Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Індексація пенсій в Україні: кому підвищать виплати з 1 березня

Індексація пенсій в Україні: кому підвищать виплати з 1 березня

Індексація пенсій в Україні: кому підвищать виплати з 1 березня

З 1 березня українських пенсіонерів чекає чергове підвищення пенсій. Наразі – це буде вже друга за рахунком їх автоматична індексація.

У Міністерстві соціальної політики вже роз’яснили: додадуть не всім, але більшості з 11,3 млн нинішніх пенсіонерів. У березні 2019 року надбавку отримали близько 10,3 млн пенсіонерів.

За інформацією Мінсоцполітики, на індексацію пенсій можуть розраховувати пенсіонери, яким пенсії були призначені:

  • За віком – 8,6 млн осіб (75,4%);
  • По інвалідності – 1,4 млн осіб (12,8%);
  • По втраті годувальника – 0,63 млн осіб. (5,7%);
  • За вислугою років (медпрацівники і вчителі, які мають не менше 30 років стажу роботи за професією) – 0,619 млн осіб. (5,4%).

Відзначимо, що в цю статистику входять і пенсіонери, які отримують пенсії не за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058, а за іншими нормами пенсійного законодавства (див. нижче). Але їм пенсії проіндексовані не будуть.

Не перерахують пенсії:

  • держслужбовцям;
  • науковцям;
  • помічникам народних депутатів;
  • які отримують максимальні пенсії (на сьогодні – 16 380 грн);
  • які отримують спеціальні пенсії або довічне утримання (судді і прокурори, в тому числі судді – 3,3 тис. осіб);
  • які отримують соціальні пенсії, тобто не мають трудового стажу для мінімальної. На сьогодні це  1644 грн. За даними Пенсійного фонду, таких людей 0,7%, або 51 тис. осіб. При цьому чимало пенсіонерів, які отримують пенсії понад 10 тисяч гривень.

Варто додати, що якщо після індексації пенсія держслужбовця, науковця і так далі буде менше, ніж така ж «трудова» за віком, її автоматично перерахують. Але пенсіонер має право в будь-який час повернутися на одержувану раніше пенсію.

Також не можуть розраховувати на індексацію одержувачі трудових пенсій, яким вони були призначені в 2019 і 2020 році, і працюючі пенсіонери всіх категорій. Для останніх автоматичний перерахунок в індивідуальному порядку буде з 1 квітня 2020 року. Але за умови, що вони пропрацювали офіційно не менше двох років після призначення пенсії.

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія за віком становить 3064 грн. Осучаснення чекає на пенсії, у формулі яких враховується середній показник зарплати в розмірі 3 764 грн. Саме такий вирахували за три роки – з 2014 по 2016 рр. і «зашивали» в формулу розрахунку при виході на заслужений відпочинок до 2018 р. З урахуванням індексації в 11% вона зросте до 3370 грн (+306 грн).

Автор: Вікторія Грибко