Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Кримінал і діти: як в Запоріжжі працює відновне правосуддя

Кримінал і діти: як в Запоріжжі працює відновне правосуддя

Кримінал і діти: як в Запоріжжі працює відновне правосуддя

Не всі конфлікти вирішуються в суді. Часто потерпіла сторона вважає вирок недостатнім, а визнані винними називають його занадто жорстким.  Врешті, це не призводить до примирення.

Образи залишаються –  можливо, на все життя. Однак тепер з’явилася можливість спробувати задіювати до правопорушників не лише притягнення до кримінальної відповідальності. Правда, нововведення стосуються тільки неповнолітніх і виключно в тих випадках, коли дитина вперше вчинила нетяжкий злочин.

Такого порушника можна вивести з кримінального процесу і дати шанс почати життя з чистого аркуша. Новий підхід називається «відновне правосуддя». Зміни почалися торік, і в Запорізькій області вже є перші випадки порятунку підлітків від буцегарні.

Журналісти inform.zp.ua дізнавалися про історії неповнолітніх, які потрапили в новий проект. І як сучасний підхід до редагування протиправної поведінки молоді позначається на їхньому житті.  

(Це важливий текст для батьків дітей від 14 років, коли наступає кримінальна відповідальність)

Як працює відновне правосуддя

Як це працює

Основна мета проекту – не звільнити неповнолітніх злочинців від відповідальності. Головне – відновити стосунки між правопорушником і особою, яка постраждала. Цим займається медіація – процедура, яка примирює сторони у конфлікті, пояснює Павло Наливайко – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях. Саме на такі центри покладена реалізація «відновного правосуддя».

Неповнолітні повинні визнати, що скоїли злочин, щиро покаятися, компенсувати завдані збитки та пройти процедуру ресоціалізації. Ми – дорослі – повинні допомогти. З’ясувати умови і обставини, в яких опинилися неповнолітні, що призвели до скоєння злочину. Забрати їх звідти. А  вони повинні усвідомити, що така поведінка протиправна і їм не на користь.

За час реалізації програми органи прокуратури пропонували 132 випадки, коли можна було спробувати примирення. Згоди досягли у 35 випадках. І тільки 27 – пройшли всю процедуру і підписали мирові угоди.

Неповнолітні вибачилися, потерпілі – вибачили.

Було відшкодовано завдані збитки. З неповнолітніми проведено психологічні і виховні заходи. Давались завдання, які дитина виконувала. Наприклад, навчатися, працювати, допомагати родинам тих, проти яких був направлений злочин. Таким чином, зводилися разом сторони проступку чи кримінального злочину, щоб вони примирилися і не ховали образ.

Усі умови угод виконали 27 неповнолітніх. За поданням прокуратури, їх звільнено від кримінальної відповідальності. Кримінальну справу закрито – без вироку, адже відбулося примирення сторін.

Неповнолітні правопорушники

Історії дітей вражають

… Хлопець вкрав металеву огорожу у сусіда. Злочин? Так, пенсіонер збирав гроші на цей паркан кілька років. Почали розбиратися, що стало передумовою такого вчинку. Виявляється, дитина живе в неповній неблагополучній родині. Мама – п’є, в сім’ї молодші сестри та брати, яким просто не було що їсти. І таким вчинком школяр намагався отримати гроші, щоб нагодувати рідних…

… Інший хлопець у складі банди пиляв дерева у Слав’янському лісництві. Як з’ясувалося, дорослі організували цю аферу, бо такі дії для неповнолітніх не тягнуть за собою важкої кримінальної відповідальності. Але наслідки навіть від умовного покарання залишаються на все життя…

Обидва ці правопорушники стали учасниками відновного правосуддя. Але їхні історії закінчилися по-різному. Бо потрапити до програми – не означає автоматично позбутися судимості.

У першому випадку психологи надали свої пропозиції. Потерпілий пенсіонер погодився, що не треба ніяких додаткових коштів. Неповнолітньому лишалося  повернути металеву огорожу та знову її поставити, а також допомогти поратися по господарству.

В сільській місцевості ми не змогли записати хлопця до якогось гуртка або на навчання. Тому зкомунікували з батьком, який жив окремо. Коли той дізнався про умови, в яких живе син, забрав його. Допоміг вступити в навчальний заклад, літом працевлаштував. Збитки потерпілій стороні відшкодовано, – розповідає Павло Наливайко

Павло Наливайко
Павло Наливайко розповідає про відновне правосуддя

Таким чином неповнолітній змінився, і тільки після цього було застосовано звільнення від кримінальної відповідальності. Це вирішив суд, враховуючи всі обставини, які склалися на момент ухвалення рішення.

