де подавали статистику, щодо випадків різних видів насильства і головне – вказали, куди, в разі подібних випадків, можуть звертатися люди.

Хотіли, щоб наші ролики дивились не лише через важливу тему. А й просто тому, що вони цікаві і зняті професійно. Тож над кожним відео велась плідна робота. І участь у ній приймав весь колектив, – ділиться враженнями Ксенія Трайно – учасниця проекту “Покоління без насильства”.

Кожен ролик відрізняється подачею, ідеєю і темою. Перше відео кампанії стосувалось  кетколінгу, це вид домагання на вулиці. У нашій культурі вкоренилося поняття, що така поведінка – це щось приємне. Насправді, це джерело страху за свій особистий простір, безпеку і життя. Сотні реальних історій доводять, що кетколінг – не норма. 

У другому відео йшлося про не менш важливу тему — насильство над дітьми.

Третій ролик проекту вирішили зробити про насильство, зумовлене гендерною нерівністю, та відповідальність за його вчинення.

Четверте відео присвячене приховуванню фактів домашнього насильства.

Мета п’ятого «Принеси мені капці»— пояснити, що психологічне насильство це – не турбота.

Учасники не хотіли, щоб відео були схожими на типову соціальну рекламу, тому підходили до створення сюжету креативно і відповідально. Перед початком роботи над самим проектом молодь пройшла навчання у професійних менторів. Учасникам розповідали про причини виникнення домашнього насильства і про те, як йому протидіяти. А також навчали професійному створенню відео-контенту і його просування в соцмережах та інших джерелах, – розповідає Микола Колодяжний.

Підсумки інформаційної кампанії перевершили очікування ініціаторів: матеріали кампанії отримали більше 30 тисяч переглядів, а загальне охоплення склало більше 50 тисяч осіб.

Здобуті знання і навички команда проєкту планує використовувати і надалі, проводячи інформаційні кампанії щодо важливих для молоді тематик. Це будуть і та ж тема домашнього насильства, а також тема протидії булінгу та інші актуальні проблеми.

Автор – Анастасія Агаркова