Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Як запоріжцям вберегтися від грипу

Як запоріжцям вберегтися від грипу

Як запоріжцям вберегтися від грипу

В 2020-2021 роках до епідемії коронавірусної хвороби додасться сезонна епідемія грипу. Грип це – гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. 

Захворіти грипом може будь-хто і у будь-якому віці. Це одна із найпоширеніших інфекцій в сучасному світі. 

За оцінкою Європейського регіонального бюро ВООЗ від респіраторних захворювань, що пов’язані з сезонним грипом, у Європейському регіоні щорічно вмирає більше 44000 людей, а в масштабах світу число таких випадків складає до 650000. Упродовж  епідемічного сезону 2020-2021 років, який починається з 40 тижня 2020 року (30 вересня) та триває до 20 тижня 2021 року (17 травня), за прогнозом, цьогоріч циркулюватимуть такі штами вірусу: вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09; вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria); вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata). Назва регіону в штамі грипу визначається місцем, де вперше було виділено вірус. До епідсезону 2020-2021 років в Україну доставлять 665000 доз вакцин від грипу:

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. При виникненні таких симптомів як висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів; лихоманка; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; загальна слабкість; втрата апетиту, можливо, нудота; кашель, що може тривати більше двох тижнів негайно звертайтеся до лікаря. Лабораторні обстеження хворих із підозрою як на грип, так і на COVID-19 проводиться вірусологічною лабораторією ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр» як на комерційній основі (тел. 283-17-18), так і за направленням сімейного лікаря – безкоштовно. До пацієнтів з високою температурою, згідно з заявою сімейного лікаря, виїздять мобільні бригади, яких в місті функціонує 26.

По місту Запоріжжя всього на 12.10.2020 року зареєстровано 3790 випадків захворювання на ГРВІ, із них 1788 – діти віком до 18 років. Стаціонарну допомогу надано 24 пацієнтам Заклади охорони здоров’я міста підготовлені до прийому хворих в пік захворюваності, який прогнозується на грудень – січень 2021 року. На 12.10.2020 року випадки грипу в м. Запоріжжя не зареєстровані.

Про це розповідає лікар-методист вищої категорії КЗ «ІАЦМС департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради», акушер-гінеколог вищої категорії Людмила Косюк.

Найкращий спосіб захисту від грипу – щорічне вакцинування. Вакцинація є найбільш ефективним заходом профілактики ускладнень грипу. Термін дії вакцини – один епідемічний сезон, незалежно від її типу. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцинація проти грипу не входить в перелік обов’язкових щеплень, згідно національного календаря щеплень, тому пройти вакцинацію за власним бажанням та за власні кошти можливо і в приватних клініках міста. Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього.

В першу чергу, вакцинуватися слід групам ризику, до яких відносяться люди похилого віку (старше 60 років), пацієнти з хронічними захворюваннями, діти від 6 місяців до 5 років, вагітні, медичні працівники, вчителі, водії та всі, хто працює в місцях скупчення людей. Вагітні та жінки після пологів мають більш високий ризик виникнення ускладнень від грипу. Вагітним вакцинацію проти грипу iнактивованою вакциною можна проводити як до, так і під час сезону грипу. Живу атенуйовану вакцину проти грипу не рекомендується застосовувати під час вагітності.

Щоб правильно зробити щеплення необхідно:

  1. Звернутися до лікаря який огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.
  2. Придбати вакцину в аптеці міста чи безпосередньо у клініці.
  3. Отримати щеплення.

Протипоказання до вакцинації: гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого білку; пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла; пацієнти з захворюваннями серця, судин, нирок або печінки в активній фазі; пацієнти з гострими респіраторними інфекціями або іншими активними інфекційними захворюваннями.

В м. Запоріжжі затверджений комплексний план заходів щодо попередження грипу та ГРВІ на сезон 2020-2021 років. Розпорядженням міського голови від 10.09.2020 № 193р «Про затвердження Комплексного плану заходів щодо запобігання поширенню грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій у м. Запоріжжя на сезон 2020-2021 років» для працівників бюджетної сфери буде закуплено вакцини проти грипу на суму 1,5 млн грн. за кошти бюджету міста. Вакцини проти грипу безпечні та ефективні.

Як при COVID-19, так і при грипі основні заходи безпеки це: 

  1. Регулярно обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте водою з милом. Пам’ятайте, що звичайне миття рук захищає не лише від COVID-19, а й від інших небезпечних захворювань.
  2. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни: під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс серветкою чи згином ліктя. Серветку одразу викиньте в контейнер для сміття з кришкою, а руки обробіть так, як вказано в пункті 1.
  3. Дотримуйтесь дистанції у громадських місцях. Тримайтеся від людей на відстані щонайменше 1 метр, особливо якщо в них кашель, нежить чи підвищена температура.
  4. Не чіпайте руками очі, ніс і рот.
  5. Не вживайте сирі продукти тваринного походження, а також ті, які не пройшли належну термічну обробку.
  6. Якнайшвидше звертайтеся по медичну допомогу, якщо у вас підвищена температура, кашель та ускладнене дихання.
  7. Залишайтеся вдома: самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе та інших людей від інфікування.
  8. Одягати медичну маску в місцях скупчення людей, в громадському транспорті.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и станьте частью событий нашего города: https://t.me/informzp1