У другому випадку неповнолітній браконьєр відмовився виправлятися, розповідає Павло Наливайко.

Ми все зробили для мирного врегулювання. Лісництво погодилося дати можливість правопорушнику попрацювати у них, не виставляло рахунки за пошкоджені дерева. Але неповнолітній сказав «ні». В результаті, суд визнав його винним у скоєнні кримінального злочинну. Винесли умовний термін покарання. Але наслідки залишились на все життя: в найближчому майбутньому цей хлопець не зможе реалізуватись так, як міг би без судимості.

Винуватити дітей у відмові не варто, – вважає Вікторія Матсалаєва – адвокатка, яка надає послуги з медіації. Частина неповнолітніх правопорушників щиро соромиться і просто не знає і не розуміє, як діяти, бо в житті не було відповідного прикладу. Інші – через вік не можуть зрозуміти наслідки судимості й не погоджуються на примирення. «Виправлення таких дітей повинно відбуватися не в руслі жорсткого покарання. Важливо донести, що вони скоїли і дати можливість виправитися», – наголошує Вікторія Вікторівна.   

Важливий діалог. Моя задача як медіатора вислухати кожну зі сторін. Зрозуміло і чітко пояснити. Людина має право на помилку. Але важливо, щоб вона зрозуміла її. Я вже помітила різницю: визнання себе винним у суді і вибачення у процесі медіації. В останньому випадку – воно більш емоційне, щире, глибоке. І це дає надію, що неповнолітній правопорушник запам’ятає назавжди і більше не скоїть злочину.

Неповнолітні у відновному правосудді

Чому це важливо

Врятовані діти, які потрапили на слизьку дорогу – це найцінніше досягнення відновного правосуддя. Крім того, реалізація такої програми дозволяє створити безпечні умови суспільству та громаді, де мешкає неповнолітній правопорушник. Тому що не завжди покарання приводить до виправлення, – наголошує Павло Наливайко.

Цей проект поширюється на неповнолітніх, які скоїли злочин вперше невеликої або середньої тяжкості. Побиття або суворіші злочини не підпадають під відновне правосуддя. Тобто, цим не можна скористатися, щоб уникнути відповідальності.

Є ще один момент. Аби прокуратура подала клопотання про звільнення від відповідальності, неповнолітні повинні змінитися насправді. Це підтверджує  відповідний висновок психолога та інших органів, які задіяні в процесі. До речі, психолог не є обов’язковою умовою програми, – пояснюють юристи.

Це наше ноу-хау. Ми зіткнулися з проблемою, як забезпечити проведення медіації. Прокуратура – інформує нас, ми – призначаємо адвоката-медіатора, який повинен провести зустріч зі сторонами, з’ясувати на що вони погоджуються. Зібрати їх разом, неповнолітній повинен щиро покаятися і підписати угоду. На цьому робота медіатора закінчується. Але щоб зрозуміти, як спілкуватися з дітьми, і потрібен психолог. Який надасть рекомендації, можливо запропонує психологічні програми, щоб змінити уявлення і поведінку дитини. Треба донести молоді, що вона стала на неправильній шлях і до чого він приводить.

На жаль, багато дітей з неблагополучних та малозабезпечених сімей. Один з прикладів. Хлопець вкрав бо йому потрібні були деталі для комп’ютера. Батьки не могли купити через брак коштів. Дитина хотіла себе реалізувати, навчатися на айтішника. Медіатори і психологи знайшли тих, хто надав йому ці послуги безоплатно, залучили до навчання на курсах. І дитина почала реалізовуватися, відірвалася від компанії, яка негативно впливала, – розповідають у Центрі надання вторинної правової допомоги.

Важливо, що термін виконання угоди не обмежується. Вона вважається дійсною до того часу, поки неповнолітні повністю не виконають взяті зобов’язання. Наприклад, закінчать розпочате навчання або пройдуть повну психологічну реабілітацію.

Кримінал і діти

Від кого залежить результат

Батьки неповнолітніх правопорушників. Бездіяльність і безвідповідальність деяких матусь і татусів вражає: їм байдуже до своїх дітей. І це призводить до того, що неповнолітній стає на слизький шлях.

Був випадок, коли аби прийняти участь процедурі медіації, неповнолітній зі своєю старшою сестрою йшли пішки 8 км в одну сторону і 8 км зворотньо. Бо батькам було байдуже, і вони не дали гроші на автобус. Зараз ми вирішуємо такі  питання з місцевими адміністраціями, – згадує Павло Наливайко.

У Запорізькій області вже готові до подібних ситуацій. Медіатори врахували досвід, який набули у Донецькій області. Тепер до співпраці залучають міжнародних партнерів, громадські організації.

