Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Борги фірми запорізького нардепа, звернення щодо ринку землі та соцопитування українців, – дайджест

Борги фірми запорізького нардепа, звернення щодо ринку землі та соцопитування українців, – дайджест

Борги фірми запорізького нардепа, звернення щодо ринку землі та соцопитування українців, – дайджест

Дайджест політичних подій у Запоріжжі та області за період з 22 по 26 листопада. 

У дайджесті коротко розповідається про головні політичні події тижня у Запорізькій області і роботу запорізьких народних депутатів у Верховній Раді.

Кому повинна фірма запорізького народного депутата Євгенія Шевченка, скільки, і чому так вийшло

Фірма запорізького народного депутата Євгена Шевченка «Агросталь» знаходиться зараз в стані ліквідації за борги. Початкова сума в 4,4 мільйона збільшилася до 11 за рахунок пені, інфляції та штрафних нарахувань, пише «Запорізький центр розслідувань».

Фірма «Агросталь» займалася вирощуванням зернових в Якимівському районі Запорізької області. У 2011-му році компанія отримала два кредити в «Укрексімбанку» за які не розрахувалася. Борг фірми з усіма відсотками і штрафами склав 2,72 мільйона гривень. Спочатку банк судився не тільки з «Агросталь», а й з усією родиною Шевченко. Вже потім Укрексімбанк відсудив гроші тільки у фірми.

У квітні 2012-го року «Аграрний фонд» і «Агросталь» уклали контракт на поставку майже тисячі тонн пшениці вартістю близько у 1,8 мільйона гривень. Фонд перерахував «Агросталі» аванс у 899 тисяч гривень, і фірма була зобов’язана поставити обумовлену пшеницю, але відразу після підписання договору трапилася посуха, яка призвела до загибелі врожаю озимих. «Агросталь» змогла довести страхової компанії, що це був страховий випадок, і страхова виплатила компенсацію у 770 тисяч гривень Аграрному фонду, погашаючи перерахований ними аванс «Агросталі». Але Фонд відсудив у фірми ще й залишок неповерненого авансу – майже 130 тися гривень.

У 2015-му році з цієї історії стосовно Євгена Шевченка порушили кримінальне провадження за статтею 382  – «умисне невиконання службовою особою рішення суду». Але до оголошення йому підозри – справа не дійшла.

У тому ж 2012-му році «Агросталь» уклала договір з «Бізон-тех» на покупку у них пестицидів і мікродобрив на 1,18 мільйона гривень. Товар «Агросталь» отримала в повному обсязі, але грошей за товар «Бізон-Теху» не сплатила. Постачальники стягнули в суді 1,18 мільйона за саму партію і ще 354 тисячі гривень штрафу.

Таким чином, у лютому 2017-го року Господарський суд визнав компанію «Агросталь» банкрутом і оголосив про початок ліквідаційної процедури. На той момент на балансі фірми знаходилося основних засобів на 1,35 мільйонів гривень, а обсяг її зобов’язань перед усіма кредиторами становив 8 мільйонів гривень. Заборгованостей перед пенсійним фондом, працівниками та податкової не було.

Список кредиторів складався з уже описаних Укрексімбанку, «Бізон-тех» і Якимівської районної виконавчої служби, яка представляє інтереси Аграрного фонду. До того моменту вимоги в усіх кредиторів помітно збільшилися за рахунок пені та інфляції і досягли 11-ти мільйонів гривень. Зараз кредитори потроху судяться між собою за умови проведення аукціону по реалізації майна «Агросталі».

Сам Євген Шевченко, даючи інтерв’ю після своєї перемоги на парламентських виборах, заявляв, що боргів в нього немає. З формальної точки зору він має рацію – особисто на Шевченка боргів немає, борги є тільки у його фірми «Агросталь».

Президент підписав закон про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення

Кримінальний кодекс доповнили відповідною статтею (385), яка передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років. Незаконним збагаченням вважається придбання чиновником активів, які перевищують його офіційні доходи на 14,5 млн грн.

Активи, вартість яких вище за законні доходи на 960 тисяч гривень, можуть підлягати спецконфіскації судом у цивільному порядку. Вести кримінальні справи будуть Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, а розглядатиме такі справи Вищий антикорупційний суд, який зможе вилучати активи на користь держави.

