Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Ринок землі, бюджет-2020 та кнопкодавство, – дайджест

Ринок землі, бюджет-2020 та кнопкодавство, – дайджест

Ринок землі, бюджет-2020 та кнопкодавство, – дайджест

Дайджест політичних подій у Запоріжжі та області за період з 4 по 11 листопада. Дванадцятий тиждень роботи Верховної Ради 9-го скликання.

У дайджесті коротко розповідається про головні політичні події тижня у Запорізькій області і роботу запорізьких народних депутатів у Верховній Раді.

Ринок землі

На початку минулого тижня Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців з приводу впровадження ринку землі. Він сказав, що українську землю зможуть купувати виключно громадяни України. Іноземців зможуть купити землю тільки після відповідного схвалення на всеукраїнському референдумі.

Він також зазначив, що прийнято рішення між 1 і 2 читанням у діючий проєкт закону внести правки. Такі умови не влаштували більшу кількість українських фермерів, через що у 13-ти областях були проведені протести щодо закону про відкриття ринку землі. Також мітинг був проведений безпосередньо біля Верховної Ради – на площі зібрались як прихильники закону, так і протестувальники. Перші казали, що відкриття ринку землі необхідно, останні ж вважають, що Україна не готова до такого закону і землю продадуть олігархам. Протестувальники пропонували продовжити мораторій на продаж землі ще на рік й доробити законопроект, але народні депутати прийняли законопроект у першому читанні. 

Мітинг біля Верховної Ради. Люди вимагали продовжити мораторій на ринок землі. Фото – Фейсбук

Усі запорізькі депутати від “Слуги народу” проголосували за прийняття законопроекту, окрім Юлії Яцик. Вона проголосовала проти – на її думку, законопроект 2178-10 потрібно було направити на допрацювання, оскільки усі недоліки неможливо усунути поправками між першим і другим читанням:

Відкривати ринок землі потрібно поступово, виважено і з величезною відповідальністю, а тому потрібно: впорядкувати державні реєстри, провести повну інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, виконати зобов’язання держави по приватизації та безоплатній передачі земельних ділянок громадянам України, чітко визначити коло суб’єктів правочинів щодо земель (з чітким визначенням кінцевих бенефіциарів, пов’язаних осіб, юридичних осіб створених за законами України та ін.,виключити іноземців та іноземні компанії з кола суб’єктів таких правочинів, визначити порядок передачі земель сільськогосподарського призначення державою до громад, визначити такий розмір лоту земельної ділянки, який би відповідав розмірам земельних паїв, визначити максимальний розмір відчуджуваної земельної ділянки на одну особу в гектарах, а не у відсотках від площі земель, запровадити можливість викупу земель громадами. Нажаль, вказані недоліки неможливо усунути поправками між першим і другим читанням, а тому законопроект 2178-10 слід відправити на доопрацювання, – написала Яцик на своїй сторінці у Фейсбук.

Її колега по фракції – Євгеній Шевченко написав у Фейсбук, що продовження мораторію на продаж землі – це продовження бідності в українському селі, але якщо до другого читання не будуть враховані правки (щодо виключення права іноземців володіти землями та обмеження права володіння однією особою до 20 тисяч гектарів землі), нардеп проголосує проти. 

Володимир Кальцев та Олександр Пономарьов з фракції «ОПОЗІЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ” бул відсутні під час розгляду законопроекту. Сергій Мінько від голосування утримався.

Після голосування голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що її фракція переходить в опозицію до влади. Євросоюз же підтримав плани уряду відкрити ринок землі.

Бюджет-2020

Верховна Рада ухвалила закон “Про Державний бюджет України на 2020 рік” – його підтримали в другому читанні та в цілому 280 народних депутатів, з них 241 — від фракції “Cлуга народу”, 20 позафракційних, 19 членів депутатської групи “За майбутнє”.

На сайты парламенту значиться, що доходи передбачені у сумі 1,093 трлн грн, видатки – 1,195 трлн гривень (на 67,5 млрд грн більше ніж у минулому році). Мінімальна зарплата становитиме 4723 грн.

На обслуговування держборгу закладено 141,5 млрд грн. На розвиток дорожньої інфраструктури – 73,7 млрд грн – на 37% більше ніж в минулому році. Фінансування Пенсійного фонду з держбюджету складе 173 млрд грн, на виплати субсидії – 48 млрд грн, на освіту – 145,1 млрд грн. 

