Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Запорізькі козаки і COVID-19: про «зламаний» сезон та безпечний відпочинок (ФОТО)

Запорізькі козаки і COVID-19: про «зламаний» сезон та безпечний відпочинок (ФОТО)

Запорізькі козаки і COVID-19: про «зламаний» сезон та безпечний відпочинок (ФОТО)

Січові козаки поновили свої виступи на острові Хортиця після тривалого карантину. Журналісти Inform.zp.ua побували на виставі і дізналися про те, як корона-криза зачепила запорізьке козацтво.

Січові козаки поновили свої виступи на острові Хортиця після тривалого карантину. Журналісти Inform.zp.ua побували на виставі і дізналися про те, як корона-криза зачепила запорізьке козацтво.

Вистави під відкритим небом відбуваються на традиційному місці -нижче історичного комплексу «Запорізька Січ». Глядацькі місця захищені навісом. Тому навіть у спеку почуваєшся комфортно.

Велика кількість місць дозволяє тримати соціальну дистанцію. За відгуками глядачів виступи січових козаків це – один з найбезпечніших видів відпочинку під час пандемії коронавірусу.

Що ж до самих виступів, глядачів до вистави запрошують тулумбаси. Козаки демонструють свої вміння володіти зброєю, показують, як їх прадіди тримали оборону проти ворога. Вони розповідають про козацьку зброю і, як завдяки вмінню нею користуватися, невеликі загони січовиків протистояли втричі більшому ворожому натовпу.

Вражають і вміння сучасних козаків: володіти луком, шаблею, списом і навіть батогом, вправно триматися у сідлі, стріляти на ходу.

Вистава інтерактивна: глядачі не тільки спостерігають, а й беруть участь. Тому перестаєш сприймати виступ як театральну виставу, а занурюєшся в історію. Дійство до останнього тримає в напрузі.  Динамічний розвиток подій, неймовірні трюки і козацький гумор – найкращий рецепт проти сумного настрою під час коронавірусу, – кажуть глядачі. 

Через карантин сезон козацьких вистав «зламаний», – визнає Козак Палій. За його словами, відсутність виступів козаки компенсували активними тренуваннями.

Деякі козаки знайшли собі іншу роботу. Розбіглись хто куди, хто до столиці, хто на кузню, хто на завод навіть пішов. Проте з цього року до нас приєдналися троє нових козаків. Хтось приїхав із Києва, бо там і досі немає роботи. Зараз працює оновлений колектив

Козак Палій розповів, що на вистави перестали приїздити іноземці. Хоча раніше туристи з інших держав поспішали подивитися на справжніх сучасних козаків. Цьогоріч позначилися карантинні обмеження між країнами.

Зараз серед глядачів тільки наші, городяни, гості з інших областей. Іноземців немає. Дай Боже, будуть на наступний рік, – сподівається Козак Палій.

–          Ніколи не чула, що б казали, що козаки працюють на Хортиці. Зазвичай кажуть, що вони там живуть. Ви особисто, як сприймаєте козацтво?

Козацтво це стиль життя. В нас є левада, землянка, конюшня, де можна переночувати з конями, погодувати їх. Тож можна сказати, що іноді тут і живемо.

–          У всіх сучасних козаків є історичні прообрази чи прізвиська надаються за їх характером?

У всіх є прообрази. Також називаємо судячи з вмінь кожного січовика. Взагалі вже багато років я даю козакам імена. Молоді приходять, чимось відрізняються, от я їх і називаю: Ломака, Підіпригора, Келих, Непийпиво.

–          Що означають ці прізвиська?

Один козак після роботи іноді пив пиво. То я йому декілька разів казав: «не пий пиво». Так і причепилось.

–          А як називаєте одне одного поза виступами, на прізвисько чи на справжнє ім’я?

На тренуваннях і в житті одне одного називаємо на прізвисько. Іноді навіть забуваємо справжні імена. Мене питають, як звати когось, думаю поки згадую (сміється)

–          Що означає ваше козацьке ім’я – Палій? Багато палите тютюну, маєте палкий характер чи спалили багато ворогів?

Палій, бо маю палкий характер. Це козацьке прізвисько дано мені моїми вчителями років 15 тому. Мій прообраз – полковник Фастівського полку  – Семен Палій. Так його отаман Сірко прозвав за те, що він підпалив курінь, але зробив це «за справедливість». Бо отаман Покотило не хотів його приймати. А він добрий козарлюга був! Також служив у Канівському полку. Його справжнє ім’я – Семен Пилипович Гурко, але історія знає його як Семена Палія.

 

–          У козаків, зокрема і сучасних, дуже яскравий гумор. Ви заздалегідь готуєте свої жарти?

Всі наші жарти це імпровізація. Як щось випаде з душі так і кажемо. Але звісно ж в рамках козацького гумору. Завжди козаки помічали смішні риси в інших, дрібниці або ситуації навколо і передавати спостереження у жартівливому тоні. Козаки вміють посміятися з інших та з самих з себе. Так робимо і ми!

Вистава Січових козаків сповнена доброго козацького гумору, що допомагає відволіктися від буденності, – радіють глядачі. І ще довго посміхаються по закінченню, коли можуть спробувати постріляти з козацьких луків або покататись на конях.

Козацький гумор допоміг пережити багато складних моментів в історії України. Жартуємо разом та з посмішкою переживемо корона-кризу!, – запрошує до козацького кола Козак Палій.

До речі, через карантин графік виступів змінився. Глядачів чекають у вихідні. Виступи відбуваються тричі на день об 11, 13 та 15 годині.

Автор Анастасія Агаркова