Звільнити українців від податків з депозитів

Зараз основна ставка податку на доходи від депозиту – 18%. Також треба сплатити ще 1,5% військового збору. Народний депутат від партії “Слуга народу” Сергій Штепа пропонує Верховній Раді звільнити від оподаткування доходи з депозитних вкладів населення, що сприятиме зниженню ставок на кредити.

Відповідний законопроект зареєстрований у Раді під номером 2422. У пояснювальній записці сказано, що нинішні ставки податків сприяють відтоку коштів з банків і зберіганню коштів «під матрацом». Скасування ж податку на доходи від депозитів може сприяти зниженню ставок на кредити, що дозволить банкам знизити відсотки і дешевше отримувати кошти від вкладників.

Депутат пропонує встановити нульовий податок для відсотків: на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади в кредитних спілках та процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

«Прийняття цього закону стимулюватиме залучення коштів від фізичних осіб в банківську систему України, підвищить доступність кредитування і спроможність населення, сприятиме розвитку економіки країни в цілому», – йдеться в пояснювальній записці.

Запорізькі депутати підготували на сесію звернення до Верховної Ради та Кабміну з пропозицією продовжити мораторій землі

Звернення розглянуть спочатку на сесії Запорізької міської ради. Автори звернення стверджують, що існує «ряд проблем, які роблять відкриття ринку землі в нинішніх умовах вкрай небезпечними» і пропонують почекати до 2025 року. До цього моменту запорізькі обранці пропонують провести ряд законодавчих ініціатив, які передбачають проведення всеукраїнського референдуму про заборону іноземцям купувати сільськогосподарські землі і проведення інвентаризації всіх земель з внесенням в реєстраційну базу.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла за основу законопроект про ринок землі. Усі запорізькі депутати від “Слуги народу” проголосували за прийняття законопроекту, окрім Юлії Яцик. Володимир Кальцев та Олександр Пономарьов з фракції «ОПОЗІЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ” були відсутні під час розгляду законопроекту. Сергій Мінько від голосування утримався.

У 2020 році в Україні планують запустити національну програму по цифровій грамотності й запустити електронний паспорт

Зараз ведеться розробка програми, а у січні планують її запуск, повідомив у Фейсбук міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він пише, що завдання їх команди – навчити 6 мільйонів людей базової цифрової грамотності й відкорити мережу офлайн-хабів у селах. Методологію програми тестували кращі освітні компанії країни, зазначає Федоров.

Також нагадаємо, що в інтерв’ю Радіо Свобода Міністр цифрової політики Михайло Федоров розповів, що вже на початку наступного року в Україні запустять електронний паспорт громадянина, яким можна буде користуватися за допомогою смартфону. За його словами, уряд найближчим часом планує відцифрувати всі документи, починаючи від водійських прав та техпаспорта до паспорта громадянина. Раніше повідомлялося, що в Україні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію автомобіля можна буде завантажувати в мобільний додаток “ДІЯ”.

Майже половина українців не задоволена роботою нової Ради

47% громадян України не задоволені тим, як працює зараз Верховна Рада, 34% українців робота Верховної Ради повністю чи переважно задовольняє. Про це свідчать результати опитування, проведеного з 4 по 19 листопада Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології. Найбільше не задоволені роботою Верховної Ради виборці партій «Опозиційна платформа «За життя» (16% задоволені, 74% – ні) та «Європейська солідарність» (відповідно, 75% і 15%). Переважно задоволені виборці партії «Слуга народу» (задоволені 51%, не задоволені 30%).

43.5% опитуваних вважають, що Верховна Рада 9-го скликання допрацює свій термін до кінця, а 33% – що відбудуться дострокові вибори. Решта (23%) з відповіддю не визначилися.

Близько 41% опитуваних негативно  ставляться до того, що більшість новообраних депутатів ніколи не займалися політикою, ще 24% вважають це позитивом, а 26% громадян вважають, що відсутність політичного досвіду у новобраних нардепів може бути як позитивною стороною, так і негативною – залежно від того, чи будуть ці депутати вчитися і долучати кваліфікованих спеціалістів.  Причому одразу після виборів думки виборців були істотно іншими: негативом відсутність політичного досвіду у новобраних депутатів вважали лише 25%, а 35% оцінювали це, навпаки, як позитив, а 26% , як і зараз, бачили як  позитив, так і негатив у цьому.