Загальні витрати на охорону здоров’я становлять 113,3 млрд грн. Запорізький нардеп від “Слуги народу” Павло Мельник написав у соцмережі, що стосовно проблеми недофінансування медичної галузі Запорізької області у 2020 році, зокрема на видатки для придбання інсуліну, він спрямував депутатський запит щодо внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік». В наступному році забезпечення хворих на інсулін відбуватиметься через Національну службу здоров’я, що на його думку поліпшить ситуацію з лікуванням діабету та забезпечить необхідні обсяги інсуліну для хворих.

Також у бюджеті передбачено 245,8 млрд грн на охорону і безпеку, з них Міноборони отримає 130 млрд грн, а МВС 93 млрд. Витрати на розвиток культури та інформаційної сфери становитимуть 9,2 млрд грн.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, перебуваючи у Запоріжжі, сказав, що у бюджеті є 1,2 млрд грн для старту робіт на мостах. За його словами, зараз готується тендерна документація, а міст повинні побудувати за 2-3 роки.

Зустріч у Нормандському форматі

Після того, як розведення сил завершилося у Петрівському і Богданівці, міністр закордонних справ Вадим Пристайко в інтерв’ю BBC заявив, що Україна, Німеччина та Франція схвалили попередню дату нормандської зустрічі, оскільки українська сторона виконала всі умови для її проведення. За його словами, російська сторона також повідомила, що готова до зустрічі. Зустріч лідерів країн нормандської четвірки запланована на 9 грудня у Парижі.

“Якщо в ході розмови лідерів буде досягнуто якийсь прорив, а ми хотіли б на це сподіватися, то оперативно буде підготовлено новий документ. Наприклад, усі чотири лідери прийдуть до того, що треба закінчувати з війною і є три-чотири кроки, які треба зробити. Це ідеальний сценарій, але зараз наші очікування ґрунтуються на мінімально можливому варіанті”, – сказав Пристайко в інтерв’ю “РБК-Україна“.

Нагадаємо, що 29 жовтня почалось розведення військ у населених пунктах Золоте, Петрівське та Станиці Луганській на лінії фронту на Донбасі. Згода України на “формулу Штайнмаєра” і розведення військ на трьох пілотних ділянках Росія назвала умовою, за якої відбудеться зустріч у “нормандському форматі”. За словами президента України Володимира Зеленського, на цій зустрічі можливий істотний прорив у процесі врегулювання конфлікту на Донбасі.

Запорізькі кнопкодави у Верховній Раді

На кнопкодавстві спіймали мажоритарника із Запорізької області з фракції “Опозиційна платформа – За життя” Олександра Пономарьова. Факт кнопкодавства зафіксували представники руху “Чесно”. За їхніми припущеннями, Пономарьов натиснув на кнопку “за” замість іншого запорізького нардепа – Володимира Кальцева, який сидить поруч з ним. Раніше, у Верховній Раді 8-го скликання, представники “Чесно” двічі ловили Пономарьова на порушення процедури особистого голосування.

Факт кнопкодавства зафіксували на вечірньому пленарному засіданні парламенту 14 листопада. Порушення відбулися під час голосування за пропозицією голови Верховної Ради Дмитра Разумкова запросити 15 листопада по сесійний зал дітей і надати їм слово для п’ятихвилинного виступу в рамках ініціативи ЮНІСЕФ, присвяченій 30-й річниці Конвенції ООН про права дитини.

Ще один представник ОТЗЖ, який кнопкодавів під час цього голосування, – Микола Скорик.

Запорізький мажоритарник увійшов у ТОП-20 кандидатів, які стали нардепами й витратили на виборчу кампанію найменше грошей

Сергій Штепа, що балотувався у 77-му окрузі, опинився на 9 місці. Він витратив на виборчу кампанію 48,5 тисячі гривень. Обранець вклав власні гроші, спрямувавши їх переважно на друковану агітацію. 

Водночас у фінансовому звіті не зазначено видатків Штепи на рекламу в соцмережах. На просування реклами зі сторінки “Слуга народу – Запоріжжя”, яка під час парламентської кампанії агітувала за всіх “слуг”-мажоритарників в області, витратили загалом понад 27 тисяч доларів. Принаймні частина цих витрат, зокрема й на створення відеороликів, у яких фігурував кандидат, мала б бути відображена у звіті Штепи, пише ЧЕСНО.