Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » 4 лютого проводиться Всесвітній день боротьби з раком

4 лютого проводиться Всесвітній день боротьби з раком

4 лютого проводиться Всесвітній день боротьби з раком

Всесвітній день боротьби з раком започаткований за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я започаткований Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC).

Мета Дня – підвищення обізнаності про рак, як про одне з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, ранньої діагностики та лікування цього захворювання.

Про це інформує лікар-методист вищої категорії  КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради», акушер- гінеколог вищої категорії Людмила Косюк.

Рак – захворювання, при якому відбувається безконтрольне зростання атипових (злоякісних) клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, поширюватися (метастазувати) по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки організму з утворенням віддалених метастазів, які є однією з основних причин смерті від раку.

Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії генетичних факторів людини і факторів зовнішнього середовища, до яких відносять: фізичні канцерогени – ультрафіолетове і іонізуюче, рентгенівське випромінювання; хімічні канцерогени – забруднення повітря компонентами тютюнового диму, вихлопними газами і пестицидами, задимленість приміщень в результаті використання в будинках твердих видів палива; біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами (Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус гепатиту B, вірус гепатиту C і вірус Епштейна-Барр).

Ще одним важливим чинником розвитку раку є старіння. Протягом життя людини відзначається зниження ефективності механізмів поновлення клітин у міру старіння людини, а фактори ризику виникнення онкологічної патології накопичуються. Також до факторів ризику розвитку раку відносять надлишкову масу тіла, вживання нездорової їжі, низький рівень споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, зловживання алкоголем, вживання тютюну – найзначніший фактор ризику (смертність від раку через куріння становить близько 22% від усіх випадків).

Виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які не можна залишати без уваги і необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря: безпричинне підвищення температури тіла; слабкість і швидка стомлюваність; відчуття болю неясного походження (даний симптом раку може проявлятися у випадках, коли пухлина здавлює або пошкоджує прилеглі судини, нервові закінчення і органи); незрозуміла втрата ваги – найчастіше буває на пізній стадії раку; зміни шкірних покривів (землисте забарвлення шкіри, поява жовтушності, свербіння); збільшення лімфатичних вузлів – це може говорити про наявність

запалення, пухлинного ураження лімфатичного вузла або поблизу розташованому до нього органу; психологічна симптоматика – дратівливість, плаксивість, зниження уваги, незрозумілі запаморочення і головний біль – симптоми інтоксикації або ураження головного мозку.

Одним з основних компонентів у комплексній стратегії боротьби з онкозахворюваннями є профілактика, скринінг та діагностика хвороби.

Раннє виявлення онкологічних захворювань дозволить знизити рівень смертності серед населення. Саме тому ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань, стали пріоритетними послугами у Програмі медичних гарантій (ПМГ). На цю програму в 2020 році виділено 72 млрд грн. Повністю вона запрацює з 1 квітня 2020 року. У гарантований пакет безоплатних обстежень входить: мамографія; гістероскопія; езофагогастродуоденоскопія; колоноскопія; цистоскопія; бронхоскопія; діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих і дітей; діагностика та радіологічне лікування онкологічних захворювань у дорослих і дітей; стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям; мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям; хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах.

Для того, щоб пройти дослідження безкоштовно, потрібно мати направлення від сімейного лікаря.

У Запоріжжі, як і в Запорізькій області протягом багатьох років зберігається тенденція щодо збільшення захворюваності на злоякісні новоутворення і смертності від них.  В м. Запоріжжя в 2019 році  взято на облік онкологічних хворих 2590 осіб. Питома вага хворих з IV стадією – 16,6%. Показник смертності на 100тис. населення від злоякісних новоутворень по м. Запоріжжя за 2019 рік -153,0 (померло 1124 хворих). Зареєстровано вперше хворих на злоякісні новоутворення візуальних(видимих) локалізацій 1118 осіб, із них з III стадією-88 (7,9%) з IV стадією- 63(5,6%).   Хворих на рак шийки матки по місту в 2019 році вперше взято на облік 51. З них III стадія – у 4, IVстадія-у 8 пацієнток. Хворих, в яких вперше виявлено рак молочної залози, в 2019 році зареєстровано 310,з них з III стадією – 43 (13,9%) з IV стадією – 20 (6,4 %.). Основними причинами занедбаності залишаються: несвоєчасне звернення хворих до лікаря та страх перед діагнозом.

Спеціалізована онкологічна допомога населенню міста надається в КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» Запорізької обласної ради на 305 стаціонарних ліжок, з консультативною поліклінікою, в радіологічному відділенні КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» ЗМР на 40 ліжок та в 8 онкологічних кабінетах закладів охорони здоров’я міста, де працює 12 лікарів-онкологів. Під диспансерним наглядом онкологів та інших спеціалістів знаходиться понад 33 тис. хворих з новоутвореннями, з них 10 тис. – зі злоякісними формами. Протягом 2019 року на відпуск медикаментів безкоштовно і на пільгових умовах з бюджету міста для цієї категорії хворих виділено 1,7 млн. грн.

Зусилля щодо формування у людей, особливо у молоді, нових цінностей, орієнтованих на мотивацію здоров’я, рішуче вплине на зниження захворюваності та смертність від онкологічних захворювань. У Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до сімейних лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях.