Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » (Не)важливо: як висвітлювали тему розведення запорізькі онлайн-медіа

(Не)важливо: як висвітлювали тему розведення запорізькі онлайн-медіа

(Не)важливо: як висвітлювали тему розведення запорізькі онлайн-медіа

Автор: Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Майже кожна четверта новина про Операцію об’єднаних сил (ООС) в запорізьких регіональних онлайн-медіа була про розведення військ. Але новин про ООС  в загальному масиві новин було менше 5%. Із п’яти проаналізованих сайтів на двох взагалі не було жодної новини, яка б стосувалася війни на Донбасі. Такими стали результати моніторингу від ІМІ, в рамках якого досліджувалося, як висвітлюють новини про ООС, зокрема, про розведення військ, регіональні онлайн-медіа. 

Моніторинг проходив 4 – 8 листопада 2019 року. Моніторилися усі новини новинних стрічок в п’яти онлайн-медіа (061.ua, ipnews.zp.ua, zabor.zp.ua, reporter-ua.com, forpost.media). В рамках дослідження ми визначали, які теми висвітлюються про війну на Донбасі, зокрема, інформація з лінії розмежування, прифронтових та непідконтрольних регіонів України, новини про врегулювання конфлікту на національному та міжнародному рівнях, інформація про конфліктно-чутливі групи населення та визначали кількість і тональність новин про розведення військ, яке триває.

Всього було проаналізовано 533 новини. При цьому, лише 25 з них, або 4,7% стосувалися тематики ООС. А тільки шість (або 24% від новин про ООС) було про розведення військ. Найбільше новин про ООС опублікували на сайті Ipnews (11% від загальної кількості матеріалів), Форпост (8% матеріалів) та  “Репортер Запоріжжя” 5% матеріалів). Найчастіше ж про розведення військ писали на сайті “Репортер Запоріжжя” (4 із 6 матеріалів або 66,7% від загальної кількості матеріалів про розведення військ).

Не писали на тему ООС взагалі на сайтах 061.ua та  ZаБор.

Так, найменше журналісти згадували новини з непідконтрольних Україні районів (одна новина на “Репортер Запоріжжя”) і майже не писали про ситуацію у прифронтових населених пунктах (по одній новині на сайтах Форпост та Репортер Запоріжжя). Найчастіше в новинах говорили про новини з урегулювання конфлікту як на  міжнародному рівні, так і в межах країни. Так, 71% таких новин написали на сайті Форпост. При цьому, саме на цьому сайті новини про ООС мали найбільше ознак замовності. Як мінімум, 62,5% новин (або пять із возьми новин на цю тему) мали ознаки замовності. Наприклад, в новині “Петро Порошенко привітав Україну з рішенням Гаазького суду щодо Росії” головним було не рішення  Гаазького суду щодо Росії, а те, що екс-президент Петро Порошенко “привітав Україну”, причому, на своїй сторінці у facebook. 

Подібна новина, яку можна віднести до матеріалів про врегулювання конфлікту, стосується вже іншого політика, екс-народного депутата Ігоря Артюшенка,  який “взяв участь в ефірі програми «Інфодень» на 5 каналі” і розповів, що він думає про врегулювання ситуації.

До речі, тематика розведення військ також тут висвітлювалася через призму екс-президента Петра Порошенка, який «Особисто переконався, що розведення по той бік немає»: Порошенко побував у Станиці Луганській. При чому, Пjрошенко знову повідомив про це на своїй сторінці у facebook, про що і написали на Форпості: “П’ятий президент України, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко з колегами по партії відвідали Донбас, зокрема Станицю Луганську. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав Петро Порошенко”.

На сайті Ipnews про розведення військ є тільки одна новина і її лексика емоційна, негативно забарвлена та місцями навіть зневажлива. Так, новина «Передайте ЗЕ, что он лох»: медик с передовой рассказала правду о разведении войск” сприрається на допис у facebook і побудована у такому стилі: “Парамедик из зоны ООС Ярина Черногуз на своей странице в Фейсбук разнесла в пух и прах заявления об успешном разведении сил в Золотом-4. …«Обстрелы идут регулярно. Передайте Зе, что он лох», — резюмировала парамедик”.Однак варто зауважити, що інші новини про ООС були написані нейтрально, як тут “В столице арестовали женщину-ветерана АТО с позывным «Пума» або тут “В зоне ООС четыре украинских бойца получили ранения”.

Найбільше ж новин про розведення військ, зокрема, опублікували на сайті “Репортер Запоріжжя”. Усі вони були  написані нейтрально та посилалися на першоджерела. Наприклад, як тут “В штабе ООС анонсировали разведение сил в Петровском”, тут “Украинская сторона обвинила боевиков в срыве разведения сил в Петровском” або тут “ОБСЕ: Разведение сил в Петровском переносится”

Отже, в цілому, тональність висвітлення теми розведення військ була такою: нейтрально про розведення військ написали 67% новин, негативно – 33%, позитивних новин про розведення зафіксовано не було. 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.