Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Образование » 1 вересня в запорізьких школах: скільки масок підготувати для дитини 

1 вересня в запорізьких школах: скільки масок підготувати для дитини 

1 вересня в запорізьких школах: скільки масок підготувати для дитини 

Карантин в учебных заведениях

Одразу кілька батьків з різних шкіл Запоріжжя звернулися до редакції і просили роз’яснити: чи справді учбові заклади в нашому місті працюватимуть відмінно від загальнонаціональних правил.

Батьки надали фото шкільної об’яви, де батьків просять з 1 вересня щодня давати дітям із собою: 2-3 маски, пару рукавичок, антисептик тощо. Хоча головний санітарний лікар України наголошував, що діти навчатимуться без масок. За роз’ясненням редакція Inform.zp.ua звернулась до запорізького лабораторного центру МОЗ.

Бути в масках повинні викладачі і то – тільки до початку уроку. Крім того, вчителя повинні проходити щоденну термометрію. Для дітей інші норми. Температуру їм вимірятимуть тільки за необхідності, в разі появи симптомів застуди. Ніхто не буде їм проводити скрінінг на вході до школи. Маски дітям не рекомендовані, – розказала Вікторія Черкасова, завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань обласного лабораторного центру МОЗ.  

За її словами, щодня школярів опитуватимуть, як вони себе почувають. Батьків медики просять залишати  дітей дома, якщо є температура або інші симптоми вірусної інфекції.

Вікторія Черкасова пропонує батькам уважно прочитати Постанову №42 головного санітарного лікаря України. Там прописані тимчасові рекомендації щодо навчального року в умовах адаптивного карантину. Всі школи мають працювати за цими правилами

Вікторія Черкасова також наголосила, що санітайзери в приміщеннях, маски для педагогів та іншого персоналу повинні забезпечити учбові заклади. Всі необхідні роз’яснення для адміністрації шкіл надано на селекторі з заступником губернатора запорізької області.  

Прописані чіткі норми щодо організації роботи закладів освіти. Вони спрямовані насамперед на розрив можливого спілкування дітей різних вікових груп. Рекомендовано організувати початок уроків у різний час, щоб діти не відвідували навчальних закладів одночасно з дорослими і сторонніми людьми, які не є учасниками освітнього процесу.

Вікторія Черкасова також нагадала, що серед рекомендацій уроки на відкритому повітрі. У період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб – крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Закладам освіти також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях. У закладі також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.

Уроки проходитимуть в одному приміщенні для кожного класу. Вчителі тепер ходитимуть між класами, а не учні, як було раніше в середній та старшій школі, – підкреслила Вікторія Черкасова.

На період карантину закладам треба забезпечити наступні умови безпеки:

– місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень;

– збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери;

– підготовлені санітарні кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук;

– плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю;

– обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту;

– розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами;

– провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття;

– очищення і дезінфекція поверхонь – дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо – після проведення занять у кінці робочого дня.

Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Так, у період карантину не дозволяється харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням, – пояснила Вікторія Черкасова. В школі повинен бути графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 м, а за одним столом – не більш 4-х осіб. Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. Працівники, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.