Друга сторона, від кого залежить результативність відновного правосуддя – прокуратура. Саме вона пропонує сторонам участь і передає матеріали регіональним центрам вторинної правової допомоги. Там призначають медіатора і проводять процедуру медіації та ресоціалізації. З 27 випадків підписання мирової угоди тільки два по Запорізькій області, решта – по Донецькій. Така статистика насторожує: чи налаштовані ювенальні прокурори на виконання цієї програми?

Не хочу оцінювати. Але цифри річ вперта, вони самі за себе кажуть. Для того, щоб залучити сторони до відповідної програми, треба запропонувати їм цю участь. Можна просто запропонувати, а можна пояснити, чому це важливо. Які наслідки чекають неповнолітніх, якщо будуть засуджені і які перспективи у разі проходження процедури відновного правосуддя, – наголошує Павло Наливайко.

Програма успішно виконується у Миколаївській, Донецькій, Харківській, Луганській, Одеській областях. В інших регіонах –  показники такі самі, як у Запоріжжі.

Фахівці регіональних центрів не поспішають з висновками, але запевняють: якщо у прокуратури є зацікавленість, то і результат є.

 

Прокуратура і відновне правосуддя

Перші результати відновного правосуддя у Запорізькому регіоні прокоментувала і обласна прокуратура. Невелику кількість учасників програми там пояснюють небажанням неповнолітніх та їх батьків брати участь у проекті. Друга причина – збитки потерпілим правопорушниками не компенсовані, – пояснив Петро Черний, заступник керівника обласної прокуратури. За його словами, у всіх випадках, де можливе примирення, ювенальні прокурори роз’яснюють можливості звільнення від кримінальної відповідальності. Вже з початку року таку інформацію надали неповнолітнім у 6 кримінальних провадженнях.

Відновне правосуддя – командна робота правоохоронних органів, медіаторів, психологів, яка потребує скоординованих дій, комунікації і сучасних методів ресоціалізації, – погоджується Петро Черний.

Відновне правосуддя для неповнолітніх

У відновному правосудді зацікавлена також громада і органи місцевого самоврядування. У Запоріжжі і Бердянську є приклади, коли у процедурі ресоціалізації готові брати участь соціальні служби. У них є інструменти, ресурси. В Донецькій області до «відновного правосуддя» залучили облдержадміністрацію і Нацполіцію, які зараз готують зміни до регіональної програми, аби передбачити кошти на несподівані заходи для таких вразливих категорії дітей.    

Відновне правосуддя – це новітні підходи, які тільки формуються. Ми напрацьовуємо необхідну базу. Невдовзі планується подати відповідні зміни до законодавства. Після їх затвердження без процедури медіації і ресоціалізації неможливо буде судити неповнолітніх. Попередньо треба надати можливість примиритися сторонам, виправитися правопорушникам, змінити своє ставлення до проступків, які вчинили. Це дозволить впливати на безпеку нашого суспільства, того місця, де ми живемо, – наголошує Павло Наливайко.

Відновне правосуддя в інших країнах

Досвід інших країн

Міжнародна та європейська практика захисту прав людини має тенденцію до відмови від виключно каральної реакції на злочин. Ухвалено низку міжнародних нормативно-правових документів щодо застосування відновного правосуддя. Україна наслідує європейський досвід, і у 2019 році запровадила пілотний проект Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Він діяв у шести регіонах, а на початку 2020-го його поширили на всю територію країни. 

В той же час українські правники досліджували досвід інших країн. І констатували, що в різних державах все відбувається по-різному. Павло Наливайко поділився враженнями від робочої поїздки до Парижа, де презентували процедуру ресоціалізації.

Вражений тим підходом, який дозволяє фактично вирвати неповнолітніх з сумнівного середовища. Працюють з потерпілою стороною, бо є випадки, коли постраждала людина лишається на все життя зі страхом, образою, що матиме негативні наслідки. Там робиться все, аби всі сторону конфлікту не відчували себе пригнобленими у суспільстві. Франція – не Україна, там багато людей різних національностей з інших країн. Їх в спеціальних центрах навчають азам з математики, географії, читати, писати, комунікувати. Навчають професії для того, щоб вони стали повноцінними громадянами.

І суспільство має з цього більше вигоди, ніж витрат. Керівник такого французького центру розповів, що згодом до нього повертаються колишні вихованці. Вони стають бізнесменами, успішними та реалізованими люди. А їдуть до центру подякувати за шанс на нормальне повноцінне життя, – розповідає Павло Наливайко. І запевняє, що так само дякуватимуть за другий шанс і українські учасники Програми відновного правосуддя. Результат сьогодні впливатиме на десятиліття майбутнього.