Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » В Запорізькій області готують до відкриття два веломаршрути

В Запорізькій області готують до відкриття два веломаршрути

В Запорізькій області готують до відкриття два веломаршрути

Облаштовані веломаршрути та велопарковки – мрія багатьох мешканців Запоріжжя. Городяни із задоволенням катаються стежками на Хортиці, але завжди хочеться більшого комфорту та тривалішої подорожі. Суттєві зміни в цьому напрямку очікуються в найближчі два місяці.

До кінця квітня з’являться інформаційні вказівники і 10 велопарковок. На 4-х локаціях облаштують вуличні меблі. І головне – Запорізький регіон вже є на міжнародній мапі туристичних маршрутів. Мобільний додаток з цією інформацією поки тестують турецькі партнери. Але вже можна пишатися, що Запорізька область – єдина серед регіонів України увійшла в п’ятірку країн, які спільно розробили мережу еко-маршрутів та готуються зустрічати іноземних гостей. Це стало можливим завдяки участі у проекті “Розвиток мережі екотуризму в регіоні Чорного моря”, – розповідає Наталія Малая, запорізька координаторка проекту.

Міжнародний проект стартував у квітні 2019 року у рамках Програми транскордонного співробітництва «Чорне море» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Партнери України – Туреччина, Болгарія, Грузія, Греція. В Запорізькій області проектні зобов’язання виконую Агенції регіонального розвитку.

Швидко втілити в життя туристичні плани країнам завадив ковід-карантин. Тому основні заходи, а саме облаштування і відкриття маршрутів, перенесені на весну-літо 2021 року.

В Запорізькій області ми провели масштабну екологічну експертизу. За висновком експертів, готуємо два веломаршрути. Визначили такі локації і несподівані місця, про які навіть жителі нашого регіону можуть не знати. Тому цікавий відпочинок родиною у вихідні гарантуємо, – каже Наталія Малая. 

Проектом передбачено придбання велосипедів та велообладнання. На етапі розробки маршрутів враховувались всі потреби туристів: магазини, зручності. Проектом передбачена купівля 4 біотуалетів.

Локації та місця відпочинку сплановані так, щоб туристи могли скористатися інфраструктурою, яка вже є на шляху. Тому веломаршрутом можна випити каву, перекусити, придбати сувеніри. Зараз вирішується питання: де зберігатимуться велосипеди, хто їх видаватиме.

Ми розглядаємо такий варіант: взяв велосипед на початку маршруту, здав наприкінці, – ділиться планами Наталія Малая.

Еко-маршрути Запорізької області

Цей проект робить Запорізьку область туристично привабливою. Регіон має колосальний потенціал, який нажаль не використовується. І часто причина – у відсутності системного підходу, – вважає Аскад Ашурбеков – директор Агенції регіонального розвитку Запорізької області. Він підкреслює, що цінність не в тому, що регіон виграв грантові кошти і завдяки цьому розбудує велоінфраструктуру.

Головне, що міжнародні партнери нам довірили і побачили перспективи розвитку туризму. Вони точно спрямують своїх громадян їхати до Україні, до Запорізької області. І це другий бік проекту, який не менш цінний ніж гроші.

Проект розвитку еко-туризму в Чорному морі
Інеса Носенко, Наталія Малая та Аскад Ашурбеков в студії радіо “Максимум”

Веломаршрут: що подивитися?

Перший маршрут пройде островом Хортиця: початок з центру Запоріжжя біля будинку Макса Гранта. Другий – починається зі станції Янцева, далі по Вільнянському району і закінчується маршрут кінним заводом. Під час розробки напрямків ставили за мету не просто проїхатись по Запорізькій області, а насправді побачити, що таке степова Україна, – пояснює Інеса Носенко, експертка з екотуризму.

Родзинки у регіоні є. Янцевська станція дуже автентична. Є і такі місця, де немає інфраструктури, але природа надихає та захоплює. Хто втомився – мають змогу зупинитись і відпочити. На маршруті є де заночувати. Це етносело – садиби сільського зеленого туризму.

За словами Інеси Носенко, там можна рибалити, познайомитися з полікультурним розмаїттям області. І провести не одну ніч, а зупинитись на тривалий час. Далі на маршруті – пасіка, де можна випити чаю з солодощами, маленькі крамнички крафтових продуктів і кінцева зупинка – кінний завод.      

Водоспад у Запорізькій області
Водоспад на веломаршруті

Наступний етап проекту – навчання місцевих жителів, як працювати на веломаршруті, як приймати гостей. Планувалися ознайомчі поїздки запоріжців до всіх 5 країн-партнерів. Але і тут коронавірус став на заваді.

Ми мріяли про таку ознайомчу подорож. Є ілюзія, що всі мешканці сіл знають, що таке зелений туризм. У мене теж була ілюзія, що ми прокладемо асфальтовану доріжку і це буде веломаршрут. В дійсності все інакше. Спочатку треба зробити якісний «мапований» проект, де зрозуміло звідкіля\куди. Потім – аудиторська робота – побачити, що є на територіях.

 

Завдяки проекту ми покажемо, що повинна зробити держава, обласна та місцева влада: де відновлювати дорожнє покриття, освітлення та облаштовувати іншу інфраструктуру. Така комплексна робота і має назву прокладання маршруту, – пояснює Інеса Носенко.

Мобільний додаток туриста

Мобільний додаток зараз тестують турецькі партнери. Невдовзі він буде доступний для всіх бажаючих. І велотуристи точно не заблукають не на Хортиці, не загалом в Запорізькій області, – підкреслюють розробники. Мапа матиме різнокольорові позначки, аби попередити туристів про складність маршруту. Повідомити родинам з дітьми про легкі для пересування доріжки. Крім того, будуть позначки, де не можна рухатися трасами без супроводу. В цих випадках поряд позначать зелені доріжки для вільного і безпечного пересування.   

Презентувати веломаршрут в Інтернеті не так-то просто. Ми були впевнені, що створили найкращі фото. Але коли побачили як партнери роблять цифрування, зрозуміли, що нам є чому навчатися, – пояснює експертка.

Планується презентація мобільного додатку. Тоді туристам пояснять, як у своєму гаджеті знайти міжнародну мапу даного проекту та дізнатися всі подробиці подорожі.

Мапа еко-маршрутів
Міжнародна мапа туристичних маршрутів

Проектом запланований великий фестиваль народних промислів та козацтва. Він пройде наприкінці весни або влітку. До речі, кожна країна-партнер проводить свій фестиваль. У Грузії – сирний, у Туреччині – тюльпанів. На жаль, обмеження через пандемію не дозволяють українським представникам взяти в них участь. Проте запорізькі виробники крафтових продуктів готують смачні презентації, які покажуть в кожній з 5-ти країн.  Організатори сподіваються, що зможуть здивувати іноземних туристів, яких з нетерпінням чекають після послаблення обмежень.

Красою ми точно не поступаємось Греції, Грузії, Туреччині чи Болгарії. Напевно, ми ментально просто звикли, що у сусідів краще.  Прийшов час, щоб ми почали пишатися своїми краєвидами, майстрами та загалом країною. Гроші треба лишати в Україні! – закликає Аскад Ашурбеков.